Σ. Κοντονής: «Ναι» στην παράταση του νόμου Παρασκευόπουλου - Νέες μειώσεις ποινών   

Σ. Κοντονής: «Ναι» στην παράταση του νόμου Παρασκευόπουλου - Νέες μειώσεις ποινών   

Όχι μόνο την παράταση του νόμου Παρασκευόπουλου, που προβλέπει πρόωρες αποφυλακίσεις, αλλά και νέα μείωση των ποινών θα προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής. 

«Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει αποδώσει θετικά αποτελέσματα. Με αυτή και άλλες παρεμβάσεις μας, η Ελλάδα από χώρα παρίας στον τομέα κράτησης και καταδίκες έγινε παράδειγμα προς μίμηση», τόνισε ο κ. Κοντονής και προσέθεσε ότι «παραλάβαμε έναν αριθμό κρατουμένων που άγγιζε τις 12.000. Οι φυλακές ήταν κολαστήρια».

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε του νόμου Παρασκευόπουλου, υποστηρίζοντας ότι προσπάθησε να φέρει ένα λελογισμένο πλαίσιο για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης. Παράλληλα, προανήγγειλε και μείωση των προβλεπόμενων ποινών για ορισμένα αδικήματα στο νέο Ποινικό Κώδικα, που σύμφωνα με τον ίδιο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή έως το τέλος του έτους.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, εξαπέλυσε τα πυρά του προς τον κ. Κοντονή, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αυτός ο τρόπος αποσυμφόρησης των φυλακών είναι άδικος για τους κρατούμενους και βαριά επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Για πολλά χρόνια η πολιτεία αντιμετωπίζει το θέμα έτσι αλλά είναι απαράδεκτο. Πρόκειται για εσφαλμένη προσέγγιση. Είναι η εύκολη λύση για όλους τους υπουργούς Δικαιοσύνης όταν δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στην πραγματικότητα».

Μάλιστα, κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίαζαν στους διαδρόμους της Βουλής πως φοβούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος την αποσυμφόρηση των φυλακών, ίσως ανοίξει τις πόρτες της εξόδου από τις φυλακές για κρατούμενους με βαριά ποινικά αδικήματα. «Θέλετε καλύτερες συνθήκες κράτησης; Φτιάξτε νέες φυλακές», επανέλαβε ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να μειώνουμε τις ποινές επειδή δεν είναι καλές οι συνθήκες κράτησης. «Είναι βαρύτατα επικίνδυνο για την ασφάλεια της δημόσιας τάξης και κατάφωρα άδικο για τους υπόλοιπους κρατουμένους που μπορεί να έχουν σωφρονιστεί».

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, σημείωσε ότι εκτός από τα ποσοτικά χαρακτηριστικά του νόμου πρέπει να εξεταστούν και τα ποιοτικά, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κρατούμενοι που αποφυλακίζονται υπό όρους δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.

Τέλος, ο ίδιος ο κ. Παρασκευόπουλος υπεραμύνθηκε του νόμου του, επικαλούμενος έρευνες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που καταδεικνύουν ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος κράτησης τόσο μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά υποτροπής μετά την αποφυλάκιση, γιατί έχει δημιουργηθεί «εκβαρβαρισμός» των κρατουμένων. 

Αλέξανδρος Διαμάντης

Φωτογραφία: SOOC