Ρύθμιση - δώρο στις φαρμακευτικές και για τα γενόσημα

Ρύθμιση - δώρο στις φαρμακευτικές και για τα γενόσημα

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Μετά το δώρο στις ξένες φαρμακευτικές εταιρείες, με την αύξηση κατά 10% στα φάρμακα, η κυβέρνηση «φρόντισε» και τις εταιρείες που παρασκευάζουν γενόσημα. Και μάλιστα, ο Ανδρέας Ξανθός, όταν κατέθεσε τη νομοτεχνική βελτίωση- ρουσφέτι ομολόγησε ότι του το ζήτησαν και εκείνος… υπέκυψε! «Υπάρχει μία πρόνοια ειδικά για τα γενόσημα τα οποία θα υποστούν μείωση», είπε αρχικά, καταθέτοντας πριν από λίγες μέρες τη σχετική ρύθμιση. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να είναι απότομη η πτώση των τιμών, διότι τόνισε «ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει πρόβλημα και στην εγχώρια παραγωγή και στην κυκλοφορία στην ελληνική αγορά των γενοσήμων». Και λίγο αργότερα ομολόγησε ότι η ρύθμιση έρχεται κατ' απαίτηση των εταιρειών: «Είχαν κατατεθεί ανάλογα αιτήματα χθες και από συναδέλφους, αλλά και από τους φορείς της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας».

Τι προβλέπει

Η ευνοϊκή διάταξη που έφερε –μέσω νομοτεχνικής βελτίωσης (και μάλιστα στην τροπολογία με το 10%!- ο Ανδρέας Ξανθός προβλέπει ότι «κατά την πρώτη εφαρμογή της παρ. 4, αν η τιμή ενός γενόσημου μειώνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% επι της τιμής του προηγούμενου δελτίου τιμών, όλα τα γενόσημα λαμβάνουν τιμή ίση με το 75% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς». Εν ολίγοις όσοι παράγουν γενόσημα φάρμακα θα κοστολογούν το σκεύασμα στο 75% της τιμής του πρωτότυπου και όχι στο 65%, εφόσον η μείωση είναι άνω του 10%, ώστε να μην προκύψουν τεράστιες μειώσεις. Φυσικά το σκεπτικό του Υπουργείου Υγείας  είναι ότι σε περίπτωση που η τιμή καταρρεύση, τότε μια εταιρεία δεν θα έχει νόημα να συνεχίσει να παράγει το φάρμακο.

Υπενθυμίζεται ότι με την ίδια τροπολογία η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε (και ψηφίστηκε από την Ολομέλεια) ψηφίστηκε η αύξηση αρκετών φαρμάκων κατά 10% μεσοσταθμικά. Κι αν για το κράτος δεν υπάρχει δημοσιονομικό κόστος (λόγω του claw back, που νομοθετήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις), οι φαρμακοβιομηχανίες, όπως π.χ. η Novartis, θα μπορούν να αυξήσουν παγκοσμίως την τιμή ενός φαρμάκου, καθώς η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς ((Reference Member State – RMS)! Βέβαια, οι ανατιμήσεις που θα επιβληθούν θα βάλουν «φωτιά» στην τσέπη των καταναλωτών, οι οποίοι θα επωμιστούν το κόστος των επιλογών της κυβέρνησης.

Πιο αναλυτικά, στον νόμο είχε ψηφιστεί επί Υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, η τιμή των φαρμάκων διαμορφωνόταν με βάση τον μέσο όρο των τιμών τριών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, πλέον η τιμή θα προκύπτει από τον μέσο όρο δύο χωρών-μελών της Ευρωζώνης, δηλαδή, όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, όχι και των χωρών που είναι εκτός της Ευρωζώνης, των χωρών της πρώην ανατολικής Ευρώπης, που έχουν τις πολύ χαμηλές τιμές στα φάρμακα. Πράγμα που προφανώς -σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση- σημαίνει κατακόρυφη αύξηση στην τιμή εντός φαρμάκου.

Και επειδή προφανώς το Υπουργείο το γνωρίζει, νομοθέτησε ότι για να φτάσουν οι τιμές στον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, προβλέπεται αύξηση έως 10% κάθε χρόνο!