Ο Ντράγκι δείχνει τον δρόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των 50 ετών και άνω

Ο Ντράγκι δείχνει τον δρόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των 50 ετών και άνω

Η κίνηση της Ιταλίας να ανάψει το πράσινο φως για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ατόμων από 50 ετών και άνω έρχεται σε μία φάση που η σχετική συζήτηση έχει ανάψει και στην Ελλάδα.

Το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλες ηλικιακές ομάδες πέραν των 60 και άνω που ισχύει ήδη, εξετάζεται εδώ και καιρό με τις σχετικές αποφάσεις, όπως και αυτές για την υποχρεωτικότητα σε άλλες επαγγελματικές ομάδες να παραπέμπονται για μετά τις γιορτές.

Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας, ωστόσο ειδικά για τα άτομα άνω των 50 ετών έχει διαπιστωθεί πως αποτελούν ηλικιακή ομάδα στην οποία αυξάνεται η νοσηρότητα. 

Η εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο λόγω της πολύ αυξημένης διάδοσης της Όμικρον, το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων και η αύξηση νοσηλειών -που καταγράφηκε και στη χώρα μας πραγματοποιώντας «άλμα» κατά 34%- οδηγεί τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο να ξανανοίξουν με ιδιαίτερη θέρμη τη συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Είτε των ενηλίκων καθολικά, είτε των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ηλικιακά, με την Αυστρία μέχρι στιγμής να είναι η πρώτη χώρα που καθιερώνει από 1η Φεβρουαρίου υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 14 ετών και άνω.

Η Γαλλία έχει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο καθιερώσει υποχρεωτική την τρίτη δόση για τα άτομα άνω των 65 ετών, ουσιαστικά καθιστώντας υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους του ηλικιωμένους και η Ιταλία ακολουθεί σε παρόμοιο δρόμο, θέτοντας κατά μια 15ετία χαμηλότερα τον ηλικιακό πήχη.

Έχοντας τις περισσότερες πολιτικές δυνάμεις που μετέχουν στην κυβέρνηση στο πλευρό του, ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των πολιτών της χώρας, ηλικίας άνω των 50 ετών.

Με αυτή την απόφαση, η Ιταλία καθίσταται η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που ανάβει το πράσινο φως στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των μεσήλικων και ηλικιωμένων πολιτών, ενώ είχε πρωτοπορήσει τον περασμένο Μάιο και στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αναπήρων.

Η ιδέα και η θεσμοθέτηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού κερδίζουν διαρκώς έδαφος εξαιτίας της εκρηκτικής πορείας της Όμικρον, με τον Αμερικανό Τζο Μπάιντεν να καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν προκειμένου να ανακοπεί η φόρα του σαρωτικού πέμπτου κύματος, καθώς οι ΗΠΑ μετρούν δυσθεώρητους αριθμούς κρουσμάτων και αύξηση των νοσηλειών των ασθενών Covid κατά 50%.

Στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε την επτάμηνη διάρκεια των πιστοποιητικών εμβολιασμού (αντί της εννεάμηνης) για όλες τις ηλικίες από 18 ετών και άνω, μετά την αλματώδη αύξηση κατά 290% στις νέες διαγνώσεις που κατέγραψε ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα.

Με τόσα πολλά κρούσματα και τους περισσότερους διασωληνωμένους ασθενείς στα νοσοκομεία να αφορούν περιστατικά της λοίμωξης από το στέλεχος Δέλτα, τα δύο κύματα (της Δέλτα και της Όμικρον) εξελίσσονται σε παράλληλες διαδρομές διατηρώντας υψηλή την πίεση στο σύστημα υγείας, με τον αριθμό των νέων εισαγωγών με νόσο Covid-19 στα νοσοκομεία να καταγράφει σημαντική επιδείνωση της τάξης του 34%, ενώ σε σταθεροποίηση (σε υψηλά επίπεδα όμως) παραμένει ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ καταγράφοντας μικρή μείωση γύρω στο 4%.

Στην πατρίδα μας, είχε προηγηθεί η καθιέρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση για τους άνω των 60 ετών, με τα πρώτα πρόστιμα των 100 ευρώ να ετοιμάζονται να βεβαιωθούν μέσω Taxisnet σε όσους δεν σκοπεύουν να συμμορφωθούν από την 17η Ιανουαρίου και μετά.

Ήδη 7.062.520 πολίτες έχουν πραγματοποιήσει και τη 2η δόση και 3.752.145 δικαιούχοι του αναμνηστικού εμβολιασμού έχουν λάβει και την τρίτη δόση, με συνέπεια να οδεύουμε πλέον με ταχύ βήμα προς τον σκληρό πυρήνα των αρνητών και στο προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις, επεκτείνοντας την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είτε απευθείας σε όσους είναι άνω μιας ηλικίας είτε σε επαγγελματικές ομάδες, όπως έχουν ήδη συστήσει και προτείνει πολλοί επιστήμονες.

Είναι δε, υψηλής σημειολογίας το γεγονός πως οι επιστήμονες που έχουν ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού (όπως για παράδειγμα ο καθηγητής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Άλκης Βατόπουλος, ο καθηγητής Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ Θανάσης Τσακρής, ο καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας, διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Κοσμήτωρ της Σχολής, Κυριάκος Σουλιώτης και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος,) προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις-ωστόσο συμφωνούν πως πλησιάζει η ώρα της υποχρεωτικότητας του καθολικού εμβολιασμού, προκειμένου να μπει ένα τέλος στην πανδημία.