Οι πρόωρες φεύγουν, η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις (επαν)έρχεται

Οι πρόωρες φεύγουν, η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις (επαν)έρχεται

Η απόφαση του πρωθυπουργού να βάλει τέλος στο σενάριο των πρόωρων φθινοπωρινών εκλογών, αλλάζει ριζικά την ατζέντα της πολιτικής συζήτησης, βάζοντας τέλος και στις άμεσες εκλογικές προσδοκίες των κομμάτων που καλούνται πλέον να αναπροσαρμόσουν την επικοινωνιακή τους τακτική και, κυρίως, τη στρατηγική τους στόχευση.

Η Νέα Δημοκρατία θα χρειασθεί να περάσει τον στόχο της αυτοδυναμίας μέσα από τις μυλόπετρες του δύσκολου χειμώνα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να προσγειωθεί στην πραγματικότητα αναστέλλοντας τα όνειρα που έκανε για την απλή αναλογική και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα επιδιώξει να αναδείξει την υπεύθυνη αντιπολιτευτική του στάση ώστε να αποτυπώσει και στην κάλπη τη δημοσκοπική του δυναμική.

Αυτά που δεν μετατίθενται χρονικά είναι τα οξυμένα προβλήματα που έχουν προκαλέσει η ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας που πλήττει την κοινωνία. Κι όσο ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία θα συνεχίζεται και η Ενωμένη Ευρώπη θα δυσκολεύεται να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις, τόσο περισσότερο η ευθύνη των λύσεων θα βαραίνει τους ώμους της χώρας.

Μαγικές λύσεις δεν υπήρξαν ποτέ, κι όταν ακόμα αποτολμήθηκαν από κάποιους η οικονομία και η κοινωνία τις πλήρωσαν πολύ ακριβά. Η ανάγκη για την υλοποίηση μιας ατζέντας άμεσων και ριζικών μεταρρυθμίσεων επανέρχεται ακόμα πιο πιεστικά. Άλλωστε η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία της υψώνοντας τη μεταρρυθμιστική σημαία.

Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τα βήματα προόδου που έγιναν σε ορισμένους τομείς και κυρίως στην ψηφιοποίηση της λειτουργίας του κράτους που καθυστερούσε επί δεκαετίες σκοντάφτοντας σε γραφειοκρατικά και συντεχνιακά συμφέροντα. Ωστόσο, οι διαδοχικές κρίσεις, οι διαχειριστικές αστοχίες και ο φόβος ανάληψης του πολιτικού κόστους επέφεραν σταδιακά μεταρρυθμιστική κόπωση. Η πρόσφατη αδυναμία αποφασιστικής αντιμετώπισης των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης είναι χαρακτηριστική.

Η χώρα χρειάζεται, περισσότερο από ποτέ, ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο μεταρρυθμιστικών αλλαγών. Απαιτείται, μέσα από διάλογο και προγραμματικές συγκλίσεις, να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση που θα διασφαλίσει το αναγκαίο βάθος χρόνου ώστε η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων να έχει συνέχεια και αποτελεσματικότητα.

Η θωράκιση των θεσμών της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, η σταθερή ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, η ολόπλευρη ενίσχυση του ΕΣΥ, η δημιουργία ενός σύγχρονου και ανταγωνιστικού εκπαιδευτικού συστήματος καθώς και η ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας δεν μπορεί να υπόκεινται σε ιδεοληψίες και κομματικές σκοπιμότητες ούτε και μπορεί να ανατρέπονται μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση, πρόωρη ή μη.

Οι πολιτικές δυνάμεις που θα θεωρήσουν ότι το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι να στηθούν οι κάλπες δεν είναι παρά μια παράταση της προεκλογικής περιόδου, θα προσφέρουν πολύ κακές υπηρεσίες στη χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Η επόμενη μέρα θα χρειαστεί υπευθυνότητα, συναινέσεις και σχέδιο τολμηρών μεταρρυθμίσεων.

* Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου είναι εκδότης του ηλεκτρονικού περιοδικού metarithmisi.gr