Θεοδωρίδου: Σύσταση για 4η δόση στους άνω των 70 ετών και άνω 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα

Θεοδωρίδου: Σύσταση για 4η δόση στους άνω των 70 ετών και άνω 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα

Να εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 70 ετών, όσα άτομα διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων αλλά και τα άτομα από 60 ετών και άνω που αντιμετωπίζουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, συνέστησε η Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

«Η 4η δόση αφορά τα ευάλωτα -λόγω σοβαρών παθήσεων- άτομα, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ανοσοκαταστολή», υπογράμμισε.

Η Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπενθύμισε για την 4η δόση την σύσταση να χορηγείται τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την τρίτη, διευκρινίζοντας πως «όσα άτομα μετά τις τρεις δόσεις έχουν νοσήσει δεν χρειάζονται αναμνηστική δόση».

Αναφερόμενη στα αυξανόμενα κρούσματα του Ιουνίου, σημείωσε πως επειδή ο ιός ξεφεύγει από τα αντισώματα, παρατηρείται αυξημένος αριθμός μολύνσεων, αλλά λόγω των εμβολιασμών, δεν αποδίδουν σοβαρές ασθένειες και δεν εμφανίζονται αυξημένα ποσοστά νοσηλειών.

Τόνισε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει πως για το όφελος από τη νέα δόση στις νεότερες ηλικίες, τα δεδομένα είναι περιορισμένα, ωστόσο εισηγείται την δυνατότητα εξειδικευμένου εμβολιασμού με 4η δόση για τους άνω των 30 ετών μέχρι 59 ετών, μετά από σύμφωνη ιατρική γνώμη.

Τα επιστημονικά δεδομένα θα θέλαμε να είναι πιο ισχυρά, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμη λόγω χρόνου. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες μελέτες με πρώιμα αποτελέσματα που δείχνουν πως η 4η δόση είναι αποτελεσματική, «αλλά πιο σίγουροι για τα αποτελέσματα θα είμαστε εφόσον περάσει μία σημαντική περίοδος από την εφαρμογή της» τόνισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν οι πολίτες αξίζει να περιμένουν τα εμβόλια που θα καλύπτουν και τις παραλλαγές Ο του ιού, αυτά δηλαδή που παρασκευάζονται από τις εταιρείες Phizer και Moderna, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι ακόμα βρίσκονται στην φάση της μελέτης, αλλά τόνισε ότι ο στόχος είναι να βρεθεί ένα εμβόλιο που θα μπορεί να προφυλάσσει από όλες τις μεταλλάξεις αλλά αυτό θα πάρει χρόνο.

Υπογράμμισε δε ότι «τα εμβόλια έχουν δουλέψει πολύ καλά και το βλέπουμε στους αριθμούς. Εάν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που μας προστατεύει σε σημαντικό ποσοστό, επιτρέψτε μου να το θεωρήσω λάθος, για τις ευάλωτες ομάδες, να περιμένουν ένα καλύτερο εμβόλιο τον Σεπτέμβριο. Ελπίζω να το έχουμε, αλλά πάντα βαδίζουμε με τα δεδομένα που έχουμε».

Αναφερόμενη στην κριτική που έχει δεχτεί η εθνική επιτροπή εμβολιασμών για την σιβυλλική της ανακοίνωση των τελευταίων ημερών η Μαρία Θεοδωρίδου  είπε ότι η φρασεολογία της ανακοίνωσης αδικεί την επιτροπή και θύμισε ότι η εθνική επιτροπή εμβολιασμών ήταν η πρώτη η οποία προχώρησε στην τρίτη δόση -που αποδείχτηκε σωτήρια -σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και το παράδειγμα της ακολούθησαν η Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Μεταξύ άλλων, συμπλήρωσε ότι είναι υπαρκτό το φαινόμενο της ανοσοδιαφυγής, δηλαδή ότι παρότι εμβολιαζόμαστε, έχουμε πολλές επαναλοιμώξεις, αλλά τόνισε ότι ενώ αυξάνεται ο αριθμός τους, η σοβαρή νόσηση και οι θάνατοι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι δεν θα γίνει υποχρεωτική η 4η δόση, για την οποία, όπως ανέφερε δεν αφορά τον υγιή νεότερο πληθυσμό, αλλά κυρίως αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Εξήγησε ότι έχουν ολοκληρώσει τον βασικό τους εμβολιασμός στην Ελλάδα ποσοστό 72,5% του γενικού πληθυσμού και 81,2% του ενήλικου πληθυσμού με τα αντίστοιχα ποσοστά στο μέσο όρο της Ευρώπης να διαμορφώνονται στο 72,6% και στο 83,2%.

Τρίτη δόση που αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος σωτηρία έχουν κάνει 5.811.000 πολίτες και σε αυτόν τον πληθυσμό τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω έχουν κάνει την τρίτη δόση σε ποσοστό άνω του 90%.

Επίσης τέταρτη δόση έχουν κάνει 332.000 άνθρωποι ενώ άλλα 40.000 ραντεβού εκκρεμούν ποσοστό που αντιστοιχεί στο 17,1 % των δικαιούχων, στις ηλικίες 60 ετών και άνω ενώ στις ηλικίες 30 έως 59 ετών έχουν εμβολιαστεί 14.000 συμπολίτες μας εκκρεμούν άλλα 8.000 ραντεβού.

Με το πρόγραμμα κατ’ οίκον έχουν εμβολιαστεί 128.000 άνθρωποι σε 180.000 εμβολιασμούς που έγιναν στο σπίτι όπου εκεί χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον το μονοδοσικό  εμβόλιο.