Πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου στελέχους της κυβέρνησης Trump στο Πακιστάν

Πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου στελέχους της κυβέρνησης Trump στο Πακιστάν

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ, κατά την πρώτη επίσκεψη στο Ισλαμαμπάντ ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου της νέας κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο στρατηγός ΜακΜάστερ επισκέφθηκε την προηγουμένη την Καμπούλ, όπου άφησε να γίνει σαφές ότι η Ουάσινγκτον υιοθετεί σκληρότερη στάση έναντι του Πακιστάν, το οποίο ορισμένοι χαρακτηρίζουν έναν αναξιόπιστο εταίρο για τις ΗΠΑ.

Η επίσκεψή του στην Καμπούλ σημειώθηκε τέσσερις ημέρες μετά τη ρίψη της ισχυρότερης συμβατικής βόμβας που έχει στο οπλοστάσιό του ο αμερικανικός στρατός στο ανατολικό Αφγανιστάν, εναντίον θέσεων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Ο στρατηγός ΜακΜάστερ χαιρέτισε τη δημοκρατική και οικονομική πρόοδο του Πακιστάν και υπογράμμισε την ανάγκη (η πακιστανική κυβέρνηση) να επιτεθεί εναντίον της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισλαμαμπάντ.

Από την πλευρά τους οι υπηρεσίες του Σαρίφ ανέφεραν σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα πως «ο στρατηγός ΜακΜάστερ (...) διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι η νέα (σ.σ. αμερικανική) κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να (...) συνεργαστεί με το Πακιστάν για να επιτευχθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στο Αφγανιστάν και την περιοχή».

Αμερικανικά στρατεύματα παραμένουν ανεπτυγμένα στο Αφγανιστάν από την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν, το 2001.

Διατηρούν τη διοίκηση της επιχείρησης του NATO και αριθμούν σήμερα 8.400 μέλη του αμερικανικού στρατού και 5.000 μέλη των ένοπλων δυνάμεων συμμαχικών κρατών που υποστηρίζουν τις αφγανικές δυνάμεις. Την ίδια ώρα οι προσπάθειες να υπάρξει μια συμφωνία ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Καμπούλ και τους ισλαμιστές αντάρτες μοιάζουν να βρίσκονται σε τέλμα.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο αφγανικό τηλεοπτικό δίκτυο Tolo, ο ΜακΜάστερ δεν αποκάλυψε εάν οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τα στρατεύματά τους στο Αφγανιστάν. Όμως εμφανίστηκε επικριτικός έναντι του Πακιστάν, ενός κράτους-συμμάχου των ΗΠΑ που όμως έχει κατηγορηθεί διότι προσέφερε στο παρασκήνιο υποστήριξη στους Ταλιμπάν και καταφύγιο στον ηγέτη της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος σκοτώθηκε το 2011 στην επιδρομή μιας ομάδας των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Αμποταμπάντ.

«Εδώ και πολλά χρόνια, ελπίζαμε ότι οι πακιστανοί ηγέτες αντιλαμβάνονταν πως ήταν προς το συμφέρον τους να αγωνιστούν εναντίον αυτών των οργανώσεων κατά τρόπο λιγότερο επιλεκτικό από ό,τι στο παρελθόν, και ότι ο καλύτερος τρόπος υπεράσπισης των συμφερόντων τους στο Αφγανιστάν και αλλού είναι η διπλωματία και όχι η παρασκηνιακή χειραγώγηση βίαιων οργανώσεων», δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Σύμφωνα με την πακιστανική κυβέρνηση, τον ΜακΜάστερ συνόδευε η Λίσα Κέρτις, μια συντηρητική ειδικός, η οποία τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης πιο σκληρής στάσης έναντι του Πακιστάν. Η Κέρτις έχει ήδη επιλεγεί σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ για την αναλάβει τη διεύθυνση του τμήματος της Νότιας Ασίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Εκτός του πρωθυπουργού Σαρίφ, ο ΜακΜάστερ συναντήθηκε με τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Πακιστάν, τον στρατηγό Καμάρ Τζαβέντ Μπάτζουα, καθώς και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ