"Στόχος ο μετασχηματισμός του οικονομικού, παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας"

"Στόχος ο μετασχηματισμός του οικονομικού, παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας"

Τις θέσεις και τις εκτιμήσεις για τις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις, καθώς επίσης και τους στόχους και τις πρωτοβουλίες ενόψει του Συνεδρίου, περιλαμβάνει η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται, είναι ο βαθύς και ριζικός μετασχηματισμός του οικονομικού, παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας. Με έμφαση στην στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων και του μισθού, την ενεργητική στήριξη της απασχόλησης, τη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, την αναδιανομή του πλούτου προς όφελος όσων έχουν πληγεί από την κρίση, την προστασία του περιβάλλοντος.

Αναφέρεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την περίοδο της διαπραγμάτευσης αμφισβήτησε την πολιτική ακραίας και σκληρής ταξικής δημοσιονομικής προσαρμογής και εσωτερικής υποτίμησης που υλοποιήθηκε στη χώρα μας τα τελευταία 6 χρόνια και πως συνεχίζει να αμφισβητεί αυτό το σχέδιο και σήμερα.

Αναφορικά με την πρόκληση της διαπραγμάτευσης για το Ασφαλιστικό σύστημα, "το οποίο λεηλατήθηκε απροκάλυπτα την περίοδο των κυβερνήσεων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ", σημειώνεται ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ "αποτελεί κομβικό ζήτημα η αποφυγή μειώσεων στις συντάξεις και η επίτευξη της αναγκαίας εξοικονόμησης μέσα από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος" και πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρύθμισης της κοινωνικής ασφάλισης. "Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να επιτευχθεί με όρους κοινωνικής και γενεακής αλληλεγγύης", αναφέρεται.

Στην απόφαση της ΚΕ τονίζεται ότι "αυτή η συμφωνία και οι άξονες υποχώρησης της κυβέρνησης από τις δίκαιες θέσεις της καταλήγουν σε δύο προϋποθέσεις για να μην καταστήσουν την συμφωνία αδιέξοδη αλλά κυρίως για να δώσουν προοπτική στον τόπο": Πρώτη προϋπόθεση είναι η έναρξη της συζήτησης για το χρέος, καθώς η αναγκαία, γενναία και αποτελεσματική διευθέτηση του θ'' ανοίξει το δρόμο για να βγει η ελληνική οικονομία από την κρίση. Δεύτερη προϋπόθεση είναι το πρόγραμμα κοινωνικού και οικονομικού μετασχηματισμού.

"Το κόμμα μας και η κυβέρνηση μας", υπογραμμίζεται, "οφείλουν να αντιμετωπίσουν τις υπαρκτές δεσμεύσεις του προγράμματος και με την επιτάχυνση και εφαρμογή του «παράλληλου προγράμματος». Η πίεση της διαπραγμάτευσης και της πρώτης αξιολόγησης δεν πρέπει να μας κρατά πίσω".

Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι έπεσε στο κενό η συζήτηση περί πολιτικών συμμαχιών, οικουμενικών κυβερνήσεων "που κατασκεύασαν και προέβαλαν διάφορα κέντρα", καθώς -όπως σημειώνεται- "είναι ορατή μέσα στην κοινωνία η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά, ανάμεσα στο νεοφιλελεύθερο αυταρχικό δρόμο και την εναλλακτική αριστερή λύση". "Οι αναγκαίες συναινέσεις πρέπει να επιτυγχάνονται στη βάση του δικού μας πολιτικού σχεδίου", υπογραμμίζεται στην απόφαση και προστίθεται ότι "εμείς θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι ο πολιτικός διάλογος με τον ελληνικό λαό στα πλαίσια του επικείμενου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη δική μας απάντηση". "Στόχος μας είναι η αναδιάταξη των κοινωνικών συμμαχιών και η διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου κοινωνικών δυνάμεων για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας", τονίζεται στην απόφαση και επισημαίνεται ότι "οι λύσεις δεν μπορούν παρά να έχουν κοινωνικό και ταξικό πρόσημο", προσπάθεια προς την οποία η ΚΕ καλεί τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να στρατευθούν.

Επιπλέον ασκείται κριτική σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ Ποτάμι για "φτηνή και λαϊκίστικη αντιπολίτευση, που δεν κρύβει την πρόσδεσή τους στο νεοφιλελεύθερο άρμα και την προσπάθεια εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων της ολιγαρχίας και της διαπλοκής". Επισημαίνεται ότι δεν στηρίζουν τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης και "αρνούνται να αντιταχθούν στις επιδιώξεις ακραίων κύκλων της ΕΕ που θέλουν η χώρα μας να είναι αποικία χρέους των δανειστών". Κάνει λόγο για στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ που αφορά τη μνημονιακή πολιτική που εφάρμοσε και υποστηρίζει, ενώ συμπληρώνει ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να αποτελεί συμπληρωματικό κόμμα της ΝΔ, που αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή του το απόκοψε από τις κοινωνικές του συμμαχίες και πως το Ποτάμι ακροβατεί ανάμεσα στο νεοφιλελευθερισμό και τον λαϊκισμό.

Για την Ένωση Κεντρώων αναφέρεται ότι η ανάγκη του για εκλογική επιβίωση το καθιστά απρόβλεπτο και οι πολιτικές του θέσεις συνιστούν δημαγωγικό συνοθύλευμα. "Το ΚΚΕ σήμερα αδυνατεί να κατανοήσει ποια είναι η κυρίαρχη σύγκρουση στην κοινωνία, τι κρίνεται σήμερα στην κοινωνία, ποιος είναι απέναντι σε ποιόν".

Ως προς το κόμμα τονίζεται ότι πρέπει να αποκτήσει ρόλο συνυπευθυνότητας και οργανικής σύνδεσης με την κυβέρνηση, για να διασφαλίσει τη σύνδεση της κυβέρνησης με την ίδια την κοινωνία, τις ανάγκες και τις προσδοκίες της. Κυρίως, με τα κινήματα και τους θεσμούς της κοινωνίας. "Την ίδια, όμως, στιγμή πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη διαμόρφωση και την μετατόπιση των κοινωνικών συσχετισμών", σημειώνεται, μεταξύ άλλων.

Με κεντρικό σύνθημα: "ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δική μας υπόθεση", στην απόφαση αναφέρονται σειρά κινήσεων για την καμπάνια για το συνέδριο και ειδικότερα ότι "παράλληλα με τις προσυνεδριακές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, θα διοργανωθεί πολιτική εκστρατεία που θα αποτυπώνει τη συλλογική μας βούληση για ένα νέο «άνοιγμα» του Κόμματος στην κοινωνία και τις διεργασίες της". Επιπλέον, όπως αναφέρεται, κρίνεται σημαντική η διοργάνωση μιας μεγάλης διεθνούς συνάντησης για την Ευρώπη και τις νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται για την Ευρωπαϊκή Αριστερά και τα κινήματα. Στόχος της ευρωπαϊκής αυτής συνάντησης, όπως επισημαίνεται, η ανάδειξη εναλλακτικών πολιτικών αιχμών και στρατηγικών για την υπέρβαση της παρούσας κυρίαρχης πολιτικής της ΕΕ και η περαιτέρω διεύρυνση της «Συμμαχίας Κατά της Λιτότητας» της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς από το ευρύτερο προοδευτικό φάσμα (Πράσινοι, Σοσιαλιστές, συνδικάτα, κινήματα κ.α.).

Στις εκτιμήσεις για τη διεθνή και ευρωπαϊκή συγκυρία τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η στάση της κυβέρνησης τους προηγούμενους μήνες και του κινήματος αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε προς τη χώρα μας δημιούργησε μεγάλα ρήγματα στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών, αλλά και στις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Εξέλιξη που "οφείλεται στον σκληρό, επίμονο αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ και του ελληνικού λαού που δημιούργησε τις προϋποθέσεις ριζοσπαστικοποίησης κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη".

Η απόφαση αναφέρεται εκτενώς και στο Προσφυγικό και την κρίση στη Μέση Ανατολή. Ακόμη, στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ