Οι αγρότες επιστρέφουν στα χωράφια

Οι αγρότες επιστρέφουν στα χωράφια

Ομαλοποιήθηκε η κατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου τη χώρας, και ύστερα από ενάμιση μήνα κινητοποιήσεων, οι αγρότες με τα τρακτέρ και αγροτικά τους οχήματα επιστρέφουν στο... φυσικό τους περιβάλλον, τα χωράφια τους.

Στα περισσότερα σημεία της Βόρειας Ελλάδα τα μπλόκα έχουν ξε...στηθεί, ενώ και στα σημεία όπου ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η αποχώρηση, δεν γίνονται αποκλεισμοί και δεν δημιουργούνται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Για τελευταία ημέρα σήμερα γίνεται συμβολικός αποκλεισμός στο τελωνείο των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ (19.00-22.00), παραμένει υπό κατάληψη η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, σημαντική καταγράφεται η παρουσία στα διόδια των Μαλγάρων, ενώ στη θέση τους, χωρίς «κλείσιμο» βρίσκονται και τα μπλόκα στο νομό Πέλλας και συγκεκριμένα στους κόμβους Μελισσίου, Μαυροβουνίου, Μεσημερίου, Αλυσίδας Βεγορίτιδας και Αψάλου και Γυψοχωρίου.

Ομαλά εξελίσσεται από το πρωί η αποχώρηση των τρακτέρ από το μπλόκο των Τεμπών, μετά την απόφαση που έλαβαν χθες οι αγρότες για αναστολή των κινητοποιήσεων τους, στην παρούσα φάση, αναμένοντας από την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στα ζητήματα που συμφωνήθηκαν κατά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η αποχώρηση των τρακτέρ γίνεται σταδιακά και υπό την επίβλεψη της τροχαίας, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην κυκλοφορία.

Με το κεφάλι ψηλά και με την «υπόσχεση ότι θα παρακολουθούμε στενά, ακόμα και από τα χωράφια μας, τις εξελίξεις που δρομολογούν στον πρωτογενή τομέα τόσο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και οι πολιτικοί αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων στη χώρα μας», αποχωρούν αυτήν την ώρα οι αγρότες από τα μπλόκα τους στα Τέμπη.

«Ξεκαθαρίζουμε ότι θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας με άλλες δράσεις», επισημαίνει σε δελτίο Τύπου η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται σε προσπάθειες για διάσπαση του αγροτικού κινήματος. «Μας ενώνουν όλους τα ίδια προβλήματα και τονίζουμε ότι παρά τις όποιες διαφορές μας, που όλες οι οικογένειες έχουν, κανείς δεν επεδίωξε καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα την πτώση και την απαξίωση του άλλου», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση επισημαίνονται και τα όσα κατάφερε η διαπραγματευτική ομάδα, στην πολύωρη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και διατυπώνεται η ευχή «η κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη συνάντησή μας και να μην ξεπουλήσει τις πέντε ώρες διαπραγματεύσεων που είχαμε».

Τα κεκτημένα από την πολύωρη συνάντηση

* Ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότης υπολογίζεται αυτός που λαμβάνει από την αγροτική του απασχόληση το 51% του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του και είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ

* Αφορολόγητο 9.500 ευρώ

* Οι επιδοτήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στις εισφορές του ΟΓΑ

* Οι εισφορές του ΟΓΑ για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στο 22%, αντί του 27% που αρχικά έθετε η κυβέρνηση για το 2021

* Η φορολόγησή μας θα γίνεται προοδευτικά και ομαλά και διασφαλίσαμε να φτάσει στο 22%, αντί του 26% που όριζε η κυβέρνηση για το 2021

* Δεν θα φορολογούνται οι επιδοτήσεις-ενισχύσεις του Β΄ Πυλώνα (πρασίνισμα, αγροπεριβαλλοντολογικά, αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, εξισωτικές και συνδεδεμένες ενισχύσεις)

* Ρύθμιση χρεών με 36 άτοκες δόσεις, χωρίς προκαταβολή και επανασυνδέσεις για τα αρδευτικά

* Ρύθμιση των ανοιχτών δανείων των αγροτών, ώστε όλοι οι αγρότες να δικαιούνται την κάρτα του αγρότη, που είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ρευστότητας, ενώ πετύχαμε και μειωμένο επιτόκιο, κάτω του 6,7% που ισχύει σήμερα. Για το συγκεκριμένο θέμα η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση να έρθει σε συνεννόηση με την Ένωση Ελλήνων Τραπεζών, ώστε να μειωθεί το επιτόκιο

Η συντονιστική των Τεμπών καταγγέλλει την κυβέρνηση «για τη συμπεριφορά της απέναντι στον πρωτογενή τομέα, με την οποία απέδειξε σε όλο το διάστημα διακυβέρνησής της, ότι δεν θέλει και δεν μπορεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά στη στήριξη και την ανάπτυξη του κλάδου, παρόλο που η ίδια υποστηρίζει και υπερασπίζεται ακόμα, ότι μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από το οικονομικό αδιέξοδο».

Επιπλέον, εκφράζεται η αγανάκτηση των αγροτών «για τις αστοχίες της κυβέρνησης και των υπουργών της, με χαρακτηρισμούς προς τον αγροτικό κόσμο (ακροδεξιά στοιχεία & φοροφυγάδες)».

Ανοικτός και ο Προμαχώνας

Ανοιχτό παραμένει από χθες στις 18.00 το τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ενώ σε αυτό της Εξοχής τηρείται ακόμα το καθημερινό πρόγραμμα αποκλεισμών.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στον Προμαχώνα, Στέργιος Λίτος, επισήμανε ότι στη διάρκεια γενικής συνέλευσης, το μεσημέρι, θα καθοριστεί η επόμενή τους κίνηση. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν αποκλείεται να αποφασιστεί ένας τελευταίος 24ωρος αποκλεισμός και την προσεχή Δευτέρα τα τρακτέρ να επιστρέψουν στα χωράφια.

Σταθεροί στο πρόγραμμα που έχουν ανακοινώσει για τη διευκόλυνση των οδηγών ιδιωτικών χρήσης οχημάτων και λεωφορείων, παραμένουν οι αγρότες στο μπλόκο που έχουν στήσει στο τελωνείο της Εξοχής στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Βασίλης Καστίδης.

Στο τελωνείο της Εξοχής ισχύει ο επ΄ αόριστον αποκλεισμός για τα φορτηγά και τις νταλίκες, ενώ αναφορικά με την κυκλοφορία των ιδιωτικών χρήσης οχημάτων και των λεωφορείων, η διέλευσή τους διεξάγεται ομαλά στο δίωρο 15.00-17.00 και από τις 22.30 το βράδυ μέχρι και τις 10 το πρωί, οπότε κλείνει και πάλι. Πάντως, όπως εξήγησε ο κ. Καστίδης «διευκολύνουμε την κυκλοφορία όταν διαπιστώνουμε κυκλοφοριακό κομφούζιο».

 ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ