Πλεύρης: Από το φθινόπωρο στοχευμένα μέτρα για την πανδημία, εάν υπάρξει πίεση στο σύστημα

Πλεύρης: Από το φθινόπωρο στοχευμένα μέτρα για την πανδημία, εάν υπάρξει πίεση στο σύστημα

Εάν υπάρξει πίεση στο σύστημα, που πιθανολογείται ότι τέτοια πίεση θα υπάρξει τους φθινοπωρινούς μήνες, προφανέστατα θα εξεταστεί η λήψη μέτρων «σε στοχευμένες ομάδες, στοχευμένα μέτρα και όχι σε οριζόντιες λογικές», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Τι είπε για την 4η δόση εμβολίου και τον Προσωπικό γιατρό.

Σε συνέντευξή του στο Open ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο λήψης μέτρων σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «πρώτα από όλα περιμέναμε ότι θα υπήρχε και αύξηση του κορονοϊού λόγω της κινητικότητας, συνολικά στην Ευρώπη. Ήταν κάτι το αναμενόμενο. Το θέμα είναι κατά πόσο αυτή η αύξηση των κρουσμάτων επηρεάζει το εθνικό σύστημα υγείας».

Και πρόσθεσε ότι «εάν υπάρξει πίεση στο σύστημα, που πιθανολογούμε ότι τέτοια πίεση θα υπάρξει τους φθινοπωρινούς μήνες, προφανέστατα θα εξετάσουμε με έναν ήπιο τρόπο ένα χρειαστεί να παρθούν και κάποια μέτρα, αλλά η λογική από εδώ και πέρα είναι, να πηγαίνουμε σε στοχευμένες ομάδες, στοχευμένα μέτρα και όχι σε οριζόντιες λογικές».

Ο ίδιος τόνισε πως στους μεν σκληρούς δείκτες δεν το επηρεάζει, οι διασωληνώσεις είναι πολύ μικρότερες, πολύ λιγότερες από αυτές που είναι στα όρια το εθνικό σύστημα υγείας, δηλαδή κινούμαστε αυτή τη στιγμή κάτω από τις 100 και φανταστείτε ότι η δυνατότητά μας σε κλίνες ΜΕΘ είναι 600 κλίνες ΜΕΘ άρα κινούμαστε με μια ασφάλεια ως προς τους σκληρούς δείκτες.

Υπάρχει άνοδος στις απλές νοσηλείες. Συνεχώς βλέπουμε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια αύξηση στις απλές κλίνες που μας κάνει να βλέπουμε τα μοντέλα μας πως μπορεί να πιεστούν οι απλές κλίνες, δεν θα πιεστεί το σύστημα ακόμα και στις απλές κλίνες.

Θα υπάρξουν και κάποιες βαρύτερες νοσηλείες, αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι το κύμα και με τα δεδομένα που έχουμε και από τις άλλες χώρες που πέρασαν το έκτο κύμα θα είναι ένα τέτοιο κύμα που δεν θα πιεστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και υπ΄ αυτή την έννοια δεν θα χρειαστεί να παρθούν μέτρα.

Για την 4η δόση του εμβολίου

«Η Επιτροπή Εμβολιασμών λέει, ότι για άνω των 60 υπάρχει ισχυρή σύσταση, καθώς επίσης και για τις κατηγορίες των ομάδων που ανήκουν, που είναι ευάλωτες ομάδες. Από εκεί και πέρα στον γενικό πληθυσμό για άνω των 30, δεν υπάρχουν ακόμα τα στοιχεία τα οποία δείχνουν με μία πλήρη σαφήνεια το όφελος το οποίο μπορεί να υπάρξει, αλλά ωστόσο δίνεται αυτή η δυνατότητα», σημείωσε και πρόσθεσε πως «αν είσαι άνω των 60 ή αν είσαι ευάλωτη ομάδα προφανέστατα για τη νόσηση είναι προς όφελός σου να εμβολιαστείς και υπάρχει σύσταση».

«Αν τώρα δεν ανήκεις σε αυτές τις ομάδες και είσαι απλώς στην ηλικιακή ομάδα 30-59 βάσει ακριβώς των συνθηκών, ενδεχομένως και πότε εμβολιάστηκες και πότε έκανες την τρίτη δόση και αν έχεις νοσήσει, σε όλα αυτά σε συνεννόηση με το γιατρό σου θα παρθεί η απόφαση που δεν είναι σύσταση της Επιτροπής υπό την έννοια ότι έχει το όφελος το οποίο έχει στους άνω των 60 ή στις ευάλωτες, αλλά εναπόκειται ακριβώς στο προφίλ που έχει ο καθένας», συμπλήρωσε.

Για τον Προσωπικό Γιατρό

«Την προηγούμενη εβδομάδα βγήκε και η σύμβαση που θα είναι με τους γιατρούς, που η σύμβαση προβλέπει αμοιβές που κυμαίνονται από 20 έως 45 ευρώ το άτομο, για εγγραφή πληθυσμού 2 χιλιάδες άτομα και το σημαντικό είναι ότι προσπαθούμε να υπάρχει ένα ρεαλιστικό ωράριο στους γιατρούς. Δηλαδή για μέχρι 800 εγγεγραμμένους θα δίνουν τρεις ώρες την ημέρα εργασίας στον ΕΟΠΥΥ και θα φτάνουμε από 15 ώρες την εβδομάδα έως 35 ώρες την εβδομάδα. Οι χρόνοι εργασίας των ιατρών θα είναι ρεαλιστικοί.

Η σύμβαση αυτή θα αναρτηθεί αυτή την εβδομάδα στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μπορέσουν να μπαίνουν στο σύστημα γιατροί, έχουν μπει στο σύστημα οι περίπου 2,5 χιλιάδες γιατροί που υπάρχουν στα κέντρα υγείας, οι δημόσιοι λειτουργοί των κέντρων υγείας που κι αυτοί θα παίρνουν επιπλέον αμοιβή για την εγγραφή του κόσμου. Και παράλληλα με την εγγραφή των γιατρών, θα εγγράφονται και οι πολίτες.

Οι γιατροί επαρκούν γιατί εμείς έχουμε υπολογίσει ότι περίπου για το σύνολο του πληθυσμού θα χρειαστούν γύρω στους 5,5 χιλιάδες γιατρούς. Το σύστημα είναι έτσι που και 7 και 8 και 10 χιλιάδες να μπουν δε μας ενοχλεί, διότι πληρώνουμε κατά άτομο, δεν πληρώνουμε με μισθό το γιατρό αλλά για τους πολίτες τους οποίους γράφουν.

Άρα η αμοιβή ακολουθεί τον πολίτη. Δεδομένου ότι έχουμε 2.500 περίπου γιατρούς στα κέντρα υγείας που θεωρούμε ότι αυτοί εκ των πραγμάτων θα δείξουν και μια προθυμία γιατί θα έχουν επιπλέον χρήματα του μισθού τους και βρίσκονται εκεί πέρα, υπολογίστε ότι στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ ήταν 2000 οικογενειακοί γιατροί -που μόλις έκανε τις αλλαγές ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή ακριβώς ήταν προς το χειρότερο μείνανε οι μισοί- άρα και μόνο αυτοί να επιστρέψουν σε μια πρώτη φάση και με τους γιατρούς των κέντρων υγείας, γιατί το νούμερο που σας είπα είναι όταν θα φτάναμε 100% του πληθυσμού.

Δεν φιλοδοξούμε να φτάσουμε μέσα σε δυο και τρεις μήνες 100% τον πληθυσμό. Η λογική μας είναι μέσα σε αυτό το έτος να φτάσουμε περίπου το 50% του πληθυσμού. Με το που αναρτηθούν τα συμβόλαια των γιατρών, θα πρέπει να μπαίνουν οι γιατροί στο σύστημα και να εγγράφονται πολίτες.

Θα ανοίξει και πλατφόρμα για να εγγράφονται, θα μπορούν να εγγράφονται απευθείας στον γιατρό τους και με ρύθμιση την οποία θα φέρουμε και στο νομοσχέδιο που έχουμε αυτή την εβδομάδα. Θα μπορούν και μέσω των φαρμακείων να γράφονται στους προσωπικούς γιατρούς.

Άρα από το σύστημα είναι και απευθείας ο πολίτης στο γιατρό του και με πλατφόρμα που θα υπάρξει και θα υποστηρίζεται ηλεκτρονική από τον ΕΟΠΥΥ καθώς επίσης και μέσα από τα φαρμακεία.

Η εγγραφή θα ξεκινήσει από 1Η Ιουλίου. Στην πραγματικότητα θα ξεκινήσει λίγο αργότερα γιατί πρώτα θα πρέπει να έχουν εγγραφεί γιατροί στο σύστημα για να μπορέσουν να γράφονται και οι πολίτες. Και θα διαρκεί συνεχώς. Από 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να πληρώνονται και οι γιατροί.

Από 1η Οκτωβρίου όποιος δεν είναι εγγεγραμμένος θα πληρώνει επιπλέον 10% συμμετοχή στις πράξεις που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και στη φαρμακευτική δαπάνη, μόνο να είναι εγγεγραμμένος. Δεν έχουμε άλλη απαίτηση από τον πολίτη, δηλαδή να πηγαίνει με παραπομπή του προσωπικού γιατρού.

Μπορεί ο πολίτης να πηγαίνει απευθείας στους ειδικούς γιατρούς, δεν έχουμε κάποιον τέτοιον περιορισμό. Η μόνη υποχρέωση σε κάτι που είναι απολύτως δωρεάν είναι να είναι εγγεγραμμένος και εγώ θα ήθελα να το δούμε από τη θετική πλευρά, ότι αυτή τη στιγμή δίνεται από την πολιτεία μια δυνατότητα στους πολίτες να έχουν έναν γιατρό ο οποίος θα είναι το πρώτο σημείο αναφοράς τους.

Το πρόβλημα τους συστήματος μέχρι τώρα ήταν ότι εξαρτούσαμε τις αμοιβές γιατρών από το αν θα γινότανε επίσκεψη, από το αν θα γράψει κάτι, με αποτέλεσμα πολλές φορές να γινόντουσαν και πράξεις που δεν χρειάζονταν.

Αντιθέτως τώρα εμείς τι λέμε; Με το που εγγράψεις τον ασθενή, τον πολίτη, αυτομάτως πληρώνεσαι. Και όλο το χρόνο ο πολίτης να μην κάνει χρήση της υπηρεσίας, ο γιατρός θα πληρωθεί και ειλικρινά τα χρήματα μπορούν να φτάσουν για κάποιον άνθρωπο που θα κάνει, για κάποιον γιατρό που θα κάνει εξάντληση των δυνατοτήτων που του δίνεται, σε 70.000 ευρώ ετησίως.