"Όχι" από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ στις προτάσεις Τσίπρα

"Όχι" από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ στις προτάσεις Τσίπρα

Όχι σε όλα είπαν, σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal.gr ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο υπό τον Προκόπη Παυλόπουλου. Συγκεκριμένα, ο Γιαννης Πλακιωτάκης και η Φώφη Γεννηματά απέρριψαν την πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός για σύσταση δύο επιτροπών, μίας για το ασφαλιστικό και μίας για την συνταγματική μεταρρύθμιση. Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ δικαιολόγησε την απόφασή του να απορρίψει τη σύσταση επιτροπής για την αναθεώρηση ανφέροντας ότι το σύνταγμα προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης κατέθεσε την δική του πρόταση για νέο εκλογικό νόμο το 2016, ενώ απέρριψε την πρόταση για τη σύσταση επιτροπής για το ασφαλιστικό.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών άρχισε με κατάθεση πρότασης από τον πρωθυπουργό για σύσταση δύο επιτροπών, μίας για το ασφαλιστικό και μίας για την συνταγματική αναθεώρηση, των οποίων θα προϊσταται από ένας συντονιστής που θα προταθεί από την κυβέρνηση και θα μετέχει από ένας εκπρόσωπος από το κάθε κόμμα. Πληροφορίες που φέρουν τον κ. Ρομπόλη να προϊσταται της επιτροπής για το ασφαλιστικό δεν επιβεβαιώνονται από την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπυοργός αναφερομένος στο προσφυγικό άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης μεταξύ Γερμανίας-Ελλάδας-Τουρκίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ενώ ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει επιδότηση ενοικίου για 20.000 οικογένειες και θα δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας για 3000 πρόσφυγες στην Αττική και άλλων τόσων στη βόρεια Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν για το προσφυγικό, όπου θα καταγράφονται οι απόψεις των κομμάτων, αλλά θα γίνεται και προσπάθεια για σύγκληση απόψεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά την διάρκεια της σύσκεψης πρότεινε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για μη μείωση των συντάξεων και υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα να ενισχυθεί διαπραγματευτικά, προκειμένου να μην μειωθούν οι συντάξεις. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πρόταση αυτή προσέκρουσε στην άρνηση του μεταβατικού προέδρου της ΝΔ, οποίος επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του για την δημιουργία hot spots στα νησιά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης κατηγόρησε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι υπονόμευσαν τη σύσκεψη με δηλώσεις τους πριν πραγματοποιηθεί, ενώ πρόσθεσε ότι πετροβολούν τον Τσίπρα για μικροκομματικές σκοπιμότητες, την ίδια στιγμή που το Grexit δεν έχει αποφευχθεί.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων κ. Καρράς μιλώντας στους δημοσιογράφους διέψευσε δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για συγκυβέρνηση με τον Σύριζα τονίζοντας: "Δεν μετέχουμε σε κυβέρνηση υπό τον Σύριζα. Είμαστε υπέρ μιας οικουμενικής με συμμετοχή τεχνοκρατών". Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Χρηστίδης αναφερόμενος στο ασφαλιστικό υπογράμμισε ότι: "ό, τι έχει προκύψει μέχρι τώρα στο ασφαλιστικό έχει την σφραγίδα του Σύριζα καιτης 10μηνης διακυβέρνησής του. Ό, τι είναι να ειπωθεί θα ειπωθεί στην βουλή", κατέληξε, κάνοντας σαφές ότι το ασφαλιστικό δεν πρόκειται να συζητηθεί στη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών.

Λίγο νωρίτερα, εκτός της αιθούσης της συνεδρίασης επικράτησε ένταση μεταξύ των στελεχών που συνόδευαν τους πολιτικούς αρχηγούς. Συγκεκριμένα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στους πολιτικούς συντάκτες αναφέρθηκε στην πρόταση που πρόκειται να υποβάλει ο πρωθυπουργός κατά τη σύσκεψη και αφορά στο ασφαλιστικό. Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να δημιουργηθεί μια επιτροπή της οποίας θα προεδρεύει ένας συντονιστής που θα προταθεί από την κυβέρνηση και στην οποία θα συμμετέχει ένας εκπρόσωπος από το κάθε κόμμα.

Οι δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη προκάλεσαν την μήνιν του Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος συνοδεύει τον μεταβατικό πρόεδρο της ΝΔ, Γιάννη Πλακιωτάκη. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος παρενέβη φανερά εκνευρισμένος και κατηγόρησε την κυβερνητική εκπρόσωπο ότι προσπαθεί να λογοκρίνει τους δημοσιογράφους και χαρακτήρισε την τακτική αυτή απαράδεκτη, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών.

Τότε παρενέβη ο Τέρενς Κουϊκ, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον Γιώργο Κουμουτσάκο, τόνισε πως είναι ντροπή ένας πρώην διπλωμάτης να απευθύνεται μ' αυτόν τον τρόπο στην κυβερνητική εκπρόσωπο.

Να σημειωθεί ότι οι πολιτικοί αρχηγοί –εκτός του γ.γ. του ΚΚΕ που δεν μετέχει στην σύσκεψη- προσήλθαν λίγα λεπτά πριν το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.  Εν μεταξύ, λίγο πριν προσέλθει στη σύσκεψη από την σελίδα του στο facebook έγραψε: "Οι ίδιοι άνθρωποι που την άνοιξη μου έλεγαν "βοήθα", τώρα μου λένε "μην τον βοηθάς μας κορόϊδεψε".