Ο Προτάσεβιτς «επαίνεσε» με δάκρυα τον Λουκανσένκο - Υπό πίεση η συνέντευξη δηλώνει η οικογένειά του

Ο Προτάσεβιτς «επαίνεσε» με δάκρυα τον Λουκανσένκο - Υπό πίεση η συνέντευξη δηλώνει η οικογένειά του

Στην κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας ο συλληφθείς δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς εμφανίζεται σε συνέντευξή του να «επαινεί» τον πρόεδρο της χώρας Λουκασένκο και με «δάκρυα στα μάτια» να ομολογεί  ότι διοργάνωσε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. «Η συνέντευξη διεξήχθη υπό πίεση» ανέφερε η οικογένειά του στο BBC.

Όπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, δέκα ημέρες μετά την επεισοδιακή σύλληψή του από τις αρχές της Λευκορωσίας, από πτήση της Ryanair που αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, ο Προτάσεβιτς «παραδέχτηκε» ότι προσπάθησε να ανατρέψει τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Λουκασένκο, ότι τον είχε «επικρίνει άδικα» καθώς και πως τελικά «άρχισε να καταλαβαίνει ότι έκανε το σωστό και σίγουρα τον σέβεται».

Στη συνέντευξη, ο Προτάσεβιτς είπε ότι οργάνωσε «μαζική αναταραχή» στη Λευκορωσία για να διαμαρτυρηθεί για την κυβέρνηση του Λουκασένκο, η οποία υποστηρίζεται από τη ρωσική κυβέρνηση.

«Συνειδητοποίησα ότι πολλά πράγματα για τα οποία επικρίνεται ο Αλεξάντρ Λουκασένκο είναι απλώς προσπάθειες να τον πιέσουν», υποστήριξε ο δημοσιογράφος, λέγοντας ότι «η Πολωνία και η Λιθουανία έχουν συμφέρον να υποστηρίξουν τις διαδηλώσεις στη Λευκορωσία». Εν συνεχεία είπε ότι μετανιώνει που κάλεσε το λαό της Λευκορωσίας να οργανώσει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά του Λουκασένκο.

Ο Προτάσεβιτς δήλωσε μάλιστα ότι έδωσε τη συνέντευξη με τη θέλησή του, ενώ στο τέλος του βίντεο ξεσπά σε κλάματα και λέει ότι ελπίζει να παντρευτεί και να κάνει τη δική του οικογένεια.

Σύμφωνα με την οικογένειά του, η συνέντευξη, όπως και το βίντεο-ομολογία, διεξήχθησαν υπό πίεση. «Γνωρίζω τον γιο μου πολύ καλά και πιστεύω ότι δεν θα έλεγε ποτέ τέτοια πράγματα. Τον “έσπασαν” και τον ανάγκασαν να πει ό,τι χρειάζεται», είπε ο πατέρας του 26χρονου στο AFP.

Ο Προτάσεβιτς έγινε γνωστός όταν ίδρυσε το κανάλι NEXTA Telegram, το οποίο είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία.

Ένας υπέρ-δημοκρατικός ακτιβιστής από τότε που ήταν έφηβος, ο Προτάσεβιτς ήταν σε πτήση της Ryanair με κατεύθυνση από την Αθήνα προς τη Λιθουανία στις 23 Μαΐου, όταν ο Λουκασένκο διέταξε το αεροπλάνο να προσγειωθεί στο Μινσκ, όπου στη συνέχεια ο Προτάσεβιτς συνελήφθη από τις αρχές, αναφέρει το BBC.

Η κατηγορία της πρόκλησης μαζικής αναταραχής μπορεί να τιμωρηθεί έως και 15 χρόνια φυλάκισης. Όμως, τα αδικήματα τρομοκρατίας έχουν υψηλότερες ποινές και ο ίδιος ανέφερε μέσα στο αεροπλάνο, λίγο πριν τον συλλάβουν, ότι «εδώ αντιμετωπίζω τη θανατική ποινή».