Το σαράι του Σουλτάνου πλουτίζει από την Αφρίν

Το σαράι του Σουλτάνου πλουτίζει από την Αφρίν

Του Γιάννη Μαντζίκου

Ο πόλεμος πόλεμος αλλά και οι μπίζνες μπίζνες για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μπορεί να μην ξέρει καν ποιος είναι ο Αλεξάντερ Χάμιλτον αλλά ακολουθεί καλά την ρήση του ότι «το εμπόριο ακολουθεί την σημαία».

Η Τουρκία, εξάλλου, εμφανίζεται τα τελευταία 15 χρόνια, που βρίσκεται ο Ερντογάν στην εξουσία, να έχει δαπανήσει πάνω από 60 δισ. δολ. στην ανάπτυξη εγχώριων αμυντικών συστημάτων. Η παραγωγική ικανότητα (production capacity) της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας φέρεται να ξεπερνάει τα 6 δισ. δολ. ετησίως (από 1,3 δισ. το 2002) και η εξαγωγική της ικανότητα (export capacity) τα 2 δισ. δολ. ετησίως (από 248 εκατ. το 2002), ενώ ο προϋπολογισμός μόνο για έρευνα και ανάπτυξη οπλικών συστημάτων (R&D) ανέρχεται σε πάνω 1,3 δισ. δολάρια.

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να κάνει, λοιπόν, επίδειξη δύναμης των όπλων από την εκστρατεία στην Συρία η οποία καθώς φαίνεται είναι μια επωφελής επιχείρηση. Άλλωστε, ιστορικά κάθε πόλεμος δημιουργεί οικονομικές ευκαιρίες. Το ερώτημα είναι ποιός κερδίζει από τον πόλεμο στην Αφρίν. Για να απαντηθεί το ερώτημα πρέπει να δούμε ποιος είναι υπεύθυνος για την παραγωγή των «εγχώριων και εθνικών» όπλων που φαίνεται να είναι τόσο υπερήφανος ο Ερντογάν. 

Οι Αμερικανοί - και όχι μόνο - λένε: τρέξε πίσω από το χρήμα. Έτσι πίσω από το χρήμα βλέπουμε τον Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρό του Ερντογάν, και τους κολλητούς του Λατίφ Αράλ και Ετχέμ Σαντσάκ. Δεν είναι δύσκολο να συνάγει κανείς το συμπέρασμα ότι ο Ερντογάν έχει δημιουργήσει το δικό του στρατιωτικό-επιχειρηματικό κατεστημένο.

Η εταιρεία του Μπαιράκταρ παράγει drones, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα δηλαδή. Για πρώτη φόρα, τα αεροσκάφη του Μπαϊρακτάρ χρησιμοποιήθηκαν στην επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» όπως ονομάστηκε η προσπάθεια κατάληψης της Αφρίν. Ο γαμπρός του Σουλτάνου ήταν τόσο ευτυχισμένος που το ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η εταιρεία Βaykar έχει ήδη προμηθεύσει τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας (στρατό και αστυνομία) με συνολικά τουλάχιστον 38drones (μη-επανδρωμένα), κάποια από τα οποία μάλιστα έχουν τις προδιαγραφές για να φέρουν και «έξυπνα» πυρομαχικά της επίσης τουρκικής Roketsan. 

O Σαντσάκ κεντρικό εκτελεστικό μέλος του κυβερνώντος AKP, είναι ο ιδιοκτήτης της BMC, της εταιρείας που παράγει τεθωρακισμένα οχήματα, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων στην καταστολή ταραχών εντός Τουρκίας. Μιλώντας από το βήμα συνεδρίου στην Άγκυρα, ο 63χρονος Τούρκος ηγέτης υπογράμμισε με νόημα ότι σχεδόν όλα τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που χρησιμοποιούνται στη στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στην Αφρίν είναι… made in Turkey. Ο στενός φίλος του Ερντογάν, Λατίφ Αράλ, ιδιοκτήτης της εταιρείας όπλων Sarsilmaz, παίρνει επίσης ένα τεράστιο κομμάτι της πίτας του πολέμου

Εξάλλου, πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, υπογράμμισε, με δηλώσεις του προς τα τουρκικά μίντια στις 21 Ιανουαρίου, ότι το 75% των όπλων και πυρομαχικών που χρησιμοποιούν σήμερα οι τουρκικές δυνάμεις στη Συρία είναι φτιαγμένα από τουρκικά χέρια, ξέχασε να πει όμως ότι είναι τα χρήματα μάλλον καταλήγουν σε οικογενειακές τσέπες.