Ψήφισμα των απεργών δημοσιογράφων προς τη Βουλή για τα αιτήματά τους

Ψήφισμα των απεργών δημοσιογράφων προς τη Βουλή για τα αιτήματά τους

Ψήφισμα των απεργών δημοσιογράφων επιδόθηκε χθες από τους επικεφαλής των Ομοσπονδιών και Ενώσεων του κλάδου της Ενημέρωσης στον Α'' αντιπρόεδρο της Βουλής Γιώργο Βαρεμένο. Ο κ. Βαρεμένος ανέλαβε να ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής, την κυβέρνηση και τα κόμματα για τα αιτήματα της απεργίας. Οι δημοσιογράφοι οι οποίοι χθες πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, συμμετέχοντας στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, συγκεντρώθηκαν έξω από γραφεία της ΕΣΗΕΑ για να διατρανώσουν τα αιτήματά τους. Σε αυτά περιλαμβάνονται: Η διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης και η διασφάλιση του Αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρου χρηματοδότησης των Ταμείων, κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Το ψήφισμα που επιδόθηκε στη Βουλή είναι το ακόλουθο:

Οι Συνεργαζόμενες Ενώσεις & Ομοσπονδίες στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και πραγματοποιούν 24ωρη απεργία από τις 06:00 της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου έως τις 06:00 της Πέμπτης 3 Δεκεμβρίου σε όλη τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, οι Συνεργαζόμενες Ενώσεις & Ομοσπονδίες στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, μετά και τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα του αγγελιοσήμου διατρανώνουν προς κάθε κατεύθυνση την απόφασή τους για την θωράκιση και οχύρωση του αγωνιστικού μετώπου των εργαζομένων στα ΜΜΕ της χώρας ενάντια στη συντονισμένη εκ μέρους των δανειστών, των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας, ισοπεδωτική επιχείρηση αποδόμησης κάθε εναπομείναντος εργασιακού και κοινωνικο - ασφαλιστικού δικαιώματος. Επισημαίνουμε για άλλη μία φορά, ότι το Ασφαλιστικό είναι μείζον θέμα για τον κλάδο, αφού εντάσσεται στη γενικότερη κατεύθυνση διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και της μετατροπής ενός κοινωνικού δικαιώματος, σε ατομική υπόθεση. Αποτελεί ενιαία πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ κατ'' απαίτηση της εργοδοσίας συνολικά, η βίαιη ενοποίηση των Ταμείων και των παροχών, με στόχο τη συρρίκνωση των συντάξεων, της πρόνοιας, της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης προς τα ελάχιστα όρια. Ειδικότερα, στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ το κράτος δεν είχε και δεν έχει συμμετοχή στη χρηματοδότησή του, ενώ αντίθετα έχει δημεύσει τα αποθεματικά του κατά 53% με το PSI. Σημειώνεται ότι, ήδη από το 2008 το 10% του αγγελιοσήμου αποδίδεται υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Ο αγώνας για την προάσπιση των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και του αγγελιοσήμου, του θεμελιώδους πόρου των Ταμείων μας, καθίσταται περισσότερο από ποτέ, επιβλητικά αναπότρεπτος μέχρι τέλους, για την διατήρηση όχι μόνο των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, αλλά και της επιβίωσης των ίδιων των Ταμείων μας, η απειλή της οποίας είναι ήδη ορατή.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ:

Διεκδικούμε:

- μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας Κοινωνική Ασφάλιση (κύριες και επικουρικές συντάξεις), Πρόνοια, Υγεία (ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη) με βάση τις σύγχρονες αληθινές ανάγκες

- τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλιση, όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (new media)

- τη διασφάλιση του αγγελιοσήμου με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ ως πόρου χρηματοδότησης των Ταμείων μας.

Καλούμε τον κλάδο σε αγωνιστική ετοιμότητα με παράλληλη διασφάλιση και περιφρούρηση των όποιας μορφής κινητοποιήσεων, συνεχή ενημέρωση των εργαζομένων του κλάδου, και διασφάλιση της ενημέρωσης του συνόλου του λαού.

Στη συγκέντρωση, μετά το χαιρετισμό του Γραμματέα του Διασωματειακού και προέδρου της ΕΣΠΗΤ, μίλησαν οι Πρόεδροι της ΠΟΕΣΥ, της ΠΟΕΠΤΥΜ, της ΠΟΣΠΕΡΤ και της Ομοσπονδίας Τύπου & Χάρτου, ενώ ήταν παρόντες οι πρόεδροι της ΕΣΗΕΠΗΝ και της ΕΣΗΕΘΣτΕ και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ