Συνεχώς αυξάνεται η δημοτικότητα του Donald Trump

Συνεχώς αυξάνεται η δημοτικότητα του Donald Trump

Τριάντα εννέα ημέρες πριν ανέβει η αυλαία των προκριματικών εκλογών του 2016, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Donald Trump διατηρεί ευρύ προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις σε ψηφοφόρους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, παρά ή ενδεχομένως χάρη στις «φωτιές» που ανάβει με τις εμπρηστικές του δηλώσεις.

Πριν από έναν μήνα, ο Donald Trump συγκέντρωνε κατά μέσο όρο ποσοστό 27,5% στην πρόθεση ψήφου στους ψηφοφόρους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ο μέσος όρος που συγκέντρωσε σήμερα Τετάρτη έχει ανέλθει στο 35,1%, σύμφωνα με τον ιστότοπο RealClearPolitics.

Μία νέα δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου CNN που δημοσιεύτηκε σήμερα δίνει ποσοστό 39% στην πρόθεση ψήφου στον δισεκατομμυριούχο υποψήφιο, εντυπωσιακό προβάδισμα δεδομένου ότι ο μεγιστάνας αντιμετωπίζει άλλους 12 αντιπάλους.

Η δημοτικότητα του Trump δε μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση σε καμία περίπτωση: το περιθώριο σφάλματος της δημοσκόπησης του CNN είναι ±4,5% και ο δεύτερος στην κατάταξη υποψήφιος, ο Τεντ Κρουζ, έχει να καλύψει μια διαφορά 18 εκατοστιαίων μονάδων για να φθάσει τον Trump. Ο υπερσυντηρητικός Γερουσιαστής είναι ενδεχομένως ο σοβαρότερος αντίπαλος του Trump και προηγείται του γερουσιαστή της Φλόριντας Μάρκο Ρούμπιο (10%) και του συνταξιούχου νευροχειρουργού Μπεν Κάρσον (10%), η δημοτικότητα του οποίου βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Ο μεγιστάνας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του την 16η Ιουνίου. Αμέσως προκάλεσε πάταγο. Έναν μήνα μετά ο επιχειρηματίας κατέλαβε για πρώτη φορά την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις κι έκτοτε δεν εγκατέλειψε ποτέ την κορυφή.

Σήμερα, παρά τις αμέτρητες αντιπαραθέσεις που πυροδότησε με τις δηλώσεις του σχετικά με τους παράτυπους μετανάστες, τους μουσουλμάνους και άλλους υποψηφίους στην κούρσα για τον προεδρικό θώκο, όπως για παράδειγμα τη Hillary Clinton του Δημοκρατικού Κόμματος, όχι μόνο επιδοκιμάζεται από το ρεπουμπλικανικό εκλογικό σώμα αλλά έχει καταφέρει να μονοπωλήσει το δημόσιο διάλογο.

Η πρότασή του, την 7η Δεκεμβρίου, να απαγορευτεί προσωρινά στους μουσουλμάνους η είσοδος στις ΗΠΑ απορρίφθηκε από την πλειονότητα των Αμερικανών και των Ρεπουμπλικανών, ωστόσο το 41% των Ρεπουμπλικανών δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Quinnipiac που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ