Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας δεν επιθυμεί "μια ισχυρή μουσουλμανική κοινότητα" στη χώρα του

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας δεν επιθυμεί "μια ισχυρή μουσουλμανική κοινότητα" στη χώρα του

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα τάχθηκε σήμερα κατά της ίδρυσης μιας "ισχυρής μουσουλμανικής κοινότητας" στη χώρα του, υποστηρίζοντας ότι κάθε χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίζει μόνη της τον αριθμό των προσφύγων που θα δεχτεί.

"Εδώ δεν έχουμε καμία ισχυρή μουσουλμανική κοινότητα. Και για να πούμε την αλήθεια, δεν επιθυμούμε να σχηματιστεί εδώ μια ισχυρή μουσουλμανική κοινότητα, δεδομένων των προβλημάτων που παρατηρούμε", είπε ο Σομπότκα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Pravo.

Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, οι μουσουλμάνοι που ζουν στην Τσεχία, μια χώρα 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι 10.000-20.000 άνθρωποι.

Ο Σομπότκα έκανε αυτές τις δηλώσεις ενόψει της επίσκεψης που πρόκειται να πραγματοποιήσει στην Πράγα την Πέμπτη η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ. "Έχουμε κοινά συμφέροντα με τη Γερμανία, όμως οι απόψεις μας διαφέρουν σχετικά με τον τρόπο επίλυσης" της μεταναστευτικής κρίσης, υπογράμμισε ο Τσέχος πρωθυπουργός.

Η Τσεχία, όπως και οι άλλες χώρες της "ομάδας του Βίσεγκραντ" (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) αντιτίθεται σθεναρά στον υποχρεωτικό καταμερισμό των προσφύγων μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ μέσω ενός συστήματος ποσοστώσεων. "Είμαι πεπεισμένος, από την αρχή της συζήτησης για το μεταναστευτικό, ότι οι χώρες μέλη θα πρέπει να διατηρούν την εθνική κυριαρχία τους σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις για τον αριθμό των προσφύγων" που θα δεχτούν, τόνισε ο Σομπότκα. "Σε τελική ανάλυση, οι εθνικές κυβερνήσεις είναι εκείνες που οφείλουν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ανθρώπων", επέμεινε.

Με την ευκαιρία αυτή ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να εξισώνονται οι πρόσφυγες με τους τρομοκράτες. "Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο ένας πρόσφυγας με έναν τρομοκράτη. Όμως ταυτόχρονα δεν είναι δυνατόν να έχουμε την ίδια προσέγγιση που ακολούθησε πέρσι η Γερμανία, δηλαδή να επιτρέψουμε την είσοδο τεράστιου αριθμού ανθρώπων χωρίς κανέναν έλεγχο", είπε.

Η καγκελάριος Μέρκελ θα συναντηθεί επίσης την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν ο οποίος έχει ταχθεί κατά της υποδοχής μεταναστών στη χώρα του. Πρόφατα μάλιστα είπε ότι η μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου είναι "παράλογη".

Ο Σομπότκα θα έχει την ευκαιρία να ξανασυζητήσει με την Μέρκελ και πάλι την Παρασκευή στη Βαρσοβία, μαζί με τους ομολόγους του της ομάδας του Βίσεγκραντ.

Η Χ. Κλίντον δίνει περισσότερες εγγυήσεις για την ασφάλεια της περιοχής από τον Ντ. Τραμπ

Η επικράτηση της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο θα προσέφερε επαρκέστερες εγγυήσεις για την ασφάλεια των χωρών-μελών του NATO στην ανατολική Ευρώπη απ'' ό,τι η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, εκτίμησε σε σημερινή του συνέντευξη στην οικονομική εφημερίδα Hospodarske Noviny.

«Λαμβανομένων υπόψη των προεκλογικών δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ και της Χίλαρι Κλίντον και από την άποψη των εγγυήσεων για τους συμμάχους (σ.σ. των ΗΠΑ στο NATO), βλέπω μεγαλύτερη ασφάλεια στην εκλογή της κυρίας Κλίντον», σημείωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός.

«Η απόφαση επαφίεται στους αμερικανούς εκλογείς, αλλά μου φαίνεται ότι οι εμπειρίες και οι δηλώσεις της Χίλαρι Κλίντον προσφέρουν μεγαλύτερες εγγυήσεις για τη διατήρηση της διατλαντικής συνεργασίας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Η Τσεχία, όπως και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, εκφράζουν ανησυχία μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, που ήγειραν ερωτήματα για τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλειά τους.

Σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα The New York Times στα τέλη του Ιουλίου, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση επίθεσης της Ρωσίας εναντίον των χωρών της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία), αυτό που θα εξέταζε καταρχήν θα ήταν εάν τα κράτη αυτά «εκτελούν τα καθήκοντά τους» έναντι των ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις του Τραμπ άφηναν να εννοηθεί πως αμφισβητεί το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσινγκτον με την οποία τέθηκαν, τον Απρίλιο του 1949, τα θεμέλια του NATO. Το άρθρο αυτό ορίζει πως αν ένα κράτος μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση, όλα τα υπόλοιπα του προσφέρουν βοήθεια.

Η Τσεχία μπήκε στη Συμμαχία το 1999, μαζί με την Ουγγαρία και την Πολωνία, μία δεκαετία μετά την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων σε αυτά τα κράτη-πρώην δορυφόρους της άλλοτε ΕΣΣΔ.

Μέλη του NATO από το 2004, οι τρεις χώρες της Βαλτικής, που είδαν με έντονη ανησυχία την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την υποστήριξη της Μόσχας στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, αξιώνουν να ενισχυθεί η παρουσία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην περιοχή.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε σήμερα στη Ρίγα ότι η τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσινγκτον αποτελεί «ιερή τιμή» για τη χώρα του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ