Σλοβακία: Η αστυνομία ερευνά για την προέλευση των όπλων στις επιθέσεις στο Παρίσι

Σλοβακία: Η αστυνομία ερευνά για την προέλευση των όπλων στις επιθέσεις στο Παρίσι

Η αστυνομία της Σλοβακίας διεξάγει έρευνα για το ενδεχόμενο τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου να ήταν σλοβακικής προέλευσης, μετέδωσε η τσέχικη δημόσια τηλεόραση Ceska televise.

Η έρευνα διεξάγεται κατόπιν αιτήματος της γαλλικής αστυνομίας, καθώς υπάρχουν υποψίες πως οι δράστες των επιθέσεων στα μέσα του μήνα στο Παρίσι να χρησιμοποίησαν όπλα ιδίου τύπου με εκείνα που είχαν χρησιμοποιηθεί στις επιθέσεις εναντίον της εφημερίδας Charlie Hebdo κι ενός εβραϊκού πολυκαταστήματος τον Ιανουάριο, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 17 άνθρωποι, σύμφωνα με τις πληροφορίες της τσέχικης δημόσιας τηλεόρασης.

Την περασμένη εβδομάδα ο τσέχικος ειδησεογραφικός ιστότοπος Lidovky έγραψε πως τον Απρίλιο η τσέχικη αστυνομία συνέλαβε δύο Γάλλους υπηκόους που αποπειράθηκαν να περάσουν τα σύνορα με τη Σλοβακία με ένα αυτοκίνητο γεμάτο όπλα.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο οι δύο άνδρες μετέφεραν ρεπλίκες τουφεκιών και όπλων μικρού διαμετρήματος του σλοβάκικου στρατού που θα μπορούσαν εύκολα να μετατραπούν σε αληθινά. Μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου πολλά ΜΜΕ είχαν υποστηρίξει ότι οι δράστες τους χρησιμοποίησαν δύο τροποποιημένα «σλοβάκικα Καλάσνικοφ», αντίγραφα του ρωσικού τουφεκιού εφόδου AK-47.

Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv και άλλα ΜΜΕ μετέδωσαν χθες ότι τα Καλάσνικοφ που χρησιμοποιήθηκαν στο Παρίσι μπορεί να είχαν αγοραστεί από έναν Γερμανό έμπορο όπλων, που κατονομάστηκε από τις αρχές ως Σάσα Β. Ο 34χρονος από τη Μάγκστατ, μια πόλη στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, φέρεται να διακινούσε όπλα μέσω του λεγόμενου darknet (του «σκοτεινού» ή «βαθέος» Διαδικτύου, στην ορολογία των διωκτικών αρχών), όπου είχε δημιουργήσει έναν ιστότοπο για την πώληση οπλισμού διαφόρων τύπων. Ο άνδρας συνελήφθη από τη γερμανική αστυνομία τη Δευτέρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ