Ο ηγέτης των Ciudadanos φιλοδοξεί να αναπαραγάγει τον εκλογικό θρίαμβο του J. Trudeau

Ο ηγέτης των Ciudadanos φιλοδοξεί να αναπαραγάγει τον εκλογικό θρίαμβο του J. Trudeau

Ο Albert Rivera, επικεφαλής των Ciudadanos, συνέκρινε σήμερα την άνοδο του κεντροδεξιού κόμματός του στις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία με τη νικηφόρα άνοδο του Φιλελεύθερου Κόμματος του Justin Trudeau, του νέου πρωθυπουργού του Καναδά.

Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις τοποθετούν τους Ciudadanos στη δεύτερη θέση μετά το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) πριν από τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου. Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην ηλεκτρονική εφημερίδα El Confidencial, η απόστασή του από το PP είναι μόλις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες: το PP παραμένει πρώτο με ποσοστό 26,7% στην πρόθεση ψήφου έναντι 23,2% για τους Ciudadanos.

«Γιατί να μην υπάρξει ένα όγδοο κεντρώο κόμμα που θα κυβερνήσει στην Ευρώπη; Γιατί να μην συμβεί αυτό που συνέβη στον Καναδά;» δήλωσε ο Albert Rivera, 36 ετών, σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη.

«Στον Καναδά υπήρχε ένα Φιλελεύθερο Κόμμα, ένα φεντεραλιστικό κόμμα που προασπίζεται τη ένωση όλων των Καναδών, που ήταν στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, στη δεύτερη θέση κατά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας και τελικά νίκησε τους συντηρητικούς», υπογράμμισε ο Άλμπερτ Ριβέρα.

Ο Justin Trudeau, 43 ετών, έκανε την έκπληξη κερδίζοντας με μεγάλη πλειοψηφία τις βουλευτικές εκλογές της 19ης Οκτωβρίου. Ανέλαβε καθήκοντα στις 5 Νοεμβρίου.

Οι Ciudadanos ιδρύθηκαν το 2006 στην Καταλονία για να αντιτεθούν στην τάση για ανεξαρτησία σε αυτή την πλούσια περιοχή της βορειοανατολικής Ισπανίας. Η φιλοδοξία της Καταλονίας να αποκτήσει την ανεξαρτησία της συγκρίνεται συχνά με εκείνην του Κεμπέκ στον Καναδά.

Από τα τέλη του 2014, οι Ciudadanos επανιδρύθηκαν ως ένα εθνικό κόμμα, το οποίο πρεσβεύει ένα φιλελεύθερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και καταγγέλλει τη διαφθορά και την απάτη, όπως το κόμμα κατά της λιτότητας Podemos που ήταν τότε σε πλήρη άνοδο στις δημοσκοπήσεις. Αφότου ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία οι Ciudadanos αναρριχήθηκαν στη δεύτερη θέση στις έρευνες της κοινής γνώμης, μπροστά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Podemos.

Ο Ριβέρα ανακοίνωσε ότι προσκλήθηκε να γευματίσει την ερχόμενη Πέμπτη με τους επτά φιλελεύθερους πρωθυπουργούς χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: του Βελγίου, της Δανίας, της Φινλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Σλοβενίας και της Σλοβακίας. «Θέλουν να ξέρουν τι θα κάνουμε αν κυβερνήσουμε την Ισπανία», είπε ο επικεφαλής των Ciudadanos.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ