Οι γεωπολιτικές εντάσεις επιδεινώνουν το επενδυτικό κλίμα απέναντι στην Τουρκία
Capital Economics

Οι γεωπολιτικές εντάσεις επιδεινώνουν το επενδυτικό κλίμα απέναντι στην Τουρκία

Την πάγια πλέον πολιτική επιλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για διατήρηση των επιτοκίων σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τον πληθωρισμό, επιβεβαίωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, διατηρώντας τα επιτόκια στο 14%, όταν ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 70% και ενδεχομένως κινήθηκε περαιτέρω ανοδικά τον Μάιο. 

Οι αγορές βλέπουν την εμμονή του Τούρκου προέδρου με τα χαμηλά επιτόκια και στέλνουν το τουρκικό νόμισμα προς νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και σε απώλειες άνω του 10% μέσα στο 2022. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η Capital Economics εκτιμά οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί να επιφέρουν νέο πλήγμα στην Τουρκία, επιδεινώνοντας το κλίμα που επικρατεί στην επενδυτική κοινότητα για τη χώρα.

Σήμερα η ισοτιμία των δύο νομισμάτων βρίσκεται στις 16,40 λίρες/δολάριο, όταν ένα μήνα πριν ήταν στις 14,8 λίρες/δολάριο. Σημειώνεται ότι με το πρόγραμμα προστασίας των καταθέσεων από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις, το οποίο εφαρμόστηκε στα τέλη του 2021, ο Ερντογάν κατάφερε να οδηγήσει σε άνοδο την τουρκική λίρα έως το επίπεδο των 10,15 λιρών/δολάριο.

Σχολιάζοντας την απόφαση της CBRT, η Capital Economics τονίζει ότι όσο παραμένει ο Ερντογάν στην εξουσία τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά και το πιθανότερο είναι θα επιλεγεί η λύση των capital controls και η συνέχιση των προσπαθειών για την αποδολαριοποίηση της οικονομίας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις που θα δεχθεί το τουρκικό νόμισμα.

Η Capital Economics εκτιμά ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έφτασε στο 6,6% του ΑΕΠ τον Μάρτιο και ότι η εξωτερική θέση της Τουρκία επιδεινώνεται όσο επιδεινώνονται και οι διεθνείς χρηματοδοτικές συνθήκες. Επισημαίνει δε, ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας δεν ξεπερνούν τα 15 δις. δολάρια, επίπεδο πολύ χαμηλό για να προσφέρει προστασία στη λίρα σε περίπτωση νέας διολίσθησης.

Παράλληλα, ο οίκος σημειώνει ότι η εφαρμογή μέτρων όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50% δεν καταφέρνουν πολλά στο να ελαφρύνουν το βάρος για τα νοικοκυριά από την εκτόξευση του πληθωρισμού στο 70%, ενώ θα χρειαστεί νέα μεγάλη πτώση της λίρας για να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα η ανταγωνιστικότητα της Τουρκίας. Και με τις γεωπολιτικές εντάσεις να αυξάνονται, η Τουρκία μπορεί να δεχθεί νέο πλήγμα σε ό,τι αφορά το επενδυτικό κλίμα.