Σοβαρές πλημμύρες πλήττουν την Παραγουάη

Σοβαρές πλημμύρες πλήττουν την Παραγουάη

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, από μια περιοχή στα σύνορα της Παραγουάης με την Ουρουγουάη, τη Βραζιλία και την Αργεντινή, εξαιτίας της πλημμύρας που προκλήθηκε από τις σφοδρές βροχοπτώσεις οι οποίες συνδέονται με το φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη λόγω των καταιγίδων και των πλημμυρών, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Το ένα από τα θύματα πνίγηκε ενώ ένα δεύτερο υπέστη ηλεκτροπληξία από κομμένο καλώδιο.

Στη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, την Παραγουάη, περίπου 90.000 άνθρωποι σε μια περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα Ασουνσιόν εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν, όπως ανακοίνωσε η δημοτική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Πολλοί από αυτούς είναι πάμφτωχοι και ζουν σε χαμόσπιτα στις όχθες του ποταμού Παραγουάη. Η κυβέρνηση της χώρας έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Ασουνσιόν και επτά επαρχίες της χώρας ώστε να αποδεσμευτούν κεφάλαια για να στηριχθούν οι πληγέντες.

Στο Αλμπέρντι, περίπου 120 χιλιόμετρα νοτίως της Ασουνσιόν, η κυβέρνηση συνέστησε την απομάκρυνση άλλων 7.000 οικογενειών από τις όχθες του ποταμού Παραγουάη.

Στη γειτονική Ουρουγουάη, σχεδόν 9.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Οι αρχές εκτιμούν ότι το ύψος του νερού θα παραμείνει στο επίπεδο που είναι σήμερα για πολλές ακόμη ημέρες προτού αρχίσε να υποχωρεί.

"Η πλημμύρα προκαλείται από το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο", εξήγησε ο Φερνάντο Τραβέρσα, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Επειγόντων Περιστατικών της Ουρουγουάης. "Γνωρίζαμε ότι τα χειρότερα θα έρχονταν προς το τέλος της άνοιξης με τις αρχές του καλοκαιριού, αλλά δεν μπορούσαμε να ξέρουμε το μέγεθος", πρόσθεσε.

Το φετινό Ελ Νίνιο είναι το χειρότερο των τελευταίων 15 ετών. Σε ανακοίνωσή του τον περασμένο μήνα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός εξήγησε ότι η σοβαρή ξηρασία και οι καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν τις τροπικές και υποτροπικές περιοχές του πλανήτη "φέρουν το σημάδι του Ελ Νίνιο".

Στη βόρεια Αργεντινή, περίπου 20.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Μια κυβερνητική πηγή είπε ότι ο νέος πρόεδρος της χώρας, ο Μαουρίσιο Μάκρι, σκοπεύει να θέσει ως βασική προτεραιότητά του τη βελτίωση των υποδομών ώστε να μην σημειωθούν ξανά τόσο σοβαρά προβλήματα στο μέλλον.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ πέταξε πάνω από τις πληγείσες περιοχές στα σύνορα με την Αργεντινή και την Ουρουγουάη σήμερα το πρωί. Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Πολιτείας Ρίο Γκράντε ντο Σουλ ανακοίνωσε ότι 1.795 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι από τις πλημμύρες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ