Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Άστον Κάρτερ επισκέφθηκε σήμερα τη βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, από όπου απογειώνονται δεκάδες αεροσκάφη τα οποία πλήττουν στόχους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία και στο Ιράκ.

Ο Κάρτερ αφίχθη στη βάση του Ιντσιρλίκ «για μια σύντομη επίσκεψη», σκοπός της οποίας είναι να «ευχαριστήσει τους Αμερικανούς στρατιωτικούς για τη συνεισφορά τους στην αεροπορική εκστρατεία σε εξέλιξη» εναντίον των τζιχαντιστών, ανέφερε αμερικανική διπλωματική πηγή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Κάρτερ υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει περισσότερα για την εξάλειψη του ΙΚ, καθώς ξεκινά μια περιοδεία στη Μέση Ανατολή με στόχο να αυξηθεί η υποστήριξη στην εκστρατεία του διεθνούς συνασπισμού.

Ο Κάρτερ διευκρίνισε πως η Άγκυρα πρέπει να ελέγχει τα σύνορά της με τη Συρία καλύτερα, ειδικά ένα τμήμα 98 χιλιομέτρων το οποίο πιστεύεται ότι χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές για λαθρεμπόριο και για τη μεταφορά μαχητών. «Η Τουρκία έχει τεράστιο ρόλο να διαδραματίσει», επισήμανε ο Κάρτερ. «Εκτιμάμε αυτό που κάνουν. Θέλουμε να κάνουν περισσότερα». Αυτό σημαίνει οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να συμμετάσχουν «στον αέρα και στο έδαφος», όπου χρειάζεται, συνέχισε: «η πιο σημαντική συμβολή τους, που η γεωγραφία (της περιοχής) καθιστά απαραίτητη είναι ο έλεγχος των συνόρων».

Τουλάχιστον 59 αεροσκάφη των ΗΠΑ (45), του Κατάρ και της Γερμανίας, που εκτελούν αποστολές εναέριου ανεφοδιασμού, συλλογής πληροφοριών και εξαπολύουν πλήγματα επιχειρούν σήμερα από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Στις αρχές του Σεπτεμβρίου ο αριθμός των αεροσκαφών του διεθνούς συνασπισμού υπό αμερικανική ηγεσία που επιχειρούσαν από τη βάση δεν ξεπερνούσε τα 15. Τους επόμενους μήνες, ο αριθμός των αεροσκαφών, επανδρωμένων και μη, που θα πραγματοποιούν επιχειρήσεις από το Ιντσιρλίκ αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Η Τουρκία έδωσε τον Ιούλιο το πράσινο φως για την χρησιμοποίηση από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ της βάσης του Ιντσιρλίκ, η οποία απέχει λιγότερα από 200 χιλιόμετρα από τις θέσεις του ΙΚ στη γειτονική βόρεια Συρία.

Η Άγκυρα, η οποία κατηγορείτο επί μακρόν ότι ανεχόταν αν δεν υποστήριζε τους ριζοσπαστικοποιημένους αντάρτες που δρουν στη Συρία, συμμετέχει πλέον στον διεθνή συνασπισμό εναντίον των τζιχαντιστών.

Λόγω της στρατηγικής της θέσης, η βάση του Ιντσιρλίκ έχει καταστεί «μείζων κόμβος» για τις επιχειρήσεις της συμμαχίας, επισήμανε η αμερικανική διπλωματική πηγή.

«Κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα καταφέραμε από κοινού να φθάσουμε στον πιο υψηλό ρυθμό επιχειρήσεων εναντίον του ΙΚΙΛ (σ.σ. Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε) από την έναρξη της εκστρατείας τον Αύγουστο του 2014», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες Δευτέρα έπειτα από μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του και των συμμάχων τους έχουν ενταθεί, παραδέχθηκε όμως ότι η πρόοδος θα έπρεπε να καταγράφεται «ταχύτερα».

Ο Κάρτερ αναμένεται να μεταβεί αμέσως μετά στο Ιράκ. Η περιοδεία του ανακοινώθηκε χθες από τον Ομπάμα, με σκοπό την εξασφάλιση μεγαλύτερης στρατιωτικής συμβολής από τους συμμάχους των στην περιοχή εναντίον του ΙΚ.

Ωστόσο η επίσκεψη καταγράφηκε εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και στο Ιράκ για την ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων νωρίτερα αυτόν τον μήνα κοντά στη Μοσούλη. Η Βαγδάτη κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να απαιτήσει την απόσυρση των δυνάμεων, ενώ η Άγκυρα λέει ότι συμμετέχουν στη διεθνή αποστολή για την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων.

Εξάλλου ο Κάρτερ χαιρέτισε τον σχηματισμό μιας στρατιωτικής συμμαχίας 34 μουσουλμανικών κρατών εναντίον της τρομοκρατίας υπό σαουδαραβική συμμαχία. «Περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα για το τι έχει στο μυαλό της η Σαουδική Αραβία» σε ό,τι αφορά τη δράση της συμμαχίας αυτής, είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ. «Αλλά γενικά μοιάζει να συνάδει με κάτι για το οποίο κάναμε προτροπές εδώ και πολύ καιρό, τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην εκστρατεία εναντίον του ΙΚΙΛ από σουνιτικές αραβικές χώρες», υπογράμμισε ο Κάρτερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ