Ο ιρακινός υπουργός Άμυνας ζήτησε την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την Μουσσούλη

Ο ιρακινός υπουργός Άμυνας ζήτησε την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την Μουσσούλη

Ο υπουργός Άμυνας του Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε από τον τούρκο ομόλογό του οι τουρκικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο βόρειο Ιράκ, στην περιοχή της Μουσούλης, και έχουν σταλεί χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση ή συντονισμός με τη Βαγδάτη, να αποσυρθούν.

Ο Χάλεντ αλ-Ομπέιντι δηλώνει σε ανακοίνωση ότι το τουρκικό υπουργείο Άμυνας εξήγησε ότι η ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων έχει ως στόχο την προστασία των τούρκων στρατιωτικών συμβούλων των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων σε στρατόπεδο κοντά στη Μουσούλη. Ο Ομπέιντι διευκρινίζει ότι η τουρκική στρατιωτική δύναμη είναι υπερβολικά μεγάλη για τον σκοπό αυτόν.

«Ανεξαρτήτως του μεγέθους της δύναμης που εισήλθε στο Ιράκ, απορρίπτεται», αναφέρεται στην ανακοίνωση

Ο πρόεδρος του Ιράκ, ο πρωθυπουργός και το υπουργείο Εξωτερικών διατύπωσαν την αντίθεσή τους στην ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων τις τελευταίες ημέρες, χαρακτηρίζοντάς την εχθρική ενέργεια, κατά παράβασιν του διεθνούς δικαίου. Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες τον τούρκο πρεσβευτή στη Βαγδάτη για να του επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε χθες ότι πρόκειται για αλλαγή φρουράς ρουτίνας και ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν στρατοπεδεύσει σε απόσταση 30 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά της Μουσούλης έπειτα από αίτημα του κυβερνήτη της Μουσούλης και σε συντονισμό με το ιρακινό υπουργείο Άμυνας.

Μικρός αριθμός τούρκων εκπαιδευτών βρισκόταν ήδη στο στρατόπεδο πριν από την ανάπτυξη της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης για την εκπαίδευση της δύναμης Hashid Watani που αποτελείται από σουνίτες Άραβες, πρώην αστυνομικούς και εθελοντές από τη Μουσούλη, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους από τον Ιούνιο του 2014.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ