Στ. Κούλογλου: Χωρίς προηγούμενο η στήριξη που προσέφερε η παρουσία Obama στη χώρα

Στ. Κούλογλου: Χωρίς προηγούμενο η στήριξη που προσέφερε η παρουσία Obama στη χώρα

«Χωρίς προηγούμενο είναι η στήριξη που προσέφερε στη χώρα μας η παρουσία του Ομπάμα» δηλώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οποίος συγκρίνει την ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, με αυτήν του Τζον Κένεντι για το τείχος του Βερολίνου το 1963.

«Αυτό το μοναδικό γεγονός πρέπει να πιστωθεί στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά» τονίζει ο ευρωβουλευτής.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Στ. Κούλογλου:

Ερ: Πώς αξιολογείτε την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα και τη Γερμανία;

Απ: Η παρουσία του Ομπάμα και η αμέριστη στήριξη που πρόσφερε στην Ελλάδα είναι χωρίς προηγούμενο. Πρώτα για Αμερικανό Πρόεδρο σε μια ξένη χώρα: θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με την περιβόητη ομιλία του Τζον Κένεντι στο Βερολίνο το 1963, μετά το χτίσιμο του τείχους, όταν είπε την περίφημη φράση "ich bin ein Berliner" ("είμαι ένας Βερολινέζος"). Ο Ομπάμα είπε στην ουσία: «Είμαι ένας Αθηναίος, ένας Έλληνας». Επίσης από έναν ξένο Πρόεδρο στην Ελλάδα, ποτέ άλλοτε δεν έχουν ακουστεί τόσο κολακευτικά λόγια για τη χώρα μας.

Χωρίς αμφιβολία, το μοναδικό αυτό γεγονός πρέπει να πιστωθεί στην κυβέρνηση και τον Α. Τσίπρα προσωπικά, που έχει καταφέρει να δημιουργήσει σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης με διεθνείς ηγέτες τέτοιου διαμετρήματος.

Η επίσκεψη στο Βερολίνο είχε επίσης μεγάλη πολιτική βαρύτητα. Στην ουσία ο Ομπάμα παρέδωσε την ηγεσία του δυτικού κόσμου, λόγω της εκλογής Τραμπ, στην Άγγελα Μέρκελ. Έχω όμως σοβαρές αμφιβολίες αν ή ίδια θα καταφέρει να αναδειχθεί σε ηγέτιδα παγκόσμιου διαμετρήματος, τόσο λόγω της προεκλογικής περιόδου και της ανόδου της ακροδεξιάς στη Γερμανία, όσο όμως και λόγω των δυνατοτήτων και της κουλτούρας της. Θα το δούμε από τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στην Ελλάδα στην υπόθεση του χρέους, αλλά και στην Ευρώπη, όπου αυξάνουν οι φωνές κατά της λιτότητας που έχει επιβάλει το Βερολίνο. Η εμμονή Σόιμπλε στη λιτότητα όπως και οι δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες  «η Αθήνα δεν εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, τα εργασιακά και τη ρύθμιση της εσωτερικής αγοράς», τη στιγμή που η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε αλλαγές χωρίς προηγούμενο για χώρα σε περίοδο ειρήνης, δεν προμηνύουν ευνοϊκές εξελίξεις. Ο Σόιμπλε αναδεικνύεται στον επικεφαλής της νεοφιλελεύθερης συντήρησης, σε σύγχρονο Ευρωπαίο Μέτερνιχ. 

Ερ: Τι επιπτώσεις διαβλέπετε στην Ευρώπη, υπό το φως της εκλογής Τραμπ, του Brexit και της ανόδου των ακροδεξιών δυνάμεων;

Απ: Η Ευρώπη θα μπει πιθανότατα σε μια φάση ακόμη μεγαλύτερης κρίσης, λόγω μιας σειράς γεγονότων που αναμένονται το ερχόμενο διάστημα. Όπως το ενδεχόμενο να χάσει ο Ρέντσι το δημοψήφισμα στην Ιταλία ή το να εκλεγεί στην Αυστρία για πρώτη φορά ακροδεξιός πρόεδρος, κάτι που θα σηματοδοτήσει και μια επίσημη ενθρόνιση του «Τραμπισμού» στην Ευρώπη. Εκκρεμούν και οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, όπου έχουμε κατάρρευση του Ολάντ και του σοσιαλιστικού κόμματος, ενώ η Λεπέν θα περάσει πιθανότατα στον δεύτερο γύρο και θα διεκδικήσει τη προεδρία. Αν πετύχει το σκοπό της, η ΕΕ θα διαλυθεί, τουλάχιστον με τη σημερινή της μορφή.

Ερ: Ποια στάση πρέπει να κρατήσει η Ευρώπη έναντι της Τουρκίας; Είστε υπέρ ή κατά της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων;

Απ: Η κατάσταση στη Τουρκία πάει από το -αντιδημοκρατικό- κακό στο χειρότερο. Δημιουργείται η εντύπωση ότι ο Ερντογάν αναζητεί τη ρήξη με την ΕΕ, για να παίξει το εθνικιστικό χαρτί στη Τουρκία. Κάτι ανάλογο είχε κάνει η ελληνική χούντα, όταν αποβλήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Αν αυτό ισχύει, τότε η ΕΕ πρέπει να ζητά με επιμονή την αποκατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών, την απελευθέρωση των κρατουμένων και την αποκατάσταση της πολυφωνίας στα ΜΜΕ αλλά δε πρέπει να κόψει όλες τις γέφυρες. Άλλωστε για τους Τούρκους δημοκράτες η ευρωπαϊκή προοπτική, με όποια μορφή και αν πάρει, αποτελεί τη μοναδική σανίδα σωτηρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ