Οι δύο εβδομάδες που θα «δοκιμάσουν» την κυβέρνηση - Το πλάνο του Μαξίμου

Οι δύο εβδομάδες που θα «δοκιμάσουν» την κυβέρνηση - Το πλάνο του Μαξίμου

Έντονος προβληματισμός αλλά όχι πανικός επικρατεί στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου σε σχέση με την πορεία της πανδημίας και πιο συγκεκριμένα αναφορικά με την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων. 

Στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν κρύβουν την ανησυχία τους για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας  με χαμηλή εμβολιαστική όπως το  Κιλκίς, η Πιερία, η  Δράμα,  η Πέλλα, η  Ξάνθη, η Φλώρινα αλλά και η Δυτική Αττική. Πρωταρχικός στόχος κυβέρνησης και επιστημόνων είναι η αναζήτηση τρόπων  προκειμένου οι πολίτες να πεισθούν να συμμετάσχουν στους εμβολιασμούς. Η κατάσταση πάντως δεν είναι εύκολη μια και ήδη έχουν εξαντληθεί μία σειρά επιλογές που φαίνεται ότι δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ακόμα και την κινητοποίηση των κινητών συνεργείων εμβολιασμού του ΕΟΔΥ σε "δύσκολες" περιοχές δε  λειτούργησε σε ικανοποιητικό βαθμό. 

Όπως μεταδίδει καλά πληροφορημένη πηγή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σκέφτεται καθόλου την πιθανότητα να "ξανακλείσει" τη χώρα. Είναι άλλωστε κάτι που κάνει σαφές με κάθε αφορμή, όπως συνέβη και στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. 

Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή η ξεκάθαρη αυτή τοποθέτηση εδράζεται στην εικόνα που έχει το Μέγαρο Μαξίμου για την πορεία της πανδημίας. 

Με αυτή την εικόνα οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι οι πλέον δύσκολες για τη χώρα. Πρόκειται για το διάστημα στο οποίο τα νούμερα θα καταγράψουν "υψηλές πτήσεις". Όπως υπολογίζουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη στο τέλος Νοεμβρίου θα αρχίσει να αποτυπώνεται μια σταθερότητα στις μολύνσεις και με την έλευση του Δεκεμβρίου θα αρχίσει η καθοδική πορεία. Απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως για να συμβούν τα παραπάνω θα είναι η συνέχιση των θετικών μηνυμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ως προς τη συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα "Ελευθερία". Εφόσον ο ρυθμός αυτός συνεχιστεί τότε το τέλος του 2021 θα βρει τη χώρα σε καλύτερη κατάσταση, σύμφωνα πάντα με τους σημερινούς υπολογισμούς. 

Με δεδομένες λοιπόν τις εκτιμήσεις αυτές, το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει τα επόμενα βήματα, έχοντας στη στρατηγική του ορισμένα σημεία αναφοράς. 

  • Την  τήρηση των μέτρων που ήδη ισχύουν. Σε πολλές περιπτώσεις οι περιορισμοί δεν εφαρμόζονται, στέλνοντας λάθος μηνύματα. Οι αρμόδιες αρχές θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια ενίσχυσης των ελέγχων προκειμένου με στόχο την μέγιστη αποτελεσματικότητα. 
  • Την αύξηση των εμβολιασμών. Αποτελεί το στοιχείο που θα κρίνει την επιτυχία ή την αποτυχία ολόκληρου του κυβερνητικού σχεδιασμού. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι εφόσον η αύξηση των ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα συνεχιστεί τότε στο τέλος του χρόνου η χώρα θα βρίσκεται μια ανάσα από το πολυπόθητο τείχος ανόσιας. 
  • Στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν "χειρουργικές" κινήσεις ενίσχυσης του συστήματος είτε σε πανελλαδικό είτε σε τοπικό επίπεδο, αναλόγως των δεδομένων. Πρώτη πρωτοβουλία θεωρείται ότι θα είναι η επίταξη των γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων.