Πληροφορίες πως χτυπήθηκε τουρκικό κομβόι από Ρώσους

Πληροφορίες πως χτυπήθηκε τουρκικό κομβόι από Ρώσους

Ένα βίντεο που γυρίστηκε σε μια μεθοριακή διάβαση στα σύνορα της Συρίας με την επαρχία Κιλίς στη νότια Τουρκία καταγράφει φορτηγά να φλέγονται, έπειτα από μια αεροπορική επιδρομή, την οποία κατήγγειλαν εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής.

Ο επικεφαλής της συνοριακής διάβασης που ελέγχουν οι αντάρτες στην ίδια περιοχή δήλωσε από τη δική του πλευρά ότι οι βομβαρδισμοί έπληξαν ένα χώρο στάθμευσης φορτηγών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι.

«Οι ομάδες μας βοήθησαν να κατασβεστεί η πυρκαγιά… Τα φορτηγά δεν είναι ιδιοκτησίας μας και δεν έχουμε πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα εκείνων που εξαπέλυσαν τους βομβαρδισμούς» είπε ο Μουσταφά Οζμπέκ, στέλεχος του Ιδρύματος Ανθρωπιστικής Αρωγής (IHH) στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

 

Ο εργαζόμενος της ανθρωπιστικής οργάνωσης που κατέγραψε τις σκηνές αρχικά κατήγγειλε ότι φαίνεται πως τα φορτηγά διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στοχοθετήθηκαν στους βομβαρδισμούς.

Νωρίτερα σήμερα η ρωσική πολεμική αεροπορία διεξήγαγε σφοδρούς βομβαρδισμούς εναντίον των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στην επαρχία Λαττάκεια της Συρίας, σε περιοχή που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση στο σημείο όπου καταρρίφθηκε το ρωσικό αεροσκάφος από την τουρκική πολεμική αεροπορία, επισήμαναν αντάρτες και μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Τουλάχιστον 12 αεροπορικές επιδρομές έπληξαν περιοχές στο βόρειο τμήμα της Λαττάκειας ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με τους μαχητές του Μετώπου Αλ Νόσρα και Τουρκμένους μαχητές στις περιοχές Τζαμπάλ Άκραντ και Τζαμπάλ Τουρκμάν, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ένας διοικητής των δυνάμεων των Τουρκμένων είπε επιπλέον ότι ρωσικά πολεμικά πλοία εκτόξευσαν πυραύλους από τη Μεσόγειο και βαρύ πυροβολικό βομβάρδισε την περιοχή.

Όπως μεταδίδει το skai.gr, τουρκικά φορτηγά που μετέφεραν υλικά στη Συρία χτυπήθηκαν από αεροπορικά πυρά σε συριακό έδαφος, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τηλεγράφημα που δημοσιεύτηκε στην αγγλική έκδοση του κρατικού τουρκικού πρακτορείου Anadolu έχει λόγο για ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στην συριακή επαρχία του Χαλεπίου, όμως στο κείμενό του έχει τις πληροφορίες για το χτύπημα εναντίον του τουρκικού κομβόι, στην ίδια περιοχή.

Ακόμα δεν υπάρχει καμία επιβεβαιωμένη πληροφορία σχετικά με το ποιος έπληξε την οχηματοπομπή. Δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση ή διαρροή από την πλευρά της Μόσχας.

Υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον επτά νεκρούς οδηγούς και 10 τραυματίες. Αντάρτης επικεφαλής ενός συνοριακού περάσματος στην περιοχή δήλωσε πως τα βλήματα έπληξαν το γκαράζ όπου βρίσκονταν τα οχήματα.

Φωτογραφίες και πλάνα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν φορτηγά να φλέγονται. Η επίθεση φέρεται να έγινε κοντά στην βορειοδυτική συριακή πόλη Αζάζ, σε μικρή απόσταση από τα τουρκο-συριακά σύνορα.

ο Anadolu μετέδιδε νωρίτερα ότι στοχοποιήθηκαν 20 φορτηγά αυτοκίνητα, τα οποία έκαναν τακτική μεταφορά σιδήρου και τσιμέντου, όμως σε επόμενο τηλεγράφημά του αναφέρει πως τα οχήματα μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια.

Στο παρελθόν, η Τουρκία έχει κατηγορηθεί ότι μεταφέρει κρυφά όπλα στους τουρκομάνους αντικαθεστωτικούς αντάρτες που επιχειρούν στη βόρεια Συρία και τις τελευταίες ημέρες έχουν υπάρξει στόχος της ρωσικής Αεροπορίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ