Πλιάτσικο και εθνοκάθαρση από τους Τούρκους και τους συμμάχους τους στην Αφρίν

Πλιάτσικο και εθνοκάθαρση από τους Τούρκους και τους συμμάχους τους στην Αφρίν

Η διεθνής κοινότητα φέρει «ηθική ευθύνη» για την «αδικαιολόγητη και παράνομη επίθεση» των τουρκικών δυνάμεων στην πόλη Αφρίν των Κούρδων της Συρίας, όπου διεξάγεται μια αληθινή «εθνοκάθαρση», κατήγγειλε σήμερα ο Khaled Issa, εκπρόσωπος στη Γαλλία του Συριακού Κουρδιστάν (Ροζάβα).

«Υπάρχει ηθική ευθύνη για τη διεθνή κοινότητα μπροστά σε μια αδικαιολόγητη και παράνομη επίθεση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την επομένη της κατάληψης της Αφρίν από τους τούρκους στρατιωτικούς και τους σύρους αντάρτες συμμάχους τους, οι οποίοι εκδίωξαν από την πόλη την κουρδική πολιτοφυλακή των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Η πολιτοφυλακή αυτή, η οποία χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, είναι στη Συρία ένας πολύτιμος σύμμαχος του υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Αυτό που συμβαίνει στο Αφρίν είναι μια εθνοκάθαρση και οι μεγάλες δυνάμεις παραμένουν θεατές», επέμεινε ο εκπρόσωπος της «Ροζάβα», που ελέγχει ένα τμήμα της βόρειας και της βορειοανατολικής Συρίας που ανακαταλήφθηκε πριν από δύο χρόνια από τις τζιχαντιστικές οργανώσεις.

«Αισθανόμαστε απογοήτευση βλέποντας πως οι μαχητές που πολεμούσαν θαρραλέα εναντίον του Νταές (το αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος) αφήνονται στο έλεος του τουρκικού στρατού που είναι σύμμαχος των τζιχαντιστών, εγκαταλειμμένοι κάτω από τις βόμβες της Άγκυρας», λέει ο Khaled Issa.

«Η Τουρκία δεν θα σταματήσει στο Αφρίν», προειδοποίησε επίσης εκφράζοντας ανησυχία για την τύχη της συριακής πόλης Μανμπίτζ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χλμ. ανατολικά της Αφρίν.

Πλιάτσικο στην Αφρίν από τους συμμάχους των Τούρκων

Πλιάτσικο και εικόνες λεηλασίας σημειώθηκαν στην πόλη της Αφρίν, η οποία βρίσκεται από την Κυριακή υπό τον πλήρη έλεγχο Σύρων ανταρτών, συμμάχων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, όπως μεταδίδουν ανταποκριτές του Γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην περιοχή όπου έχουν ήδη υψωθεί τουρκικές σημαίες, αντάρτες εισέβαλαν σε σπίτια, καταστήματα και εστιατόρια και πήραν τρόφιμα, κουβέρτες, έπιπλα αλλά και ηλεκτρονικές συσκευές, φεύγοντας από την πόλη με τα λάφυρα ανά χείρας, σε αυτοκίνητα και μικρά φορτηγά. 

«Λεηλατούν σπίτια, πυρπολούν κτίρια, καταστρέφουν θρησκευτικά αγάλματα, όπως έκανε το Ισλαμικό Κράτος παλαιότερα στις περιοχές που καταλάμβανε», δήλωσε ο Μπρόσικ αλ Χασάκε, εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που βρίσκεται στην περιοχή του Αφρίν.

«Η λεηλασία και η κλοπή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας αποτελούν έγκλημα», κατήγγειλε από την πλευρά του μέσω Twitter o Μοχάμεντ Αλούς της οργάνωσης των Σύρων ανταρτών Τζάις αλ Ισλάμ.

Ήδη από την πρώτη στιγμή οι δυνάμεις που κατέλαβαν την πόλη έδειξαν τις προθέσεις τους, γκρεμίζοντας άγαλμα που συνδέεται με την κουρδική παράδοση για τη γιορτή του Νεβρόζ, του κουρδικού Νέου Έτους.

Στο μεταξύ υπάρχουν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες οι αντάρτες προχώρησαν σε εμπρησμό καταστήματος με αλκοολούχα ποτά.

Πολλοί από τους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Αφρίν έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε περιοχές υπό τον έλεγχο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Οι πρόσφυγες από την Αφρίν είναι σε απόγνωση», δήλωσε ο αλ Χασάκε αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κατάσταση, επισημαίνοντας ότι πολλοί άνθρωποι χρειάστηκε να μείνουν στο ύπαιθρο στη διάρκεια της νύκτας παρά το κρύο.

«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν στην Αφρίν. Απελπισμένοι και τρομαγμένοι, χιλιάδες φεύγουν καθημερινά χωρίς να έχουν πού να μείνουν, με λιγοστό φαγητό, νερό και ιατρική περίθαλψη», επεσήμανε η ΔΕΕΣ στον λογαριασμό της στο Twitter.

Η ΔΕΕΣ συνεργάζεται με την τοπική Συριακή Ερυθρά Ημισέληνο για να προσφέρει κουβέρτες και συσσίτιο στους πρόσφυγες: «Είναι μια σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα όσα χρειάζονται οι οικογένειες», τόνισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Peter Maurer, σε δηλώσεις του έπειτα από περιοδεία του στη Συρία, στο Ιράκ και το Ιράν, επεσήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη: «… η αξιοπιστία της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου που εργάζεται στην Αφρίν με τον κουρδικό πληθυσμό είναι σχεδόν μηδενική».

Ο Maurer εξήγησε ότι η ΔΕΕΣ βοηθά κάποιους από τους χιλιάδες εκτοπισμένους που έχουν καταφύγει σε χωριά κοντά στο Χαλέπι, όμως τόνισε ότι χρειάζεται τακτική πρόσβαση στην Αφρίν, όπου οι άμαχοι έχουν δικαίωμα σε ουδέτερη, αμερόληπτη βοήθεια και το δικαίωμα να επιλέξουν αν θα παραμείνουν ή θα φύγουν από την περιοχή.

Φωτογραφία: APIMages