Η κυβέρνηση έχει τη βάσιμη αισιοδοξία ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν σύντομα ανέφερε πριν από λίγο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Η κ. Γεροβασίλη είπε όμως ότι δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες όσοι αμφισβητούν τη συμφωνία του 2015, και επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να πάει ούτε μισό βήμα πέρα από αυτή.
«Τηρούμε τη συμφωνία, γεγονός που αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία των εταίρων και ταυτόχρονα θέτουμε ως προτεραιότητα την προστασία των ασθενέστερων», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Αναφερόμενη στο αγροτικό ζήτημα, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση καλεί και τις άλλες συλλογικότητες να επανακαθορίσουν τη στάση τους και να καταθέσουν τα αιτήματά τους, και προσέθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί τρία αιτήματα για διάλογο.
Ανέφερε, επίσης, ότι το κομμάτι των αγροτών που ανταποκρίνονται στην πρόσκληση της κυβέρνησης για διάλογο είναι πλέον πλειοψηφικό και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση μελετά τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί και μόλις επιστρέψει ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες θα γίνει η συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό.
Το μήνυμα της Ελλάδας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής
Τα προβλήματα της Ευρώπης δεν επιλύονται με την περιχαράκωση αλλά με την επιμονή στο στρατηγικό στόχο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη για το μήνυμα που εκπέμψει η Ελλάδα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η Ελλάδα στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής θα τονίσει ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε στρατηγικό σταυροδρόμι και οφείλει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, οικονομικές, κοινωνικές, και πολιτικές, με όρους ενότητας και αλληλεγγύης. Ειδικά για το προσφυγικό η Ελλάδα θα ενημερώσει τους εταίρους ότι βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, θα τονίσει όμως ότι αυτό δεν αρκεί, αλλά πρέπει όλοι να τηρήσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει. θα τονιστεί δε ότι όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να εργαστούν για την υλοποίηση της συμφωνίας και να απομονωθούν ακραίες φωνές που μιλούν για κλείσιμο συνόρων και κατακερματισμό του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου.
Τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας
Το κλειδί για την επίλυση του προβλήματος είναι η Τουρκία, υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, αναφερόμενη στο προσφυγικό/μεταναστευτικό κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, και προσέθεσε ότι καθοριστικό ρόλο θα πρέπει να διαδραματίσει η υλοποίηση του σχεδίου δράσης της ΕΕ-Τουρκίας και η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των παράνομων δικτύων διακίνησης με εστίαση στα τουρκικά παράλια.
Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και θα υπάρξει επίσης τριμερής συνάντηση της Ελλάδας με Γερμανία και Τουρκία, καθώς και διευρυμένη συνάντηση 11 κρατών μελών της ΕΕ με συμμετοχή της Τουρκίας.
«Ούτε μισό βήμα πέρα από την συμφωνία του Ιουλίου»
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έκανε λόγο «για καλά νέα από τον χώρο της οικονομίας, καθώς τα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού που δημοσιεύθηκαν χθες είναι σαφώς καλύτερα από τις προβλέψεις».
«Συγκεκριμένα», ανέφερε στην συνέχεια, «το πρωτογενές πλεόνασμα που εμφάνισε τον Ιανουάριο η εκτέλεση του Προϋπολογισμού είναι 1,193 δισ. ευρώ έναντι 307 εκατ. ευρώ που αναμενόταν. Τον Ιανουάριο του 2015 το πλεόνασμα είχε διαμορφωθεί στα 443 εκατ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθε σε 4, 219 δισ. ευρώ και το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 397 εκατ. ή 10,4% έναντι του στόχου».
Αναφορικά με τις δαπάνες είπε ότι διαμορφώθηκαν «στα 3,141 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 484 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου».
Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει την συμφωνία που υπέγραψε τον Ιούλιο του 2015, «αλλά δεν είναι διατεθειμένη να πάει ούτε μισό βήμα πέρα από αυτή».
Προηγουμένως είχε επισημάνει ότι «φωνές που αμφισβητούν» όχι μόνο την προσπάθεια της Ελλάδας, αλλά «αυτήν την ίδια την συμφωνία, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες».
«Τηρούμε τη συμφωνία, πράγμα που αναγνωρίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία των εταίρων και ταυτόχρονα θέτουμε ως προτεραιότητα την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή και το Σάββατο, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και θα τεθεί σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο που υλοποιεί κάποια από τα μέτρα του Παράλληλου Προγράμματος. Το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει εξαιρετικά σημαντικές ρυθμίσεις για πολλές αδύναμες κατηγορίες συμπολιτών μας και προωθεί λύσεις για σοβαρά κοινωνικά ζητήματα. Περιμένουμε λοιπόν εδώ με ενδιαφέρον την στάση της αντιπολίτευσης», προσέθεσε.
Τέλος, αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «έχει δρομολογηθεί η διαδικασία και ολοκληρώνονται τα τεύχη της δημοπράτησης», με την κυβέρνηση «να επαναλαμβάνει ότι είναι αποφασισμένη να επιβάλλει τάξη και νομιμότητα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, να συγκρουστεί με την διαπλοκή και φυσικά να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον- και η αντιπολίτευση θα πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον ελληνικό λαό αν συντασσόταν μαζί μας σε αυτήν την πολύ μεγάλη προσπάθεια, οι λόγοι που δεν το κάνει, νομίζω ότι είναι ευνόητοι».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
