Τα βασικά σημεία της καταρχήν συμφωνίας στο Βερολίνο

Τα βασικά σημεία της καταρχήν συμφωνίας στο Βερολίνο

Τα βασικά σημεία του κειμένου των 28 σελίδων στο οποίο κατέληξαν οι ηγέτες των τριών κομμάτων και παρουσιάζουν προς έγκριση αφορά όλα τα μείζονα θέματα που απασχολούν τους Γερμανούς. 

Εν συντομία, αυτά είναι τα εξής:

  • Μεταναστευτικό: Τίθεται ανώτατο όριο στον αριθμό προσφύγων που θα δέχεται ετησίως η Γερμανία, κάτι που απαιτούσαν οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές. Πλέον, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 180.-220.000, αναλόγως των διεθνών συνθηκών. Επίσης, οι διαδικασίες επανένωσης οικογενειών -έλευση στη Γερμανία συγγενών αλλοδαπών που ήδη βρίσκονται στη χώρα- δεν θα ξεπερνούν τις 1.000 μηνιαίως. 
  • Πλήρης απασχόληση: Με την ανεργία να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό στη Γερμανία και το πλεόνασμα του προϋπολογισμού να αγγίζει τα 45 δισ. ευρώ, τίθεται ο στόχος να επιτευχθεί καθεστώς πλήρους απασχόλησης, με τη βοήθεια και δημόσιων επενδύσεων.
  • Φόροι: Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση φόρων, παρά την αρχική επιδίωξη του SPD ώστε ο ανώτατος συντελεστής να γίνει 45% από 42% που είναι σήμερα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να αυξηθεί και το ετήσιο εισόδημα που υπάγει κάποιον πολίτη στον ανώτατο συντελεστή.
  • Εισφορά αλληλεγγύης: Συμφωνήθηκε η σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης (Soli) κατά 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2021. Η συγκεκριμένη εισφορά θεσπίστηκε το 1991 και ανέρχεται στο 5,5% των μισθολογικών απολαβών.
  • Κοινωνική ασφάλιση: Το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδοτών και εργαζομένων, θα περιοριστεί κάτω του 40% κατά μέσο όρο. Ήδη, προβλέπεται μείωση κατά 0,3% της εισφοράς για την ανεργία.
  • Συντάξεις: Ως το 2025, το ύψος αναπλήρωσης (σύνταξη έναντι μισθού) παραμένει σταθερό στο 48%, κάτι που αποτελούσε βασική απαίτηση του SPD. Δεν αυξάνεται ούτε η ηλικία για συνταξιοδότηση.
  • Επιδόματα: Προβλέπεται σταδιακή αύξηση κατά 25 ευρώ των επιδομάτων για παιδιά μέχρι το 2021, καθώς και καλύτερη χρηματοδότηση της ολοήμερης απασχόλησης.
  • Νέες κατοικίες: Προβλέπονται κίνητρα, φορολογικά και άλλα, για την κατασκευή 1,5 εκατ. νέων κατοικιών στη διάρκεια της επόμενης τετραετίας.
  • Γεωργία: Περιορισμός της χρήσης της επικίνδυνης χημικής ουσίας γλυφοσάτη, που πρόσφατα προκάλεσε έντονους πολιτικούς τριγμούς. 
  • Για την Ευρώπη: «Σε στενή συνεργασία με τη Γαλλία, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε και να μεταρρυθμίσουμε με βιώσιμο τρόπο την ευρωζώνη, έτσι ώστε το ευρώ να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει καλύτερα τις διεθνείς κρίσεις», αναφέρεται στο συμφωνητικό. Αφήνεται επίσης να εννοηθεί ότι μελλοντικά μπορεί να υπάρξει ένας «προϋπολογισμός επενδύσεων», ενώ τονίζεται ότι «είμαστε έτοιμοι ακόμη και για υψηλότερη εισφορά της Γερμανίας στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.».
  • Περιβάλλον, κλιματική αλλαγή: Εντός του έτους θα υπάρξει οδικός χάρτης για την πλήρη απεξάρτηση της Γερμανίας από τον άνθρακα. Επίσης, θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να καλυφθεί η καθυστέρηση που υπάρχει σε σχέση με τους στόχους που έχει θέσει η χώρα για το 2020 όσον αφορά στις εκπομπές διοξειδίου -εδώ, όμως, η υποχώρηση είναι προφανής.
  • Εξοπλισμοί: Προβλέπεται η διακοπή των εξαγωγών οπλικών συστημάτων προς τη Σαουδική Αραβία και όλους όσοι εμπλέκονται στον πόλεμο της Υεμένης και άλλες κρίσεις με θύματα αμάχους. 

Photo by Michael Sohn/AP