Θ. Δρίτσας: Περίπου 4.000 άνθρωποι στο λιμάνι του Πειραιά

Θ. Δρίτσας: Περίπου 4.000 άνθρωποι στο λιμάνι του Πειραιά

Αυξήθηκε η ροή των προσφύγων και μεταναστών που έρχονται από την Τουρκία τις τρεις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θ. Δρίτσας μιλώντας στο MEGA.

Ο κ. Δρίτσας είπε πως ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται στις 4.000 και τόνισε πως καθημερινά καλύπτονται οι βασικές τους ανάγκες και οργανώνεται η μετακίνησή τους προς τα κέντρα που ετοιμάζονται.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η νατοϊκή επιχείρηση ξεκίνησε επί της ουσίας τη Δευτέρα και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμπλοκή του λιμενικού. Αναφερόμενος στο θέμα των "αετονύχηδων" που πωλούν εισιτήρια μεταφοράς προς την Ειδομένη εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των προσφύγων να φτάσουν στα σύνορα, δήλωσε πως ήδη λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για να εξαλειφθεί το φαινόμενο αυτό.

Περίπου 1.000 πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, εντός της ημέρας

Σε μια προσπάθεια να αποφορτιστούν οι επιβατικοί σταθμοί του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, όπου διαμένουν προσωρινά τουλάχιστον 3.500 μετανάστες και πρόσφυγες, περίπου 1000 άτομα εντός της ημέρας αναμένεται να μεταφερθούν σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας.

Σύμφωνα με πηγές από την περιφερειακή ενότητα Πειραιά, στο λιμάνι του Πειραιά αναμένονται 11 πούλμαν, όπου θα παραλάβουν περίπου 1000 μετανάστες και πρόσφυγες για να τους μεταφέρουν και να τους διαμοιράσουν σε κατασκήνωση στον Αγ. Αντρέα στη Νέα Μάκρη, σε ξενοδοχεία που έχουν διατεθεί στις Θερμοπύλες, αλλά και σε διαμορφωμένο κέντρο στα Τρίκαλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες παρά τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται αρνούνται να μετακινηθούν, καθώς δέχονται μηνύματα από δικά τους άτομα στο κινητά που τους υπόσχονται ότι μπορούν να τους περάσουν από τα σύνορα.

Ο εκπρόσωπος τύπου του λιμενικού σώματος ελληνικής ακτοφυλακής, μιλώντας το πρωί στην πύλη Ε-2 σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι αυτό που θέλει να επισημάνει είναι ότι από την πρώτη στιγμή που το λιμάνι του Πειραιά ορίστηκε ως ένας τόπος προσωρινής παραμονής προσφύγων και μεταναστών υπάρχει μια άριστη συνεργασία του κεντρικού λιμεναρχείου του Πειραιά, των αρμόδιων υπηρεσιών της ελληνικής αστυνομίας, των εθελοντών και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί σε τέτοιο βαθμό και δεν έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα από πλευράς τάξης και ασφάλειας. Οι περιπολίες στελεχών είναι συνεχόμενες πρόσθεσε και τόνισε ότι τα στελέχη του λιμεναρχείου επεμβαίνουν συνεχώς, προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν ακόμα και λειτουργικά προβλήματα των ανθρώπων αυτών.

Στις 9.40 το πρωί αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" μεταφέροντας 307 μετανάστες και πρόσφυγες από τα Δωδεκάνησα. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 1 άτομο από τη Ρόδο, 6 από την Κω και 300 από τη Λέρο.

Το απόγευμα αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά, και συγκεκριμένα στις 23:35 το βράδυ, από Καβάλα, Χίο Μυτιλήνη, Σάμο, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος" το οποίο θα μεταφέρει και αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, 300 μετανάστες και πρόσφυγες.

Ξεκινά η μεταφορά προσφύγων στην Ήπειρο

Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Προστασίας Παιδιού, στην Κόνιτσα, αναμένεται να φτάσουν αύριο το πρωί, οι πρώτοι 150 πρόσφυγες που θα δεχτεί η Ήπειρος. Πρόκειται για οικογένειες με παιδιά, που θα φιλοξενηθούν εκεί για λίγες ημέρες, έως ότου να ετοιμαστεί άλλος χώρος, πολύ πιθανό η Μαθητική Εστία στα Δολιανά Καλπακίου.

Οι προετοιμασίες για την υποδοχή των προσφύγων ξεκίνησαν από χθες. Το Κέντρο Προστασίας βρίσκεται κοντά στην πλατεία της κωμόπολης και μέχρι πέρυσι φιλοξενούσε ανήλικους μετανάστες και πρόσφυγες, που είχαν μεταφερθεί εκεί με εισαγγελική παραγγελία.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Παπασπύρου μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και είπε ότι εντός της ημέρας θα καλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για την καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος. Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχει ευαισθησία απέναντι στο θέμα, γιατί ένα μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας είναι προσφυγές που ήρθαν από την Καππαδοκία πριν από 90 χρόνια.

Μειωμένος ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι της Καβάλας

Αισθητά μειωμένος συγκριτικά με τις προηγούμενες φορές ήταν ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που αφίχθησαν χθες το βραδύ στο επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας με το πλοίο της γραμμής «Νήσος Μύκονος» που εκτελεί το δρομολόγιο Χίος, Μυτιλήνη Λήμνος.

Συνολικά 450 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στον επιβατικό σταθμό του «Απόστολος Παύλος» και αμέσως οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στον έλεγχο των στοιχειών ταυτότητας. Από τους 450 πρόσφυγες και μετανάστες οι 350 ήταν Σύριοι και Ιρακινοί στην καταγωγή.

Με λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ και τουριστικά λεωφορεία μεταφέρθηκαν στη Δράμα όπου φιλοξενούνται σε μια παλιά αποθήκη εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Δράμας, την οποία είχε παραχωρήσει παλιότερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τη διαχειρίζεται η Αντιπεριφέρεια Δράμας.

Ο χώρος προετοιμάστηκε κατάλληλα τα τελευταία 24ωρα από τα τεχνικά συνεργεία του Δήμου Δράμας όπου δημιουργήθηκαν χώροι υποδοχής και φιλοξενίας που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων.

Την ίδια ώρα, περί τους 900 περίπου πρόσφυγες εξακολουθούν να φιλοξενούνται στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Ειδικότερα, 700 άτομα φιλοξενούνται στο εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» στη Νέα Καρβάλη του Δήμου Καβάλας και 200 άτομα στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Ελευθερούπολης του Δήμου Παγγαίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ