Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της διασποράς στις ΗΠΑ- Τι κάνει η Ευρώπη;
Ευλογιά των πιθήκων

Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της διασποράς στις ΗΠΑ- Τι κάνει η Ευρώπη;

Με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων να έχουν καταγραφεί διεθνώς, στην άλλη όχθη του ατλαντικού οι ΗΠΑ με εντολή του ίδιου του προέδρου Τζο Μπάιντεν θέτουν σε  υψηλή  προτεραιότητα τον περιορισμό της διασποράς της ιογενούς λοίμωξης που μέσα στο καλοκαίρι δείχνει να περνά απαρατήρητη κάτω από τη μύτη όλων μας.

Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού ο Aμερικανός πρόεδρος ανέθεσε σε δύο κορυφαίους αξιωματούχους της ομοσπονδιακής ένωσης διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων FEMA και των δυο κέντρων  ελέγχου και πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων CDCs να συντονίσουν την αντιμετώπιση της διασποράς των πιθήκων στις ΗΠΑ.

Μέσω αυτής της δράσης οι  Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν  να προάγουν τους προφυλακτικούς εμβολιασμούς των ομάδων υψηλού κινδύνου προκειμένου να επιβραδυνθεί ο ρυθμός διασποράς του ιού που μέχρι τώρα έχει μολύνει περισσότερους από 5800 Αμερικανούς.

Ακολουθώντας την γραμμή του παγκόσμιου οργανισμού υγείας που αναβάθμισε το επίπεδο συναγερμού για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια  Γκάβιν Νιούσομ κήρυξε κι αυτός κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πολιτεία του.

Ο Τζο Μπάιντεν διόρισε τον Ρόμπερτ Φέντον Συντονιστή  στον Λευκό Οίκο  Οίκο για  τον έλεγχο της διασποράς της ευλογιάς των πιθήκων και τον Έλληνα Ομογενή Δημήτρη Δασκαλάκη αναπληρωτή συντονιστή της δράσης. Και οι δύο διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στις ιογενείς  λοιμώξεις καθώς ο Ρ. Φέντον  διατέλεσε περιφερειακός συντονιστής του μαζικού εμβολιασμού τον Φεβρουάριο του 2021  έναντι του κορονοϊού και βοήθησε να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού. Ο Δημήτρης Δασκαλάκης, από την άλλη, είναι ο γενικός διευθυντής για την πρόληψη της λοίμωξης HIV στο αμερικανικό κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων CDC

Το δυναμικό δίδυμο θα συντονίσει τις δράσεις και τις στρατηγικές δημόσιας υγείας για την πρόληψη της διασποράς του ιού της ευλογιάς των πιθήκων και ο βασικός άξονας είναι να καταστούν προσβάσιμα σε περισσότερους ανθρώπους τα διαγνωστικά τεστ και τα εμβόλια τρίτης γενιάς. Το πρώτο περιστατικό του ιού της ευλογιάς των πιθήκων στις ΗΠΑ καταγράφηκε στις 20 Μαΐου στη Μασαχουσέτη με το δεύτερο περιστατικό να καταγράφεται πέντε μέρες αργότερα στην Καλιφόρνια  και να αφορά έναν άντρα ο οποίος είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Δεν είναι δε καθόλου τυχαίο που στην ίδια συγκυρία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύσσει σε συνεργασία με τη UNICEF και τον Οργανισμό UNAIDS διεθνή συμμαχία για την εξάλειψη του ΗΙV στα παιδιά  μέχρι το 2030, καθώς από τις διεθνείς αναφορές προκύπτει ότι μόνο το 52%  των παιδιών διεθνώς τα οποία έχουν γεννηθεί με την HIV λοίμωξη (μετά από κάθετη μετάδοση από την μητέρα τους) έχουνε πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία. Βλέπουμε πως σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει μία διεθνή κινητοποίηση για τις ιογενείς λοιμώξεις  καθώς υπάρχουν και πολλές εκτιμήσεις κορυφαίων επιστημόνων όπως ο Νίκος Χρηστάκης Ελληνοαμερικανός κοινωνιολόγος και γιατρός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γείλ, γνωστός για την έρευνά του στα κοινωνικά δίκτυα και στους κοινωνικοοικονομικούς, βιολογικούς και εξελικτικούς παράγοντες της συμπεριφοράς, της υγείας και της μακροζωίας, πως η επόμενη πανδημία δεν θα αργήσει να μας χτυπήσει πόρτα.  

Η συσσωρευμένη γνώση των ειδικών στις  ζωονόσους δείχνουν ότι μειώνεται δραστικά το χρονικό διάστημα από τη μία πανδημία στην άλλη και ταυτόχρονα όλο το ζωικό βασίλειο αποτελεί μία μεγάλη δεξαμενή από την οποία μπορούν να αναδυθούν ανά πάσα στιγμή νέες ζωονόσοι που μεταδίδονται πρώτα από ένα ζώο στον άνθρωπο και μετά από τον άνθρωπο στον άνθρωπο. Ένα σημαντικό  ζήτημα είναι τι κάνει η Ευρώπη μπροστά σε όλες αυτές τις νέες αναδυόμενες απειλές, Καθώς και με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο «μάτι του κυκλώνα» της ανησυχητικής αύξησης των περιστατικών του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. 

Στο μεταξύ, το κενό που εξακολουθεί να υπάρχει στη θεραπεία του HIV/AIDS  στα παιδιά εν έτη 2022 είναι δυσανάλογο αν αναλογιστεί κανείς ότι στους ενήλικες ποσοστό 76% παγκοσμίως έχουν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία. 

Στα παιδιά υστερούμε πολύ και πρέπει να γίνουν  συντονισμένες δράσεις ώστε μέχρι το 2030 όπως έθεσε ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας όλα τα παιδιά που γεννιούνται με HIV λοίμωξη να έχουν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία. Η Παγκόσμια συμμαχία για την εξάλειψη του AIDS στα παιδιά  έχει δύο σκέλη:  Το πρώτο σκέλος είναι μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε να μην υπάρχει κανένα παιδί που έχει γεννηθεί με τον ιό HIV χωρίς πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία όπως  επίσης να μηδενιστούν οι νέες γεννήσεις παιδιών με HIV. Οι πρώτες 12 χώρες που εντάχθηκαν στην παγκόσμια συμμαχία περιλαμβάνουν την Ζάμπια, την Ζιμπάμπουε,  το Κονγκό, τη Νότια Αφρική,  την Ακτή του Ελεφαντοστού, την Αγκόλα, την  Μοζαμβίκη, την Νιγηρία, την Κένυα,  την Τανζανία και την Ουγκάντα.

Οι άξονες της παγκόσμιας  συμμαχίας για την  εξάλειψη του AIDS στα παιδιά μέχρι το 2030 είναι οι εξής: Καταρχάς η αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην πρόσβαση στην αντιρετροική θεραπεία σε οροθετικές γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες. Επίσης, η έγκαιρη διάγνωση των νέων περιστατικών  AIDS σε νεαρά κορίτσια και γυναίκες και η πιο διευρυμένη πρόσβαση σε τεστ και αντιρετροϊκή αγωγή. Τέλος, η ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών σε ότι αφορά τους κανόνες της δημόσιας υγείας, η ενημέρωση του κόσμου και κυρίως των γυναικών για τα δικαιώματά τους ειδικά σε ότι αφορά την πρόσβαση στην περίθαλψη και τις καλές πρακτικές για  την εξασφάλιση καλύτερης  υγείας, σε  έναν κόσμο που θα γίνεται διαρκώς πιο εχθρικός και πιο επικίνδυνος, με νέα και παλιά παθογόνα να καραδοκούν παντού.