Ολα τα σενάρια με τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό

Ολα τα σενάρια με τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό

Οι δύο επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν τον τρόπο με τον οποίο θα περάσουμε τις φετινές γιορτές. Ορόσημο η 10η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Τότε θα γίνει και η αποτίμηση των πρόσφατα ληφθέντων μέτρων. Αν συνεχίσουμε με 90-100 νεκρούς την ημέρα και 600 ή περισσότερους διασωληνωμένους, αυτό θα σημαίνει ότι οι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους δεν απέδωσαν. Αναγκαστικά θα ανακοινωθούν νέοι αυστηρότεροι ενόψει εορτών, κάποιοι εκ των οποίων θα αφορούν και εμβολιασμένους στο χειρότερο σενάριο. Από απαγόρευση στους ανεμβολίαστους να μπαίνουν σε ανοικτούς χώρους εστίασης και χρήση rapid test για είσοδο σε σούπερ μάρκετ, έως επαναφορά του click away στο λιανεμπόριο και στο κακό σενάριο, ακόμη και περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας σε εστίαση - διασκέδαση για μια ακόμη φορά.

Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση ποντάρει σε αύξηση των εμβολιασμών και στο «καλό» σενάριο, δηλαδή κορύφωση στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και μετά σταδιακή αποκλιμάκωση. Ταυτόχρονα προετοιμάζεται για το «κακό» σενάριο. Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων δεν λέει να μειωθεί (προς ώρας τουλάχιστον) και η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας επιμένει στο Μέγαρο Μαξίμου καταρτίζουν, ως οφείλουν, τα αναγκαία σχέδια που θα μπουν σε εφαρμογή στην περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν βελτιωθούν.

Τίποτα δεν αποκλείει η κυβέρνηση να βρεθεί μπροστά στη λήψη δύσκολων αποφάσεων μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Αυτό που ξεκαθαρίζουν όλοι οι επιστήμονες είναι ότι ακόμα και στο ενδεχόμενο τα κρούσματα να καταγράψουν περαιτέρω αύξηση, αυτό που θα «μετρήσει» καθοριστικά είναι η πίεση στα νοσοκομεία. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήδη παίρνει τα μέτρα της, με την σύσταση της Μίνας Γκάγκα για μείωση των τακτικών χειρουργείων.

Στην ουσία, οι διοικήσεις έχουν πλέον το πράσινο φως του υπουργείου, ανάλογα με το φόρτο λόγω της πανδημίας, να μειώνουν -εάν μπορούν- τα τακτικά χειρουργεία, χωρίς οι περιορισμοί να αφορούν επείγουσες και έκτακτες περιπτώσεις καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία. Κανονικά θα διενεργούνται επίσης οι διαγνωστικές εξετάσεις και οι θεραπείες των ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας. O στόχος της σύστασης προφανής. Η πίεση είναι τεράστια, καταγράφεται παντού στην Ευρώπη, ακόμη και σε χώρες με πολύ πιο ισχυρό εθνικό σύστημα υγείας, όπως για παράδειγμα στην Γερμανία, όπου μεταφέρονται ασθενείς με κορονοϊό από την Ολλανδία, καθώς η χώρα αδυνατεί να αντιμετωπίσει τον μεγάλο αριθμό νοσηλευόμενων, την ώρα που τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρο φόρτο.

Σε αυτό το κλίμα και εφόσον το μείγμα μέτρων που ήδη εφαρμόζεται δεν φέρει αποτελέσματα, είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αυστηρότερους περιορισμούς. Βασική στόχευση των μέτρων αυτών θα είναι η αυστηροποίηση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους. Πιο συγκεκριμένα μεταξύ άλλων εξετάζεται: 

  • Ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση και στη διασκέδαση.
  • Η απαγόρευση στους ανεμβολίαστους να μπουν ακόμα και στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης. 
  • Η μείωση του αριθμού συμμετεχόντων σε αθλητικά γεγονότα, π.χ. γήπεδα. 
  • Η ενίσχυση των δειγματοληπτικών ελέγχων για την είσοδο στους χώρους λατρείας. 
  •  Η χρήση rapid test για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ.
  • Η  χρήση διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Η επαναφορά του click away στο λιανεμπόριο. 

Οι προσπάθειες έχουν και πάλι ένα βασικό στόχο. Να πειστούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Ελευθερία» οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών, την ηλικιακή ομάδα που μπαίνει με μεγάλη συχνότητα σε ΜΕΘ και κάνει πρωταθλητισμό στους ανεβολίαστους. Σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα οι εμβολιασμοί με την πρώτη δόση έχουν «κολλήσει» στους 570.000 και δεν καταγράφεται ενδιαφέρον. Καλύτερη είναι η εικόνα για την τρίτη δόση. Παρότι υπολείπονται 1,25 εκατ. εμβολιασμοί, σε σύνολο 2.8 εκατ. που είναι οι δικαιούχοι της ενισχυτικής δόσης, καθημερινά τα ραντεβού αυξάνονται.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους για την μικρή αλλά σταθερή αύξηση των εμβολιασμών που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα. Ουσιαστικά πρόκειται για το μοναδικό "όπλο" που έχει στη διάθεση της η ιατρική κοινότητα, καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι το εμβόλιο είναι το μέσο ανάσχεσης όλων των πιθανών επερχόμενων περιορισμών.