Στα χέρια του FBI ο... μισητός Martin Shkreli

Στα χέρια του FBI ο... μισητός Martin Shkreli

Στα χέρια του FBI βρίσκεται από χθες ο Martin Shkreli, ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας Turing, που συνελήφθη στη Νέα Υόρκη κατηγορούμενος για χρηματιστηριακή απάτη στο hedge fund και στην φαρμακευτική εταιρεία που ο ίδιος είχε ιδρύσει.

Ο νεαρός επιχειρηματίας που πρόσφατα κατάφερε με… χαρακτηριστική ευκολία να γίνει ένας από τους μισητούς ανθρώπους στον κόσμο, καθώς ανέβασε την τιμή του Daraprim – του γνωστότερου φαρμάκου για ασθενείς που πάσχουν από AIDS – απ'' τα 13,50 δολ. στα 750 δολ., αντιμετωπίζει κατηγορίες από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο για τη δραστηριότητά του την περίοδο που διηύθυνε την MSMB Capital Management και τη φαρμακευτική Retrophin.

Δεν είναι μόνο η απόφαση που έλαβε τον Σεπτέμβριο, να εκτοξεύσει στα ύψη την τιμή του φαρμάκου κατά του AIDS, που τον ανέδειξε σε σύμβολο απληστίας, αλλά και οι μετέπειτα συμπεριφορά του απέναντι στις αντιδράσεις που προκάλεσε.

Παρά τις εκκλήσεις να μειώσει την τιμή του φαρμάκου, σε συνέδριο του Forbes στη Νέα Υόρκη, ο 32χρονος Shkreli -φορώντας ένα φουτεράκι- δήλωσε πως εάν μπορούσε να το ξανακάνει, “κατά πάσα πιθανότητα θα αύξανε ακόμα περισσότερο την τιμή", καθώς "οι επενδυτές μου περιμένουν μεγιστοποίηση των κερδών τους".

Τελικά η… προσφορά του απέναντι στους επενδυτές του, δεν ήταν παρά μια βουτιά κατά 53% της μετοχής της εταιρείας, μετά τη γνωστοποίηση της σύλληψής του, και δικαστικές έρευνες εις βάρος του hedge fund MSMB Capital Management.

Να σημειωθεί ότι η άνοδος της μετοχής της KaloBios (KBIO) υπήρξε... μετεωρική το προηγούμενο διάστημα, καθώς εκτινάχθηκε από τα επίπεδα των 2 δολαρίων στα μέσα Νοεμβρίου, μέχρι τα 39,50 δολάρια, με άνοδο... 1.875%!

Πηγή γραφήματος: Yahoo Finance

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο ενός αναγνώστη, στο forum του Yahoo Finance για τη μετοχή, που σημείωσε πως για τον ίδιο, ο Νο. 1 κανόνας των επενδύσεων είναι να εξετάζει την ίδια τη διοίκηση μιας εταιρείας. Καθόλου τυχαία δεν είναι λοιπόν η σύγκριση που κάνει, μεταξύ του Martin Shkreli και του Mark Zuckerberg. Όπως λέει, και οι δύο είναι νέοι επιχειρηματίες, ο ένας αυξάνει την τιμή ενός φαρμάκου κι ο άλλος δίνει λεφτά σε φιλανθρωπίες. Η διαφορά στον τρόπο διαχείρισης των εταιρειών τους, δείχνει πως εν τέλει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά καθενός διαμορφώνουν και την πραγματικότητα γύρω τους.

Ο ίδιος αναγνώστης σχολιάζει ότι αν και μπορεί να συμπάσχει με κάποιον που χάνει λεφτά στο χρηματιστήριο, δεν συμβαίνει το ίδιο όταν ένας επενδυτής εν γνώσει του επενδύει σε έναν ικανό CEO. Και όπως λέει, το μάθημα από την περίπτωση του Shkreli είναι ότι πρέπει κοιτάμε «πάντα, πάντα, πάντα, τους ανθρώπους στους οποίους δίνουμε λεφτά».

Οι μετοχές της KaloBios υποχώρησαν 53% στα 11,03 δολ. στις ηλεκτρονικές συναλλαγές πριν ανασταλεί η διαπραγμάτευση τους στη συνεδρίαση της Wall Street. Οι διοικήσεις των Turing και KaloBios αρνήθηκαν να κάνουν επίσημες δηλώσεις.

Εκτός από τον Shkreli, συνελήφθη και ο Evan Greebel, πρώην συνεργάτης στο δικηγορικό γραφείο Katten Muchin Rosenmann και εξωτερικός σύμβουλος της εταιρείας Retrophin. Ο Shkreli στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος καταβάλλοντας εγγύηση. Εκπρόσωπός του δήλωσε ότι ο νεαρός επιχειρηματίας αναμένει να «δικαιωθεί πλήρως». 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι κατηγορίες εις βάρος του Shkreli δεν αφορούν στο κόστος των φαρμάκων. Οι εισαγγελείς τον κατηγόρησαν για παράνομη απόκτηση μετοχών της Retrophin, την εταιρεία βιοτεχνολογίας που ίδρυσε το 2011, και τις χρησιμοποίησε για να εξοφλήσει χρέη από συναλλαγές που δεν σχετίζονταν με την εν λόγω επιχείρηση. Στη συνέχεια, εκδιώχθηκε από την ίδια του την εταιρεία και μάλιστα μηνύθηκε από το διοικητικό συμβούλιο.

Να σημειωθεί ότι ο Martin Shkreli είναι γιος μεταναστών από την Αλβανία και την Κροατία, που εργάστηκαν ως καθαριστές και τον μεγάλωσαν στις εργατικές γειτονιές του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη. Σε ακόμα πιο νεαρή ηλικία αποτελούσε ένα πολλά υποσχόμενο επιχειρηματικό μυαλό και αφού παράτησε το λύκειο στο Μανχάταν, άρχισε την πορεία κατάκτησης της Wall Street πριν καν φτάσει στα 20… Όμως ο Shkreli έχει καταφέρει πλέον να αποτυπώνει το αμερικανικό όνειρο και ταυτόχρονα να αποτελεί… αρνητικό ξεπέρασμά του.

Έργα και ημέρες...

Σύμφωνα με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η παράνομη δραστηριότητα του Shkreli, με τη συνδρομή του δικηγόρου του, Evan Greebel, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009 και συνεχίστηκε έως το Μάρτιο του 2014.

Ο Shkreli, ήταν ο ιδρυτής και διαχειριστής των hedge funds MSMB Capital Management LP (”MSMB”) και MSMB Healthcare LP (”MSMB Healthcare”), ενώ συμμετείχε και στις διοικήσεις των MSMB Adviser and MSMB Healthcare Adviser, που λειτουργούσαν ως επενδυτικοί σύμβουλοι των προαναφερθέντων funds, αντίστοιχα.

Ο Shkreli παρουσίαζε ψευδή και/ή ελλιπή στοιχεία σε υφιστάμενους και μελλοντικούς επενδυτές ενώ, μεταξύ άλλων, υπεξαίρεσε κεφάλαια των δύο funds. Αργότερα, αφού ίδρυσε και εισήγαγε στο χρηματιστήριο την Retrophin, παρανόμως προέτρεψε την εταιρεία να χρηματοδοτήσει συμβιβαστικούς διακανονισμούς με επενδυτές των δύο hedge funds, οι οποίοι στρέφονταν εναντίον του ιδίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Shkreli, και μέσω αυτού οι MSMB Adviser ή η MSMB Healthcare Adviser, υπεξαίρεσαν κεφάλαια επενδυτών ύψους 120.000 δολαρίων στο διάστημα Οκτωβρίου 2009-Ιουλίου 2011. Επίσης, από τον Ιούλιο του 201 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, ο Shkreli παρουσίαζε ψευδή στοιχεία για τις αποδόσεις του MSMB, «φούσκωνε» τα στοιχεία για τα υπό διαχείριση κεφάλαια και ψευδώς ισχυριζόταν ότι το fund διέθετε ανεξάρτητο ελεγκτή.

Επίσης, μεταξύ άλλων, από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2013 υπεξαίρεσε περίπου 900.000 δολάρια από κεφάλαια του MSMB Healthcare, προκειμένου να χρηματοδοτήσει συμβιβασμό με χρηματιστηριακή η οποία κατέφυγε σε διαιτησία για απώλειες 7 εκατ. δολαρίων που προέκυψαν από συναλλαγές που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Shkreli και οι οποίες δεν εκκαθαρίστηκαν με υπαιτιότητά του.

Στο μεταξύ, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2013 και Μαρτίου 2014, με τη συνδρομή του Greebel, ο οποίος ήταν εξωτερικός σύμβουλος της Retrophin, οδήγησαν την εταιρεία στο να πραγματοποιήσει πληρωμές σε μετρητά, σε δυσαρεστημένους επενδυτές των hedge funds του Shkreli, προκειμένου να μην στραφούν εναντίον του. Και απέκρυψε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Retrophin ότι ο πρωταρχικός σκοπός αυτών των συμφωνιών, ήταν η προστασία του ιδίου έναντι προσφυγών εναντίον του προσώπου του.

Δανάη Μαραγκουδάκη