ΟΗΕ: "Τραγικά ανεύθυνη" η πρόταση απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ σε μουσουλμάνους

ΟΗΕ: "Τραγικά ανεύθυνη" η πρόταση απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ σε μουσουλμάνους

Ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία Donald Trump ήταν "τραγικά ανεύθυνος" και έπεσε στην παγίδα της υποστήριξης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους με την πρότασή του να απαγορευτεί η είσοδος μουσουλμάνων στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο επικεφαλής των ανθρώπινων δικαιωμάτων στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών χθες.

Ο Trump, που προηγείται σε ποσοστά όλων των ρεπουμπλικανών υποψηφίων για τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2016, συνέκρινε το σχέδιό του με την κράτηση σε στρατόπεδα κατά τον Β'' Παγκόσμιο Πόλεμο των Αμερικανών ιαπωνικής καταγωγής και άλλων, και απέρριψε χθες τις αυξανόμενες παγκόσμιες αντιδράσεις στις προτάσεις του.

"Σίγουρα, παρότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη συμπάθεια για όσους προκαλούν τη βία και το θάνατο αμάχων, είναι διπλά τραγικό όταν υποφέρουν αθώα άτομα λόγω αντίδρασης," είπε ο Ύπατος Αρμοστής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στον ΟΗΕ Zeid Ra''ad Al Hussein σε δημοσιογράφους.

"Είναι τραγικά ανεύθυνο, δεδομένου του στόχου των εξτρεμιστών, να πέσει στην παγίδα της υποστήριξής των, εις βάρος εκείνων που οι ίδιοι - η μεγάλη πλειοψηφία των μουσουλμάνων - μπορεί να θεωρηθούν επιλέξιμοι στόχοι από αυτές τις εξτρεμιστικές ομάδες," είπε.

"Το λιγότερο που μπορείς να περιμένεις είναι ότι οι υποψήφιοι για δημόσια αξιώματα θα ξέρουν αρκετά για την ιστορική εμπειρία και τον πόνο που πρόκειται να υποστούν όσοι πέσουν στο στόχαστρο, αν αυτή η κλιμάκωση των δηλώσεων επισκιάσει τη νηφαλιότητα και τη λογική σχετικά με το θέμα," πρόσθεσε.

Νωρίτερα χθες, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες είπε ότι οι δηλώσεις υποψηφίων στις ΗΠΑ ζημιώνουν ένα ζωτικής σημασίας πρόγραμμα μετεγκατάστασης στη χώρα για Σύρους και άλλους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τον πόλεμο και τις διώξεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ