Πολλές νέες αρχαιολογικές προσφορές στον επισκέπτη
Μουσείο Ακρόπολης

Πολλές νέες αρχαιολογικές προσφορές στον επισκέπτη

Πέρασε με επιτυχία το πρώτο τεστ, του ανοίγματος, είδε ξανά επισκέπτες να περιηγούνται τις συλλογές του και ετοιμάζεται για τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις της Ημέρας Μουσείων, οπότε και θα έχει ελεύθερη είσοδο. Οι άνθρωποι του Μουσείου Ακρόπολης, δεν κάθισαν ωστόσο με σταυρωμένα χέρια και κατά την πανδημία. Μια εξαιρετική σελίδα με ψηφιακή περιήγηση και δεδομένα, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο, να δει ό,τι επιθυμεί από τις πλούσιες συλλογές του.

«Μετά την πολύμηνη αναστολή λειτουργίας των Μουσείων που επέβαλε η πανδημία και τα συνακόλουθα περιοριστικά μέτρα, το Μουσείο Ακρόπολης με μεγάλη χαρά υποδέχτηκε και πάλι το κοινό του» λέει στο Liberal.gr η Σταματία Ελευθεράτου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Συλλογών και Εκθέσεων Μουσείου Ακρόπολης

«Τα μέτρα για την υγειονομική προστασία προσωπικού και επισκεπτών που έχει λάβει, το καθιστούν απολύτως ασφαλές. Ο αριθμός των επισκεπτών θα είναι ελεγχόμενος, η χρήση μάσκας υποχρεωτική ενώ ενθαρρύνεται η χρήση πιστωτικής κάρτας στις συναλλαγές.

Στους επισκέπτες θα γίνεται ανέπαφη θερμομέτρηση κατά την είσοδό τους στο Μουσείο, θα τηρείται η επιβεβλημένη απόσταση των 2 μέτρων καθώς και η υγιεινή των χεριών, εφόσον σε όλους τους χώρους υπάρχει υγρό αντισηπτικό.»

Τις πρώτες ημέρες το Μουσείο θα λειτουργήσει με περιορισμένο ωράριο, λέει η κα Ελευθεράτου, από τις 10:00 το πρωί έως τις 6:00 το απόγευμα, ωστόσο θα λειτουργούν όλοι οι εκθεσιακοί του χώροι, καθώς και το κατάστημα και το εστιατόριο, τις ίδιες πάντα ώρες.

«Ειδικά στην ανασκαφή, που είναι το τελευταίο μεγάλο έκθεμα του Μουσείου, θα προσφέρεται στους επισκέπτες η δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους αρχαιολόγους που θα βρίσκονται διαρκώς στον χώρο και να λύσουν τυχόν απορίες τους» σημειώνει.

«Όπως είναι φυσικό, μέχρι την πλήρη άρση των μέτρων υγειονομικής προστασίας, ορισμένες λειτουργίες, προγράμματα και υπηρεσίες θα παραμείνουν σε αναστολή και καλό θα ήταν όσοι προγραμματίζουν να επισκεφτούν στο Μουσείο να συμβουλεύονται πρώτα την ιστοσελίδα του, όπου έχουν αναρτηθεί όλες οι σχετικές πληροφορίες.»

Τι έγινε όσο το Μουσείο δεν δεχόταν κοινό;

«Το διάστημα που το Μουσείο παρέμεινε κλειστό προωθήθηκαν μια σειρά εργασίες, όπως η συντήρηση και επανασυντήρηση αρχαίων έργων, η έρευνα για την ταυτοποίηση ιχνών χρώματος σε γλυπτά, η συνέχιση της ψηφιακής τεκμηρίωσης των συλλογών του, η ψηφιοποίηση αρχείων, η ψηφιακή φωτογράφηση και άλλα.

Επίσης ανέπτυξε πλήθος πολυμεσικών εφαρμογών στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης’, που ενίσχυσαν σημαντικά την παιδευτική και ψυχαγωγική διαδικασία τόσο στον φυσικό χώρο του Μουσείου όσο και στον διαδικτυακό του τόπο.»

Δεν έκαναν μόνο αυτό. Έθεσαν σε λειτουργία τον νέο ιστοχώρο, μια δυναμική Διαδικτυακή Πύλη σύγχρονης αισθητικής, «η οποία αποτυπώνει πλήρως τη λειτουργία και τις δραστηριότητες του Μουσείου και παρέχει πολυδιάστατη ενημέρωση και ψυχαγωγία.

Παρουσιάζει τους εκθεσιακούς χώρους, δίνει πληροφορίες για την επίσκεψη, τις περιοδικές εκθέσεις, τις δράσεις, τις εκδηλώσεις, τις σχολικές και οικογενειακές δραστηριότητες, την έρευνα, τη συντήρηση, τις νέες τεχνολογίες. Παράλληλα, παρουσιάζει, για πρώτη φορά σε ελληνικό μουσειακό ιστοχώρο, το σύνολο των εκθεμάτων του, καθιστώντας τα προσβάσιμα στην παγκόσμια κοινότητα.

Τα 2.156 έργα που περιλαμβάνει σήμερα, στα οποία θα προστεθούν σταδιακά και αυτά που φυλάσσονται στις αρχαιολογικές αποθήκες, συνοδεύονται από εκτενείς περιγραφές, διαδραστικό γλωσσάρι, πλούσια βιβλιογραφία, φωτογραφίες, σχέδια και σε πολλές περιπτώσεις βίντεο.»

Η κα Ελευθεράτου επισημαίνει επίσης την ειδική ιστοσελίδα για τους μικρούς φίλους. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, από όλο τον κόσμο, και τα προσκαλεί να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου διασκεδάζοντας. Ευφάνταστα παιχνίδια, ευχάριστα βίντεο και μια σειρά από δημιουργικές δραστηριότητες τα παρακινούν να σκεφτούν, να ανακαλύψουν, να παίξουν, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν.

Τέλος, το Μουσείο απέκτησε στον δεύτερο όροφο δύο νέους χώρους, το Κέντρο πολυμέσων και τη Παιδική γωνιά. Όταν θα επανέλθουμε πλήρως στην κανονικότητα οι επισκέπτες θα μπορούν στις οθόνες αφής του Κέντρου Πολυμέσων να πλοηγηθούν στις συναρπαστικές ιστορίες και τις περιπέτειες που γνώρισαν μερικά από τα πιο σημαντικά έργα της Ακρόπολης, ενώ στην Παιδική Γωνιά οι μικροί μας φίλοι θα μπορούν να διασκεδάσουν με ψηφιακά διαδραστικά παιχνίδια και βίντεο, που ζωντανεύουν αρχαίους μύθους, αφηγούνται ιστορίες για την Ακρόπολη και ξεδιπλώνουν πτυχές της καθημερινής ζωής των αρχαίων Αθηναίων.»

Πολλά επιτεύγματα μέσα σε λίγο χρόνο. Και πάντοτε σε σύνδεση με την κοινωνία, όπως προσπαθούν πάντοτε ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος του ΔΣ και οι συνεργάτες του (η Σταματία Ελευθεράτου είναι στενή του συνεργάτις).

Ο ιστοχώρος είναι συνδεδεμένος με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διατίθεται στα ελληνικά και στα αγγλικά ενώ προσφέρει πληροφορίες για την οργάνωση της επίσκεψης σε τέσσερις επιπλέον γλώσσες. Διαθέτει πολλαπλά εργαλεία αναζήτησης και ανταποκρίσιμο σχεδιασμό ώστε να προσαρμόζεται δυναμικά σε όλες τις συσκευές. Επίσης εξασφαλίζει την πρόσβαση στους επισκέπτες με αχρωματοψία και είναι φιλικός σε άτομα με μειωμένη όραση.  

Το πρόγραμμα «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης» εντάχθηκε στο Π.Ε.Π «Αττική 2014-2020» με ΚΩΔ. ΟΠΣ: 5010606 και προϋπολογισμό 1.330.240,63 € πλέον ΦΠΑ 24%. Κύριος του έργου και φορέας λειτουργίας είναι το Μουσείο Ακρόπολης, αναθέτουσα αρχή η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. και ανάδοχος ο ΟΤΕ Α.Ε. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το εδώ

Ψηφιακός θα είναι και ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) και φέτος είναι αφιερωμένη στη θεματική «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση».

Οι διαδικτυακοί επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν την ψηφιακή εφαρμογή «Εικονική περιήγηση στο Μουσείο Ακρόπολης», ένα σφαιρικό βίντεο 360ᵒ που προσφέρει μία ξεχωριστή εμπειρία: την αίσθηση ότι βρίσκονται μέσα στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, που μετά από πολλούς μήνες είναι και πάλι ανοιχτοί στο κοινό, και τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι προς ποια κατεύθυνση θα κοιτάξουν. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον ιστοχώρο του Μουσείου: εδώ

Την ημέρα του εορτασμού, την ερχόμενη Τρίτη, θα είναι ελεύθερη η είσοδος στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Ακρόπολης το οποίο θα λειτουργεί από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. Στην αρχαιολογική ανασκαφή οι αρχαιολόγοι θα απαντούν στα ερωτήματα των επισκεπτών. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου και το πωλητήριο του ισογείου