Οι προειδοποιητικές βολές των ευρωπαίων πριν το κρίσιμο Eurogroup

Οι προειδοποιητικές βολές των ευρωπαίων πριν το κρίσιμο Eurogroup

Με λίγα λόγια και πολύ διπλωματία οι ευρωπαίοι εταίροι μας απέφυγαν τεχνηέντως τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για συμψηφισμό του προσφυγικού προβλήματος με τη δημοσιονομική χαλάρωση που εναγωνίως αναζητεί ο κυβερνητικός συνασπισμός, καθώς βλέπει ότι η κοινωνική έκρηξη από τα σκληρά μέτρα του Μνημονίου είναι προ των πυλών, ενώ έριξαν αρκετές προειδοποιητικές βολές απαιτώντας εφαρμογή κατά γράμμα των συμφωνηθέντων.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η αναφορά του επιτρόπου οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις «ορισμένες εκ των οποίων θα χρειαστούν πολιτικό θάρρος»!

Καθόλου τυχαία αναφορά, αφού οι δανειστές σε όλους τους τόνους αποσυνδέουν το προσφυγικό από την εφαρμογή του Μνημονίου, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι η λύση για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας θα έχει «θύματα».

Και αυτό γιατί τα όρια που θέτει η ελληνική πλευρά, για 300.000 ευρώ αξία ακινήτου και 35.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, ίσως να μην υποχωρήσουν στις 120.000 ευρώ και 12.000 ευρώ αντίστοιχα που απαιτεί το κουαρτέτο, αλλά θα κινηθούν σαφώς σε χαμηλότερα επίπεδα και ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να ζήσει το Ισπανικό «μοντέλο». Εκεί όπου περισσότερες από 400.000 οικογένειες έχασαν τα σπίτια, ενώ, δυστυχώς, υπήρξαν και αρκετές αυτοκτονίες.

Ευχή όλων είναι η χώρα μας να αποφύγει, έστω και την τελευταία στιγμή, να ζήσει και τέτοιου είδους καταστάσεις, όμως πώς μπορεί αυτό να γίνει όταν σε όλο τον πλανήτη άλλοι είναι οι κανόνες. Και η πολιτική λύση, λόγω Ισπανίας και Πορτογαλίας, πάλι δεν είναι εύκολα ορατή.

Και μπορεί η προστασία της πρώτης κατοικίας να είναι ο μεγάλος «πονοκέφαλος» του Μεγάρου Μαξίμου, όμως δεν είναι ο μόνος αφού τα «αγκάθια» παραμένουν όσον αφορά την εξεύρεση ισοδυνάμων για το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά ακόμη και τη ρύθμιση των 100 δόσεων για την οποία το κουαρτέτο επιμένει για μείωση των δόσεων ειδικά δε σε όσους διαπιστωμένα ανήκουν στην κατηγορία των «εχόντων» και εκμεταλλεύτηκαν τη ρύθμιση. Και δεν είναι λίγοι, ούτε ανώνυμοι…

Τα δύσκολα όμως δεν σταματούν εδώ για το οικονομικό επιτελείο, αφού ο κ. Μοσκοβισί κατέστησε σαφές ότι για να εκταμιευτούν τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών θα πρέπει να προχωρήσει υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων, της πρώτης και δεύτερης λίστας, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να κατατεθεί ο προϋπολογισμός και πρωτίστως οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Και το χρονικό όριο φυσικά δεν το έθεσε τυχαία, αφού η ελληνική πλευρά ήδη έχει κάνει κρούση στις Βρυξέλλες για παράταση έως το τέλος Δεκεμβρίου προκειμένου να παρουσιάσει το νέο Ασφαλιστικό. Ο αρμόδιος επί των οικονομικών επίτροπος ζήτησε μάλιστα να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι αναλυτικές και κοστολογημένες ελληνικές προτάσεις για το πώς θα εξασφαλιστεί σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Με λίγα λόγια, για τους εταίρους μας τα πάντα είναι ακόμη «ανοιχτά» και δεν πρόκειται να δεχτούν ημίμετρα ή δημιουργικές ασάφειες.

Θέλουν συγκεκριμένα και κοστολογημένα όλα τα μέτρα ή τα όποια ισοδύναμα σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως π.χ. την αντικατάσταση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση με την αύξηση της φορολογίας στα έσοδα του ΟΠΑΠ και τη δημοπράτηση αδειών για τον ηλεκτρονικό τζόγο, μέχρι την επιβολή ενός ακόμη φόρου στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, διαφορετικά το «πράσινο φως» για την υποδόση των 2 δισ. ευρώ δεν θα το ανάψουν τη Δευτέρα.

Οι επώδυνες λοιπόν αποφάσεις για όλα τα «καυτά» θέματα ανήκουν και πάλι στην κυβερνητική πλειοψηφία η οποία, εκτός απροόπτου, αναμένεται να εντυπωσιάσει και πάλι τους εταίρους μας (όπως παραδέχθηκε και ο κ. Μοσκοβισί) για το πόσο εύκολα, γρήγορα και χωρίς αντιδράσεις, περνά όλα τα σκληρά μέτρα του Μνημονίου, αφού έχει μάθει καλά το παιχνίδι και δεν θα είναι η… πρώτη φορά.