Ρωσικά οικονομικά αντίμετρα προς την Τουρκία

Ρωσικά οικονομικά αντίμετρα προς την Τουρκία

Ο Βλαδίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο επιβάλλεται ένα σύνολο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Τη δέσμη των μέτρων αυτών προετοίμασε η κυβέρνηση της Ρωσίας με στόχο να εγγυηθούν την εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών, όπως αναφέρεται στο διάταγμα.

Στο προεδρικό διάταγμα περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων, η απαγόρευση πτήσεων τσάρτερ μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, η επαναφορά του καθεστώτος θεώρησης βίζας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και απαγόρευση στις ρωσικές εταιρείες να προσλαμβάνουν Τούρκους εργαζόμενους.

Όπως αναφέρεται στο διάταγμα από την πρώτη του νέου έτους οι Ρώσοι εργοδότες «δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν προσωπικό μεταξύ των πολιτών που προέρχονται από την Δημοκρατία της Τουρκίας», ενώ ταυτόχρονα περιορίζει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων και οργανώσεων υπό «τουρκική δικαιοδοσία» να δραστηριοποιούνται στη Ρωσική επικράτεια. Επίσης, προβλέπεται η απαγόρευση ή ο περιορισμός των εισαγωγών ορισμένων ειδών από την Τουρκία, με βάση έναν κατάλογο που έχει ολοκληρώσει η Ρωσική κυβέρνηση. Η Τουρκία εξάγει κυρίως τρόφιμα, αγροτικά προϊόντα και προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας στη Μόσχα. Ένας εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου επισήμανε νωρίτερα σήμερα ότι έως και 200.000 Τούρκοι πολίτες βρίσκονται στη Ρωσία.

Οικονομικές κυρώσεις σαν κι αυτές που η Ρωσία επέβαλε σε βάρος της Τουρκίας, το μόνο που θα επιτύχουν είναι να επιδεινώσουν το πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, διεμήνυσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος με δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, λίγο αφότου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική πολεμική αεροπορία.
«Κυρώσεις αυτού του είδους μονάχα θα προκαλέσουν πλήγμα στις σχέσεις. Αυτές οι ενέργειες δεν καθιστούν τίποτα ευκολότερο, αλλά επιδεινώνουν το πρόβλημα» επισήμανε ο αξιωματούχος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ