Σκληρότερο lockdown στη Θεσσαλονίκη ανακοινώνεται στην ενημέρωση

Σκληρότερο lockdown στη Θεσσαλονίκη ανακοινώνεται στην ενημέρωση

Σκληρότερα μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει σε λίγη ώρα για τη Θεσσαλονίκη, πιθανότατα και ευρύτερα για τη Βόρεια Ελλάδα, ο Νίκος Χαρδαλιάς, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ και συγκεκριμένα από τις 21:00 μέχρι τις 05:00 π.μ.

Στόχος μιας τέτοιας κίνησης είναι να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν η δυνατότητα μετακινήσεων μέσω των γραπτών μηνυμάτων, προκειμένου να μην γίνεται όπως μέχρι σήμερα κατάχρηση.

Μεταξύ των εισηγήσεων είναι και να διακοπεί η λειτουργία των δημοτικών σχολείων στη Θεσσαλονίκη, πρόταση ωστόσο το οποίο μένει να φανεί αν θα γίνει τελικά αποδεκτή ή όχι.

Υπενθυμίζεται ότι χθες είχαν διαγνωσθεί στη Θεσσαλονίκη 652 νέα κρούσματα, ενώ η θετικότητα στον ιό αγγίζει το 32%. Για να αναδείξει την σοβαρότητα της κατάστασης, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι από χθες μέχρι σήμερα στις εφημερίες των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας έγιναν 25 διασωληνώσεις, ενώ μόνο στο ΑΧΕΠΑ, κατά την εφημερία που ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, έγιναν 86 εισαγωγές περιστατικών Covid-19. Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, το Ιπποκράτειο κατά την αυριανή του εφημερία θα έχει επικουρικά στήριξη από το Ιατρικό Διαβαλκανικό.

Σημειώνεται πως ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος ανέφερε σήμερα στον ΣΚΑΪ πως μέχρι τώρα έχουν σταλεί πάνω από 4 εκατ. sms για μετακινήσεις πανελλαδικά, ενώ στην πρώτη καραντίνα o αντίστοιχος αριθμός ήταν 2,6 εκατ. Αυτό έχει να κάνει, όπως σημείωσε, και με το γεγονός ότι στο πρώτο lockdown δεν είχαμε ανοιχτά σχολεία, μετακινήσεις ανηλίκων κ.λπ. και οι πολίτες δεν ήταν τόσο εξοικειωμένοι με το 13033.

Οι νέες κλίνες

Αναφορικά με τις νέες κλίνες ΜΕΘ, 6 θα αφορούν στο ΑΧΕΠΑ, 7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, 5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, 5 στο νοσοκομείο Σερρών, 15 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, 6 στο νοσοκομείο Γιαννιτσών και 5 στο Γεννηματάς. Οι κλίνες αυτές είναι πλέον των 50 κλινών νευροχειρουργικών, καρδιοχειρουργικών και αγγειοχειρουργικών κλινικών που έχουν μετατραπεί σε πολυδύναμες ΜΕΘ και έχουν ενταχθεί στο ΕΣΥ.

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ακόμη ότι για την περαιτέρω στήριξη της Βόρειας Ελλάδας η κάθε Υγειονομική Περιφέρεια θα στηρίζει την άλλη και θα μπορούν να μεταφέρονται περιστατικά σε όμορες Υγειονομικές Περιφέρειες. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ προκειμένου, εφόσον χρειαστεί, να διατεθεί ένα C-130, το οποίο σε ειδικές κάψουλες θα κάνει αεροδιακομιδές περιστατικών από απομακρυσμένες Υγειονομικές Περιφέρειες, πάντα με την έγκριση των γιατρών και υπό την προϋπόθεση να πληρούνται οι όροι ασφαλείας και η ασφάλεια του ασθενούς.

Εκτός της Θεσσαλονίκης, υψηλό επιδημιολογικό φορτίο υπάρχει και σε άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Χαρακτηριστικά, χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε εκτός των 652 κρουσμάτων της συμπρωτεύουσας, 52 στη Δράμα, 45 στον Έβρο, 62 στην Ημαθία, 44 στην Καβάλα, 38 στην Πέλλα, 43 στην Πιερία, 43 στις Σέρρες, ενώ η Λάρισα κατέγραψε 168 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Διαβάστε ακόμα: 

- Β. Κοντοζαμάνης: Τον Ιανουάριο έτοιμα τα πρώτα κέντρα εμβολιασμού

Ν. Παπαθανάσης: Δεν αποκλείεται απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 και «κόφτης» στα SMS

Α. Εξαδάκτυλος: Μείνετε σπίτι, δίνουμε μάχη