Οι νομοθέτες της επιτροπής ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν πιο φιλόδοξους στόχους της ΕΕ για εξοικονόμηση ενέργειας και επέκταση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές την Τετάρτη, που θεωρούνται κλειδί για τον τερματισμό της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.
Συγκεκριμένα, υποστήριξαν την Τετάρτη πρόταση για αύξηση του στόχου της ΕΕ για πρωτογενείς και τελικές εξοικονομήσεις ενέργειας στο 14,5% έως το 2030 σε σύγκριση με τα αναμενόμενα επίπεδα και ορίζονται δεσμευτικές συνεισφορές για κάθε χώρα. Οι νομοθέτες θέλουν έναν πολύ υψηλότερο στόχο από την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 9% που αρχικά πρότεινε η Επιτροπή το περασμένο καλοκαίρι, αν και οι Βρυξέλλες το αύξησαν στο 13% τον Μάιο σε μια προσπάθεια να απεξαρτηθούν από τα ρωσικά καύσιμα γρηγορότερα μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
«Καλό για το κλίμα και κακό για τον Πούτιν», ανέφερε σε tweet του μετά την ψηφοφορία ο Νιλς Φαγκλσανγκ, επικεφαλής της ομάδας των βουλευτών που έκαναν την σχετική εισήγηση.
Ja! Europa-Parlamentets Energiudvalg har netop stemt for den aftale om Energieffektiviseringsdirektivet som jeg har forhandlet. Godt for klimaet og dårligt for Putin☺️ pic.twitter.com/y2FlnzKu8b
— Niels Fuglsang (@NielsFuglsang) July 13, 2022
Η πρόταση πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία 50 υπέρ, 7 κατά και 13 αποχές. Οι νομοθέτες υποστήριξαν επίσης με μεγάλη πλειοψηφία τον στόχο να λαμβάνεται το 45% της ενέργειας της ΕΕ από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, από 22% το 2020.
Οι Βρυξέλλες είχαν αρχικά προτείνει 40%, αυξάνοντάς το στο 45% μετά την εισβολή. Η επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας θα απαιτήσει την ανακαίνιση εκατομμυρίων κτιρίων που διψούν για ενέργεια, τα οποία παράγουν το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ.
Οι χώρες θα πρέπει επίσης να ξεπεράσουν τις μακροχρόνιες καθυστερήσεις που εμποδίζουν επί του παρόντος τα νέα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Η ΕΕ έχει προτείνει ξεχωριστό νόμο για την ταχεία διεκπεραίωση των αδειών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφίσει επί των προτάσεων τον Σεπτέμβριο. Εάν εγκριθούν, θα διαμορφώσουν τη θέση του Κοινοβουλίου για διαπραγματεύσεις με τις χώρες της ΕΕ σχετικά με τους τελικούς νόμους. Οι χώρες δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τις αρχικές προτάσεις της Επιτροπής, οι οποίες θα σηματοδοτούσαν ήδη ένα άλμα στις φιλοδοξίες σε σύγκριση με τις τρέχουσες πολιτικές της ΕΕ, και σχεδιάζουν να εξετάσουν τους πιο φιλόδοξους στόχους στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.