Τασούλας: Ιδιώτης πλήρωσε 200.000 λίρες Αγγλίας στο δικηγορικό γραφείο για τα Μάρμαρα

Τασούλας: Ιδιώτης πλήρωσε 200.000 λίρες Αγγλίας στο δικηγορικό γραφείο για τα Μάρμαρα

Στην αποκάλυψη ότι το Αγγλικό δικηγορικό γραφείο δεν πληρώθηκε από το Δημόσιο αλλά από «Έλληνα του εξωτερικού που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος» προχώρησε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας. Μάλιστα, ο ίδιος σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες τόνισε ότι το κόστος ανήλθε στις 200.000 λίρες Αγγλίας.

Πιο αναλυτικά ο κ. Τασούλας είπε τα εξής: «Η άποψη ότι δεν πάμε διεθνή δικαστήρια γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε την υπόθεση είναι μια απαράδεκτη άποψη, και προφανώς όχι γιατί ενισχύει την αστήρικτη επιχειρηματολογία της Αγγλικής πλευράς, αλλά επειδή προεξοφλεί άδικα και χωρίς λόγο κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει πάρα πολλά επιχειρήματα. Η γνωμάτευση που πήραμε από το δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου που εργάζεται η κ. Κλούνει και οι άλλοι δύο σπουδαίοι  δικηγόροι Πάλμερ και  Στιβενσον, όχι μόνο μας προσέφερε μια πολύτιμη νομική συμβουλή, αλλά και μια παγκόσμια ανεκτίμητη δημοσιότητα υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων. Τότε είχαμε τρεις ερωτήσει στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, με τις οποίες ζητούσαν την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα.

Η χώρα μας δεν είχε κανένα λόγο να στερηθεί μια νέα ευνοϊκή παγκόσμια δημοσιότητα υπερ της επιστροφής.. Αντ' αυτού η κυβέρνηση το θέμα, δείχνοντας μικρότητα,  αρνήθηκε να παραλάβει την γνωμάτευση, η οποία παραδόθηκε  μέσω της πρεσβείας μας στο Λονδίνο, τον περασμένο Αύγουστο. Και να σκεφτεί κανείς ότι η αμοιβή της ογκώδους γνωμάτευσης καλύφθηκε αποκλειστικά από χορηγία Έλληνα του εξωτερικού, ο οποίος επιθυμεί να είναι ανώνυμος».

Μπαλτάς: Κινδυνεύουμε να χάσουμε την δίκη για τα Μάρμαρα, αν πάμε μέσω της δικαστικής οδού

Νωρίτερα ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μπαλτάς δήλωσε πως  δεν θα προχωρήσει η συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την γνωστή βρετανική δικηγορική εταιρεία, την οποία εκπροσωπούσε η Αμάλ Aλαμουντίν, σύζυγος του ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ, σχετικά με τη διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, η οποία επεξεργάζεται σχέδιο νόμου υπό τον τίτλο: «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2014/60/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μαΐου 2014 σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών, που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους – μέλους.».

«Όσον  αφορά το έργο που προσέφερε η νομική εταιρεία στην οποία συμμετέχει η κυρία Κλούνεϊ, ολοκληρώθηκε. Δηλαδή πληρώθηκε!», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτάς, δίχως πάντως να αναφέρει το ποσό που έλαβε η δικηγορική εταιρεία. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το ελληνικό κράτος δεν πρόκειται να ακολουθήσει την νομική οδό (όπως τουλάχιστον επιθυμούσε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ).

«Η τάση είναι να μην προχωρήσουμε σε νομική διεκδίκηση κυρίως γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το σχετικό δικαστήριο», υπογράμμισε ο υπουργός. Ξεκαθάρισε ότι πλέον «έχουμε περισσότερους φίλους», και προσέθεσε ότι βοηθά το γεγονός ότι ο κόσμος έρχεται και επισκέπτεται το Μουσείο της Ακρόπολης, όπως και την Ακρόπολη. «Αυτό δείχνει πόσο άξιοι είμαστε να υποδεχθούμε τα αρχαία», τόνισε, ωστόσο διευκρίνισε ότι το Βρετανικό Μουσείο αντιστέκεται. Για παράδειγμα, όπως είπε, έμαθε από έναν φίλο του ότι μοίραζαν σχετικά φυλλάδια, στα οποία «προπαγάνδιζαν» γιατί τα μάρμαρα πρέπει να μείνουν στο Βρετανικό Μουσείο!

Α.Δ.