Π. Σκουρλέτης: Ο χρόνος μας δεν είναι απεριόριστος

Π. Σκουρλέτης: Ο χρόνος μας δεν είναι απεριόριστος

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης αναφερόμενος στην απόσυρση του παράλληλου προγράμματος διαβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο αποσύρθηκε για να επανέλθει αμέσως μετά τις γιορτές να είσαστε βέβαιος γι'' αυτό.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ασφαλιστικό υπογράμμισε "Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που επεξεργάζεται, να μην περιλαμβάνεται καμία μείωση στις κύριες συντάξεις και αυτό θα το υπερασπιστεί μέχρι τέλους. Γνωρίζουμε ότι στις σημερινές συνθήκες, η σύνταξη του πατέρα ή του παππού και της γιαγιάς αποτελούν το κύριο μέσο συντήρησης ολόκληρων οικογενειών. Κατά συνέπεια θα ήταν όχι μόνο άδικο, αλλά και πολλαπλάσια επιζήμιο, αν μετά από δώδεκα συνεχείς μειώσεις συντάξεων τις οποίες υπέστησαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι σημερινοί συνταξιούχοι βρισκόντουσαν μπροστά και σε μία ακόμη".
Σχετικά με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε "Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ο υπερασπιστής των πιο σκληρών προτάσεων. Επίσης, δεν ήταν λίγες οι φορές που θεώρησε ότι το ελληνικό χρέος χρήζει μια γενναίας αναδιάρθρωσης, ωστόσο το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους μέσα από μία σημαντική αναδιάρθρωση βρίσκεται πλέον πάνω στο τραπέζι. Ίσως θα ήταν καλύτερο το ΔΝΤ να μη συμμετέχει πια στο ελληνικό πρόγραμμα και η υπόθεση της δημοσιονομικής εξυγίανσης να είναι κάτι που αφορά την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της".
Αναφερόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στα σενάρια περί σχηματισμού οικουμενικής υπογράμμισε ότι "Το πιο κρίσιμο για τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι το κατά πόσον εξασφαλίζει τη συναίνεση ή την ανοχή του μεγαλύτερου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των κοινωνικά πιο αδύναμων. Ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος και επιβάλλεται οι προσπάθειες που γίνονται σήμερα να είναι ενταγμένες σε ένα σχέδιο υπέρβασης των ακραίων πολιτικών λιτότητας. Δυστυχώς, η εκ δεξιών μας αντιπολίτευση δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει. Αυτό αποτυπώνεται και στο εσωτερικό του κάθε κόμματος ξεχωριστά. Είτε αυτό είναι η Ν.Δ., η οποία αναζητά εναγωνίως τον πρόεδρό της, είτε είναι το ΠΑΣΟΚ το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη της αφερεγγυότητάς του, είτε το Ποτάμι, το οποίο έχει ενσωματώσει στη ρητορική του ό' τι πιο αρνητικό υπήρχε από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Ο δε κ. Λεβέντης, όσο πιο γνωστές γίνονται οι θέσεις, του δείχνει λιγότερο ένα κεντρώο κόμμα και περισσότερο ένα κόμμα που έχει ενσωματώσει βαθιά συντηρητικές απόψεις και θέσεις".
Καταλήγοντας διαβεβαίωσε ότι "η κυβερνητική πλειοψηφία είναι και θα παραμείνει συμπαγής". Ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα του ΑΔΜΗΕ και της αποζημίωσης της ΔΕΗ ξεκαθάρισε " Η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ έχει κλείσει και έχουμε ξεκινήσει την υλοποίησή της. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, που εξασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του νέου ΑΔΜΗΕ, αποζημιώνει τη ΔΕΗ ως επιχείρηση και διατηρεί το μάνατζμεντ στο Δημόσιο. Η συμφωνία, με απόλυτη σαφήνεια, μιλά για την ανάγκη αποζημίωσης της ΔΕΗ. Είναι αναγκαίο ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα να κλονιστεί η βιωσιμότητά της. Έχουμε συμφωνήσει με το κουαρτέτο πως θα υπάρχει ένας ανεξάρτητος εκτιμητής, ο οποίος θα προσδιορίσει το ακριβές ύψος της αποζημίωσης αλλά και τον τρόπο που θα υλοποιηθεί η καταβολή της".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ