Συνεργασία με την κυβέρνηση Τσίπρα για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Συνεργασία με την κυβέρνηση Τσίπρα για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Το πρώτο βήμα της συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε με την παράδοση της λίστας με τους ελληνικού λογαριασμούς στην Ελβετία, τονίζει ο υπουργός οικονομικών του γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς.

«Για μένα η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό μέλος της ΕΕ. Η πολιτική μου άποψη είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται υποστήριξη», λέει ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Αντώνη Πολυχρονάκη. Σημειώνει, ωστόσο, ότι δύσκολα μπορεί κανείς να υποστηρίξει στη Γερμανία την άποψη ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα, όταν στην ίδια τη χώρα υπάρχει φοροδιαφυγή ύψους δισεκατομμυρίων, και τονίζει: «Αν μπορώ να συνεισφέρω στο να κάνει σαφές η Ελλάδα ότι προτίθεται να αρπάξει από το γιακά όσους μέχρι τώρα δεν πλήρωναν φόρους, τότε αυτό τελικά θα βοηθήσει και τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

   Ο Βάλτερ-Μπόργιανς αναφέρει, επίσης, ότι είχε απευθύνει για πρώτη φορά πρόταση για συνεργασία και στην προηγούμενη κυβέρνηση, πριν από τρία χρόνια, αλλά «δεν είχε βρει καμιά απήχηση». «Την επαναλάβαμε στη νέα ελληνική κυβέρνηση, στις αρχές της χρονιάς, και τον Μάιο έγινε η πρώτη συνάντηση» και από τότε υπήρξαν και άλλες επαφές, προσθέτει, ενώ στην παρατήρηση σε ότι καταλογίζεται στην κυβέρνηση Τσίπρα ότι δεν έχει κάνει τίποτα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής απαντά: «Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση και η αντιπροσωπεία της επεδίωξαν να πάρουν τα δεδομένα λέει το αντίθετο».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προϊστορία της μάχης κατά της φοροδιαφυγής στο κρατίδιό του ανέφερε ότι η κυβέρνησή του αγόρασε εδώ και 5 χρόνια τα δεδομένα πιθανών φοροφυγάδων κυρίως από την Ελβετία, αλλά και από άλλες χώρες όπως το Λουξεμβούργο και το Λιχτενστάϊν.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ