Το πρώην αφεντικό της Google προειδοποιεί: Προσοχή, η Κίνα θα μας πάρει τα πρωτεία στην τεχνητή νοημοσύνη

Το πρώην αφεντικό της Google προειδοποιεί: Προσοχή, η Κίνα θα μας πάρει τα πρωτεία στην τεχνητή νοημοσύνη

«Η Κίνα θα εξελιχθεί σε παγκόσμια ηγετική δύναμη», είπε από το βήμα του πρόσφατου συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος ο πρόεδρός της, Xi Jinping, ο οποίος από πολλούς χαρακτηρίζεται ως ο «νέος Μάο», μετά και τις υπερεξουσίες που εξασφάλισε. 

Κάτι τέτοιο, προφανώς, περνά και από την ηγετική της παρουσία στους ταχύτατα αναδυόμενους τομείς των νέων τεχνολογιών, ανάμεσα στους οποίους είναι και εκείνος που έχει να κάνει με την τεχνητή νοημοσύνη. Φαίνεται δε ότι το Πεκίνο δίνει τόσο μεγάλο βάρος στην έρευνα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα που κάνει τους σημερινούς κυρίαρχους του πλανήτη και άμεσους ανταγωνιστές της να ανησυχούν.

«Οι Κινέζοι ετοιμάζονται να εφαρμόσουν αυτή την τεχνολογία σε εμπορικό και στρατιωτικό επίπεδο, με κάθε δυνατή μορφή», δήλωσε πρόσφατα ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google και νυν πρόεδρος της Alphabet, Eric Schmidt. Προειδοποίησε, μάλιστα, ευθέως ότι η Κίνα επιδιώκει να γίνει παγκόσμια υπερδύναμη στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης και κάλεσε τις ΗΠΑ να αντιδράσουν αποφασιστικά σε αυτό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Schmidt έριξε στο τραπέζι και ορισμένες προτάσεις που πιθανότατα θα προκαλέσουν... δυσανεξία στον Donald Trump. Όπως, για παράδειγμα, την προσέλκυση στις ΗΠΑ πρωτοπόρων επιστημόνων από χώρες που σήμερα θεωρούνται εχθροί τους. 

«Το Ιράν διαθέτει σήμερα ορισμένους από τους κορυφαίους επιστήμονες στην πληροφορική σήμερα και θέλω να τους φέρω εδώ. Για να το πω πιο καθαρά: Θέλω να εργαστούν για την Google και την Alphabet», διεμήνυσε χωρίς περιστροφές στη διάρκεια συνεδρίου του think tank CNAS, που είχε ως αντικείμενο την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Μόνο που, όπως γνωρίζει και ο ίδιος, κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο όσο ο Trump επιδεικνύει σε τόσο μεγάλο βαθμό την «ισλαμοφοβία» του και έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατη την είσοδο σε αμερικανικό έδαφος μεταναστών (συμπεριλαμβανομένων των επιστημόνων) από το Ιράν και άλλες χώρες.

Αυτή η τεχνολογία «είναι τόσο αποφασιστική ώστε δεν μπορούμε να την αφήσουμε στα χέρια της Κίνας, όπου κυριαρχεί ένα εντελώς διαφορετικό ανθρώπινο πρότυπο», σημείωσε πρόσφατα από την πλευρά του και το κορυφαίο στέλεχος των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Thomas Jarzombek. Κάλεσε δε τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτήν την περίοδο να δώσει ιδιαίτερο βάρος σε αυτό το ζήτημα.