Ν. Παπαθανάσης: Δεν αποκλείεται απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 και «κόφτης» στα SMS

Ν. Παπαθανάσης: Δεν αποκλείεται απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 και «κόφτης» στα SMS

Για την προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας Covid – 19 στην χώρα μας μέσω του lockdown μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Ειδικότερα, μιλώντας στο MEGA, ο κ. Παπαθανάσης ερωτηθείς για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο να αποφασιστεί απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ, δεν το απέκλεισε. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση, θα περιμένουμε όμως. Σε μια δυναμικά εξελισσόμενη κατάσταση πολλά μπορεί να συμβούν. Αν κριθεί από τους ειδικούς επιστήμονες και το αποδεχθεί η κυβέρνηση, μπορεί να γίνει. Δεν μπορώ λοιπόν να το αποκλείσω», ανέφερε σχερτικά.

Η πολιτεία θα λάβει κάθε μέτρο χρειαστεί προκειμένου να προασπίσει τη δημόσια υγεία, είπε ο κ. Παπαθανάσης υπενθυμίζοντας ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που μπορεί να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο, φέρνοντας το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να μπει «κόφτης» στα SMS, σημείωσε ότι αυτό το εξετάζει η κυβέρνηση. «Δεν μπορώ να σας απαντήσω, όμως από τη στιγμή που υπάρχει κατάχρηση του μέτρου αυτού, σαφώς μπορεί να μπει και περιορισμός. Δεν μπορεί να μετακινούμαστε με τον τρόπο που είδαμε τις προηγούμενες μέρες, πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα».

Για την εστίαση είπε ότι αν όλα πάνε καλά ο κλάδος θα ανοίξει για την περίοδο των Χριστουγέννων, με αυστηρά μέτρα και κανόνες. Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, είπε ότι θα ανοίξει σταδιακά και προγραμματισμένα. «Το σχέδιο για τον τρόπο ανοίγματος υπάρχει, και θα ανακοινωθεί μία εβδομάδα  πριν την λήξη του lockdown», είπε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι η γενικότερη εικόνα από την πανδημία θα επιτρέψει τις ανακοινώσεις την εν λόγω χρονική περίοδο.

Παράλληλα, στα ζητήματα που έχουν θέσει ανθοπώλες και βιβλιοπώλες, σημειώνοντας πως θα πρέπει να ακολουθούμε την επιστημονική άποψη των ειδικών που υπέδειξαν ποιοι κλάδοι πρέπει να κλείσουν στην καραντίνα. Ειδικότερα για τον κλάδο των βιβλιοπωλών και τις πληροφορίες που μίλησε για ενδεχόμενο άνοιγμα, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάτι στο τραπέζι, όμως καθώς προχωρούμε και καθώς βλέπουμε την μείωση των κρουσμάτων, μπορεί κάτι να ανοίξει. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι στο τραπέζι».

Εξάλλου αναφέρθηκε στην απαγόρευση πώλησης ειδών που δεν είναι πρώτης ανάγκης από τα σούπερ μάρκετ, μέτρο που αποφασίστηκε για να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός.

Γενικότερα για τη στήριξη των κλάδων που πλήττονται, υπάρχουν μέτρα όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, η αποζημίωση για την αναστολή των θέσεων εργασίας, η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων και μια σειρά άλλων μέτρων, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Απαντώντας σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις -όπως για παράδειγμα τα ανθοπωλεία που αναγκαστικά θα πετάξουν το εμπόρευμα τους ή τα εποχικά καταστήματα- σχολίασε ότι «από τη στιγμή που όλα θα πάνε καλά, θα επανέλθουμε σε κανονική λειτουργία τον Δεκέμβριο, επομένως θα προλάβουν να πουλήσουν τα εποχικά τους προϊόντα. Για αυτό έχει σημασία να τηρήσουμε τα μέτρα. Για αυτό έγινε το lockdown, ώστε να μπορέσουμε να φθάσουμε σε μια κανονική λειτουργία τον Δεκέμβριο».

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, τις εξελίξεις με τον ελληνικό φάκελο και πότε θα φθάσουν τα χρήματα στη χώρα, απάντησε ότι ο κ. Σκυλακάκης συντονίζει το έργο και ότι από ελληνικής πλευράς έχει εκπονηθεί το σχέδιο. «Είμαστε έτοιμοι από τις 15 Οκτωβρίου, υπήρξε μια καθυστέρηση από πλευράς της ΕΕ και έχει δοθεί ένα περιθώριο ώστε να κατατεθούν τα σχέδια ως το τέλος του μήνα. Ο ελληνικός φάκελος είναι ήδη έτοιμος».

Στη συνέντευξη ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης για τους ιδιοκτήτες και τους εργαζομένους κέντρων διασκέδασης εκτιμώντας ότι τα κέντρα διασκέδασης «θα είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν».