ΠΟΥ: Πιθανόν λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια έναντι της Όμικρον

ΠΟΥ: Πιθανόν λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια έναντι της Όμικρον

Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύνουν ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού ίσως είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της μόλυνσης και της μετάδοσης που συνδέεται με το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον, το οποίο φέρει επίσης και υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο ΠΟΥ, στην εβδομαδιαία επικαιροποιημένη έκθεσή του για την επιδημία, ανέφερε ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να γίνει καλύτερα κατανοητή η έκταση στην οποία η Όμικρον μπορεί να διαφύγει την ανοσία που έχει επιτευχθεί είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω νόσησης.

«Ως αποτέλεσμα αυτού, ο συνολικός κίνδυνος που συνδέεται με το νέο ανησυχητικό στέλεχος Όμικρον παραμένει πολύ υψηλός», ανέφερε ο οργανισμός, απηχώντας τα σχόλια αξιωματούχων του ΠΟΥ σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων χθες.

Για πρώτη φορά από τότε που η κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα ταξινομήθηκε ως παραλλαγή ανησυχίας τον Απρίλιο, το ποσοστό των κρουσμάτων Δέλτα που καταχωρήθηκαν στην παγκόσμια επιστημονική βάση δεδομένων GISAID μειώθηκε αυτήν την εβδομάδα σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία, είπε.

Αυτό πρέπει να ερμηνεύεται με προσοχή, καθώς οι χώρες ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη έξαρση της Όμικρον και επομένως να εμφανίζουν λιγότερα κρούσματα σε όλες τις άλλες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της Δέλτα, ανέφερε.

Ωστόσο, η παραλλαγή Δέλτα εξακολουθεί να είναι κυρίαρχη, αντιπροσωπεύοντας το 99,2% των σχεδόν 880.000 δειγμάτων που μεταφορτώθηκαν στο GISAID με δείγματα που συλλέχθηκαν τις τελευταίες 60 ημέρες.

Αλλά η τάση είναι πτωτική στην αναλογία των Άλφα, Βήτα και Γάμμα, και με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον.