Στα νοσοκομεία της Αθήνας μεταφέρεται η πίεση από την αύξηση των εισαγωγών

Στα νοσοκομεία της Αθήνας μεταφέρεται η πίεση από την αύξηση των εισαγωγών

Δικαιολογώντας πλήρως τον χαρακτηρισμό της περί «εύθραυστης ισορροπίας», η σταθεροποίηση των εισαγωγών covid περιστατικών που είχε επιτευχθεί τις προηγούμενες ημέρες ήδη δείχνει σημάδια…κόπωσης, με 474 ασθενείς να εισάγονται χθες στα νοσοκομεία της επικράτειας, αριθμός που καταγράφει αύξηση 7,2% από το κυλιόμενο μέσο όρο της εβδομάδας.

Στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, το… «βαρόμετρο» της βορείου Ελλάδας, όπως το αποκαλεί εκ των έσω ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νίκος Καπραβέλος, εισήχθησαν 45 ασθενείς με όλες τις κλίνες ΜΕΘ κατειλημμένες και ασθενείς με αναπνευστική ανεπάρκεια να δέχονται υποστήριξη με συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου ή να διασωληνώνονται με φορητό αναπνευστήρα στις χειρουργικές αίθουσες, τις αίθουσες ανάνηψης και όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα από πλευράς υποδομών, εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού. 

Οι εξουθενωμένοι εντατικολόγοι θυμίζουν ότι η εξειδίκευση για να αποκτήσει εμπειρία ένας γιατρός και να αντέξει τους ρυθμούς και την πίεση της ΜΕΘ διαρκεί δύο χρόνια. Ίδια εικόνα στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», με τον πρόεδρο των εργαζομένων Παναγιώτη Τουχτίδη να επισημαίνει πως οι ασθενείς με κορονοϊό που είναι στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστοι φτάνουν πολύ καθυστερημένα στο νοσοκομείο με επιβαρυμένη υγεία και κάποιοι χάνουν τη μάχη πριν καν προλάβουν να μπουν στην Εντατική. Πεθαίνουν σε τμήματα Επειγόντων περιστατικών όπως προσέρχονται ή στα τμήματα βραχείας νοσηλείας καθώς εξετάζονται ή στις κλινικές covid και η κατάσταση που επικρατεί σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου θυμίζει πόλεμο. Σε κάθε πόλεμο υπάρχουν «παράπλευρες απώλειες» και εδώ αφορούν τα non covid περιστατικά που διακομίζονται προς τα μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής γεμίζοντας με ράντζα τους διαδρόμους.

Στο νοσοκομείο «Αττικόν» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος μέτρησε 105 ράντζα ενώ αντίστοιχη εικόνα υπάρχει σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου με τα ηθικά διλήμματα των γιατρών να μην περιορίζονται στην επιλογή ανάμεσα σε δύο ασθενείς covid (ποιος έχει τις περισσότερες πιθανότητες να τα καταφέρει) αλλά να δημιουργούνται και ανάμεσα σε ασθενείς covid και non covid με τους γιατρούς να πρέπει να αποφασίσουν ποιον θα νοσηλεύσουν στη συγκεκριμένη κλίνη. Στο μεταξύ αυξάνεται και ο αριθμός παιδιών που νοσηλεύονται στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Έτσι, πέρα από το διασωληνωμένο βρέφος, τέσσερα παιδιά νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων ενώ ένας μικρός ασθενής έλαβε εξιτήριο. Αφόρητη η πίεση και προς το ΕΣΥ και προς τους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να καλύψουν το άλλο 50% των αναγκών της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας σε υγειονομικό προσωπικό, ώστε να αποφευχθεί η επίταξη, με ένα ακόμα «μοχλό» πίεσης να αφορά της διενέργεια της τρίτης δόσης ειδικά από τους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς, χωρίς να χαθεί καθόλου χρόνος. Από τους 474 ασθενείς που εισήχθησαν χθες ποσοστό 83,1% ήταν ανεμβολίαστοι και ποσοστό 16,9 % ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Σε επείγουσα οδηγία να μην αναβληθεί καθόλου - ούτε μέρα - η πραγματοποίηση της τρίτης δόσης για τις έγκυες προχώρησε η Αμερικανική Ένωση Αναπαραγωγικής Ιατρικής, μετά από μελέτη του CDC που φανερώνει ότι οι έγκυες που θα κολλήσουν κορονοϊό έχουν 70% υψηλότερο κίνδυνο βαριάς νόσησης και θανάτου από τις μη έγκυες γυναίκες. Η αυξημένη προσέλευση για την τρίτη δόση γεμίζει ξανά με κόσμο τα mega εμβολιαστικά κέντρα που είχαν «ερημώσει» με τον Προμηθέα στο Μαρούσι να κάνει περισσότερους από 4000 εμβολιασμούς την ημέρα και να ετοιμάζεται να ανοίξει καινούρια γραμμή.

Στο μεταξύ τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ζητούν περισσότερους περιορισμούς ενόψει και των γιορτών για τους ανεμβολίαστους σε Αυστριακό ή Γερμανικό μοντέλο (στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Μόναχο δε θα λειτουργήσει η παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη αγορά για τον φόβο της διασποράς της covid ) και την κυβέρνηση να επιμένει ότι δε θα ισχύσουν περαιτέρω περιορισμοί.