«Σαρώνει» και τον ψηφιακό κόσμο ο κορονοϊός

«Σαρώνει» και τον ψηφιακό κόσμο ο κορονοϊός

Ραγδαία αύξηση του ενδιαφέροντος των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου αναφορικά με την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν με τη βοήθεια της πλατφόρμας Web & Social Monitoring PaloPro, αποτυπώνοντας το ενδιαφέρον, τη διάθεση και τη θεματολογία της ελληνικής κοινής γνώμης.

Πιο αναλυτικά, καταγράφηκαν περισσότερες από 900.000 αναφορές, κείμενα, αναρτήσεις και σχόλια σχετικά με τον κορονοϊό από την 1/1 έως και τις 16/3/2020.

Χρονική Εξέλιξη

Τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των αναφορών έχει εκτοξευθεί σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο γεγονός των τελευταίων ετών. Η πρώτη ραγδαία αύξηση των αναφορών εντοπίζεται μετά τις 22/2 όταν τα κρούσματα και οι θάνατοι στη γειτονική μας Ιταλία ευαισθητοποιούν την ελληνική κοινή γνώμη.

Στη συνέχεια οι διαδικτυακές συζητήσεις και αναφορές χτυπάνε κόκκινο. Το πρώτο peak εντοπίζεται με την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στη χώρα μας. Η πρώτη ανακοίνωση για το κλείσιμο των σχολείων στις περιοχές της Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου στη συνέχεια το καθολικό κλείσιμο των σχολείων και τα μετέπειτα έκτακτα μέτρα καραντίνας δημιουργούν μια πρωτόγνωρη εικόνα στα social media.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

#Μένουμε σπίτι…

Οι πρώτες εβδομάδες κυλάνε με τους χρήστες των social media σε ποσοστό 18% των αναφορών να αντιμετωπίζουν με σαρκασμό τα γεγονότα σε σχέση με τον κορονοϊό. Παρόμοια διάθεση παρατηρήθηκε σαν πρώτη αντίδραση και στην παγκόσμια ψηφιακή κοινότητα, όπως θα δείτε και στην συνέχεια της ανάλυσης.

Το 30% των συνολικών αναφορών των χρηστών στα social media αναφέρονται στον ιό και τις επιπτώσεις του, ενώ τις τελευταίες μέρες ο ιός μονοπωλεί τις συζητήσεις στον ψηφιακό κόσμο. Η καμπάνια #menoumespiti #μενουμεσπιτι #μένουμε_σπίτι δεν αργεί να γίνει σλόγκαν.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Μέτρα και Εξάπλωση

Το 38% των διαδικτυακών συζητήσεων αφορά τις ανακοινώσεις και τον σχολιασμό των μέτρων προστασίας και ακολουθούν τα νέα εξάπλωσης του ιού με ποσοστό 25%. Ηθοποιοί, τραγουδιστές, αθλητές ανεβάζουν stories για τον σκοπό αυτό. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η επίπτωσή του στην οικονομία δεν έχει ακόμα σημαντικό αριθμό αναφορών και προσεγγιστικά απασχολεί το κοινό στο ίδιο επίπεδο με τη θεματολογία για τα δημόσια πρόσωπα που βρίσκονται θετικά στον ιό.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Η παγκόσμια εικόνα

Η παρουσία του κορονοϊού στις διαδικτυακές συζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πρωτοφανής, με περισσότερα από 36 εκατομμύρια posts να έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 7 ημέρες, εκ των οποίων τα 5,4 εκατομμύρια δημοσιεύθηκαν μόνο στις 16 Μαρτίου.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, καταιγιστική αύξηση παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στις αναφορές στον κορωνοϊό που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες πλέον έχουν ξεπεράσει σε αριθμό την Κίνα, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αθροιστικά.

* Πηγές δεδομένων: Websites, Twitter, Facebook, Instagram, Youtube, Ipsos / Synthesio

Συλλογή δεδομένων: Με τη χρήση της πλατφόρμας Web & Social Monitoring PaloPro

Το παρόν αποτελεί έρευνα και ανάλυση δημοσιότητας σε Web και Social Media. Δεν είναι προϊόν δημοσκόπησης, ούτε μπορεί να διαβαστεί ως τέτοια.