Π. Κουρουμπλής: «Δεν μπορεί να αγνοεί η Αριστερά το θέμα της κυβερνησιμότητας»

Π. Κουρουμπλής: «Δεν μπορεί να αγνοεί η Αριστερά το θέμα της κυβερνησιμότητας»

Αποστάσεις από την απλή και ανόθευτη αναλογική που στηρίζει έως τώρα η πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Μιλώντας στο Real.gr, ο εισηγητής της κυβερνητικής πρότασης για τον νέο εκλογικό νόμο, αναφέρει χαρακτηριστικά «Κατανοώ απολύτως την ευαισθησία της Αριστεράς για την απλή αναλογική. Δεν μπορεί, όμως, πλέον η Aριστερά να αγνοεί τη νέα πραγματικότητα, από τη στιγμή μάλιστα που είναι πρώτη πολιτική δύναμη, που είναι το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα». 

Προειδοποιεί εμμέσως, μάλιστα, ότι με την υιοθέτηση της απλής αναλογικής και τον πολυκερματισμό που παρατηρείται στο πολιτικό σύστημα ενδέχεται να προκύψουν, πέρα από κυβερνητική αστάθεια και απρόβλεπτες κυβερνητικές συμμαχίες, μεταξύ των οποίων και μεγάλος συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.

«Έχουμε σκεφτεί πως μπορούμε να οδηγηθούμε σε δύσκολες για την αντοχή του πολιτικού συστήματος συνεργασίες, ακόμα και σε ένα συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, προκειμένου σε μια δύσκολη στιγμή η χώρα να μην βρεθεί ακυβέρνητη;», αναρωτιέται ο υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews, ο Π. Κουρουμπλής εισηγείται την υιοθέτηση μπόνους 27 έως 29 εδρών στο πρώτο κόμμα ή τον συνασπισμό κομμάτων που θα λάβει πάνω από 40% στις εκλογές. Αν το πρώτο κόμμα ή ο συνασπισμός κομμάτων δεν λάβει το ποσοστό αυτό, θα ισχύει απολύτως η απλή και ανόθευτη αναλογική.

Όσον αφορά τον συνασπισμό κομμάτων ο Π. Κουρουμπλής αφήνει ανοιχτό για συζήτηση με τα άλλα κόμματα το εάν θα αφορά κάθοδο στις εκλογές με κοινά ψηφοδέλτια ή εάν θα απαιτείται και θα αρκεί μία προεκλογική δήλωση-δέσμευση για «προγραμματική μετεκλογική συνεργασία».

 

 

 

Διαβάστε Περισσότερα