Ποιοι θα χρειαστούν 4η δόση - Τον Απρίλιο οι αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Ποιοι θα χρειαστούν 4η δόση - Τον Απρίλιο οι αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Με τα κρούσματα του στελέχους Όμικρον και της ακόμα πιο μεταδοτικής υποομάδας Ο2 να εξακολουθούν να παραμένουν υψηλά στην επικράτεια, το ζήτημα της 4ης δόσης των εμβολίων κατά του κορονοϊού αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθώς υπάρχει ένα υπολογίσιμο ποσοστό του πληθυσμού που λόγω ηλικίας ή υποκείμενων νοσημάτων δεν είναι πλέον θωρακισμένο έναντι της λοίμωξης covid 19.

Η υποομάδα Ο2 που τείνει να επικρατήσει έχει κι αυτή χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής, όπως και η Όμικρον και η Δέλτα πιο πριν, δηλαδή μπορεί και μολύνει και εμβολιασμένους και νοσήσαντες, οπότε οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να προστατεύονται επαρκώς με εξουδετερωτικά αντισώματα, τα οποία φθίνουν, όσο περνούν οι μήνες από την χορήγηση της 3ης δόσης.

Γι αυτό άλλωστε η 4η δόση έχει ήδη εγκριθεί και χορηγείται στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη και στην πατρίδα μας σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, στους οποίους ο οργανισμός τους δεν παράγει ικανοποιητικό τίτλο αντισωμάτων. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα μεταμοσχευμένα άτομα, όσοι κάνουν αιμοκάθαρση, οι ογκολογικοί ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία, οι ασθενείς με ανοσοανεπάρκειες και όσοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Ωστόσο, επειδή πέρα από την ανοσοκαταστολή λόγω πάθησης ή φαρμάκων υπάρχει και η ανοσοκαταστολή λόγω ηλικίας, από τη φυσιολογική βιολογική φθορά του ανοσοποιητικού συστήματος, η 4η δόση σε αρκετά κράτη έχει ξεκινήσει να χορηγείται σε άτομα ηλικιωμένα, με τα ηλικιακά όρια να διαμορφώνονται άλλοτε στα 80 έτη, άλλοτε στα 75 έτη ή και χαμηλότερα αναλόγως της απόφασης της εκάστοτε Επιτροπής Εμβολιασμών.

Σε κανένα κράτος, όπως τονίζει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, δεν έχει συζητηθεί ή προκριθεί η χορήγηση της 4ης δόσης στον γενικό πληθυσμό και ούτε στην πατρίδα μας αναμένεται να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να αποφασίσει άμεσα-μέσα στις αρχές Απριλίου- για ποιες ηλικίες και άνω θα εκδώσει σύσταση για τη χορήγηση της 4ης δόσης, με το πιο πιθανό σενάριο να θέλει το ορόσημο να τίθεται στην ηλικία των 65 ετών.

Αρκετές χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία έχουν θέσει τον πήχη ηλικιακά υψηλότερα, ωστόσο στην περίπτωση της Ελλάδας μετράει επιπλέον το γεγονός ότι έχουμε τον 2ο κατά σειρά πιο γηρασμένο λαό της Ευρώπης (μετά την Ιταλία) καθώς και το ότι οι άνθρωποι άνω των 65 ετών παρουσιάζουν στην πλειονότητά τους συνοσηρότητες, με περισσότερα από ένα υποκείμενα νοσήματα (καρδιοπάθειες, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, δυσλιπιδαιμία κτλ) τα οποία τους καθιστούν ιδιαίτερα ευπαθείς.

Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις τα υποκείμενα νοσήματα παραμένουν αρρύθμιστα, κάτι που καθιστά τους ασθενείς ακόμα πιο ευάλωτους. Στην συνεκτίμηση των παραγόντων για τις αποφάσεις για την 4η δόση περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη των επιδημιολόγων ότι αν εμφανιστεί στο μέλλον μια άλλη μετάλλαξη του κορονοϊού, θα έχει υψηλή πιθανότητα να παρουσιάζει κι αυτή -όπως και οι προηγούμενες-ανοσιακή διαφυγή.