Συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και του ΠΑΜΕ ενάντια στο Πολυνομοσχέδιο

Συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και του ΠΑΜΕ ενάντια στο Πολυνομοσχέδιο

Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα πραγματοποιεί η ΓΣΕΕ ενάντια στο Πολυνομοσχέδιο που τίθεται σε ψηφοφορία στη Βουλή.

Όπως υποστηρίζει η Συνομοσπονδία και τα Συνδικάτα, η διάταξη που αφορά τον τρόπο κήρυξης της απεργίας ουσιαστικά βάζει ένα τέλος στο απεργιακό δικαίωμα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της ΟΙΥΕ Παναγιώτης Κυριακούλιας "διαδηλώνουμε επίσης και για τη διάταξη για τους πλειστηριασμούς που σημαίνει ουσιαστικά εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες".

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ότι «ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη για τις απεργίες αλλά και αυτές που αφορούν τα επιδόματα και την εκποίηση της πρώτης κατοικίας».

Μπροστά από τη Βουλή διαδηλώνουν επίσης η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οργανώσεις που αντιτίθενται στο Πολυνομοσχέδιο.

Σε εξέλιξη είναι επίσης συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια ενάντια στο πολυνομοσχέδιο. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Ομονοίας και κατευθύνονται προς τη Βουλή.

Με κεντρικό σύνθημα «κάτω τα χέρια από την απεργία, χέρι δεν θα βάλετε στα σωματεία, το ΠΑΜΕ καλεί σε «μαζική, μαχητική, αγωνιστική δράση τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους αγρότες, τους ελευθεροεπαγγελματίες, όλο το λαό». «Η κυβέρνηση που φέρνει ένα νέο πολυνομοσχέδιο - φωτιά τις επόμενες μέρες να πάρει δυναμική απάντηση», επισημαίνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε νωρίτερα η πορεία της ΑΔΕΔΥ και εργατικών σωματείων στο κέντρο της Αθήνας. Οι διαδηλωτές, με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την απεργία», συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στη Βουλή. Μόλις έφτασαν μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, μέλη της Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και σωματείων άπλωσαν πανό στα σκαλιά της Βουλής, χωρίς, όμως, να σημειωθούν επεισόδια.

«Και σήμερα υπήρξε κινητοποίηση των εργαζόμενων, όπως και τις τις προηγούμενες ημέρες, και θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις. Σήμερα, η ΑΔΕΔΥ, με στάση εργασίας και πορεία προς τη Βουλή, αντιστέκεται στον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος, γιατί θεωρούμε ότι αυτό που γίνεται σήμερα με την ψήφιση της ρύθμισης που ξεκινάει από τα πρωτοβάθμια σωματεία, έχουν στόχο να το διευρύνουν και για τις ομοσπονδίες και για τις τριτοβάθμιες οργανώσεις, για όλο το συνδικαλιστικό κίνημα» ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Γρηγόρης Καλομοίρης.

«Δεν τους αρκεί ότι εννέα στις δέκα απεργίες βγήκαν παράνομες και καταχρηστικές, όπως έχει καταγραφεί τα τελευταία 30 χρόνια, θέλουν να βάλουν καινούργια εμπόδια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την απεργία. Θα συνεχίσουμε κι από αύριο με Γενικές Συνελεύσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς, για την ακύρωση στην πράξη των μέτρων αυτών που θα επιδιώξει να ψηφίσει η κυβέρνηση το βράδυ στη Βουλή. Ακόμα κι αν ψηφιστούν, εμείς δεν θα υποταχθούμε. Θα υπερασπιστούμε το απεργιακό δικαίωμα» κατέληξε ο κ. Καλομοίρης.

«Λέμε όχι στην κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος. Λέμε όχι στους πλειστηριασμούς. Ζητούμε από την κυβέρνηση να βάλει φραγμό στους πλειστηριασμούς. Ζητούμε τη μη κατάργηση των επιδομάτων που κατακτήθηκαν με αγώνα από τους εργαζόμενους» επισήμανε ο προεδρεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Πάιδας.

Υπενθυμίζεται, ότι η ΓΣΕΕ και εργατικά σωματεία θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 17:00, ενώ «ραντεβού» έχει δώσει και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στις 18:00

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία της ΕΔΟΘ για το πολυνομοσχέδιο

Να μην ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης και να διατηρηθεί το δικαίωμα στην απεργία, είναι τα βασικά αιτήματα εργαζομένων του δημοσίου, που συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου, στην Αριστοτέλους, για να διαμαρτυρηθούν για τη σημερινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετείχαν σωματεία και σύλλογοι εργαζομένων του δημοσίου, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, εργαζόμενοι σε ΟΤΑ και δήμους, σε νοσοκομεία κ.α., την οποία κάλεσε η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), ενώ στάση εργασίας κήρυξε για σήμερα η ΑΔΕΔΥ, από τις 12.00 έως το τέλος του ωραρίου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία, που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: intime news