Σημαντική χαρακτήρισε η ΕΟΚΕ την συνδρομή της FRONTEX στην Ειδομένη

Σημαντική χαρακτήρισε η ΕΟΚΕ την συνδρομή της FRONTEX στην Ειδομένη

«Σημαντική» χαρακτήρισε αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) που επισκέφθηκε τον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη, την επικείμενη έλευση της FRONTEX προκειμένου να συνδράμει στο γρήγορο και αποτελεσματικό έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων προσφύγων και μεταναστών. Προηγουμένως, η αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Cristian Pirvulescu, Ειρήνη Πάρη και Νικόλαο Επιστηθίου, είχε μεταβεί στην Μόρια της Λέσβου, προκειμένου να σχηματίσει όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα της κατάστασης.

«Στη Λέσβο, είδαμε ανθρώπους να δίνουν την ψυχή τους προκειμένου να περιθάλψουν τους χιλιάδες που καταφθάνουν καθημερινά στο νησί ενώ παράλληλα, διαπιστώσαμε έλλειψη υποδομών και προβλήματα συντονισμού των δεκάδων ΜΚΟ που επιχειρούν στην περιοχή» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά την επίσκεψή της στην Ειδομένη, η κ. Πάρη κάνοντας λόγο «για ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί την αλλαγή του κανονισμού Δουβλίνο 2».

Σημειώνεται ότι η ΕΟΚΕ οργάνωσε μια σειρά αποστολών, ως μέρος του προγράμματός της «Τοπική δράση», για να γνωρίσει από κοντά το έργο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που ασχολούνται με τους μετανάστες, τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες. Σκοπός της αποστολής στην Ελλάδα ήταν να προσδιοριστούν τα προβλήματα και οι ανάγκες --καθώς και οι επιτυχίες, οι βέλτιστες πρακτικές, αλλά και ορισμένες προκλήσεις-- των διαφόρων οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε ζητήματα σχετικά με την τρέχουσα προσφυγική κρίση, με τελικό στόχο την άρτια και τεκμηριωμένη συμβολή στη χάραξη της πολιτικής της ΕΕ. Άλλες αποστολές θα πραγματοποιηθούν σε 11 κράτη μέλη της ΕΕ (Ιταλία, Γερμανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Αυστρία, Σλοβενία, Σουηδία, Πολωνία, Βουλγαρία και Κροατία) καθώς και στην Τουρκία, είτε στο τέλος του 2015 είτε στις αρχές του 2016.

«Η ΕΟΚΕ είναι γνωμοδοτικό όργανο σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με έδρα τις Βρυξέλλες και αποτελείται από 350 μέλη από 28 χώρες. Όσον αφορά την επίσκεψή μας στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωσή της, σήμερα το μεσημέρι, θα συνταχθεί πλήρης αναφορά για την κατάσταση που αντιμετωπίσαμε και θα τεθεί υπόψη σε όλα τα αρμόδια όργανα» εξήγησε η κ. Πάρη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ