Ο φόβος για 3.000 κρούσματα την ημέρα, επιταχύνει τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς
Κορονοιός

Ο φόβος για 3.000 κρούσματα την ημέρα, επιταχύνει τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Οι εκτιμήσεις των ειδικών για 3.000 και πλέον κρούσματα ημερησίως με κορύφωση τον Αύγουστο και με «οδηγό» τους νέους και τα δεκάδες κρούσματα σε κατασκηνώσεις, αναπροσαρμόζει τα σχέδια της κυβέρνησης. Από τις αρχές του μήνα, η αύξηση στα κρούσματα (2.327 σήμερα) φτάνει το 206%. Εκτεθειμένοι θα βρεθούν ξανά οι ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι όταν θα έρθουν σε επαφή με νεότερες ηλικίες. Μόνο «όπλο» η επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Τη Δευτέρα ανακοινώνεται το πρόγραμμα υποχρεωτικών εμβολιασμών για ειδικές κατηγορίες πληθυσμού και συγκεκριμένα το ποιες ομάδες παίρνουν πρώτες σειρά, ενώ τη Τρίτη οι Β.Κικίλιας και Σ. Τσιόδας θα ενημερώσουν για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοιού την Ιερά Σύνοδο, προκειμένου να συνδράμει και η Εκκλησία στη μάχη κατά της πανδημίας.

Η άνοδος των νέων ραντεβού για εμβολιασμό μετά και τη σχετική καμπάνια, μπορεί να έχουν ξεπεράσει τα 300.000, ωστόσο τα εμπόδια είναι πολλά. Δήμαρχοι απρόθυμοι να συμβάλουν στους εμβολιασμούς των πολιτών, ενώ δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για ιερείς που τάσσονται δημόσια κατά των εμβολιασμών.

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Στο πλαίσιο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, η κυβέρνηση ανακοινώνει τη Δευτέρα -νωρίτερα του αναμενόμενου- τη πρώτη φάση των υποχρεωτικών εμβολιασμών, ξεκινώντας από όσους εργάζονται σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων, όπου σημαντικός είναι ο αριθμός των ανεμβολίαστων.

Πρόκειται για μία επιλογή που έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και θα γίνει με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Δεύτερη ομάδα στην οποία θα καταστεί υποχρεωτικός εμβολιασμός θα είναι αυτή του προσωπικού των νοσοκομείων.

Το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό θα εμβολιαστεί, αλλά όχι μέσα στο καλοκαίρι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα γίνει είτε στο τέλος Αυγούστου είτε στις αρχές φθινοπώρου.

Αν και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, εντούτοις εξετάζεται ένας μηχανισμός αναπλήρωσης των υγειονομικών που επειδή αρνούνται να εμβολιαστούν θα μετατεθούν σε άλλες θέσεις, εκτός της πρώτης γραμμής. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της κυβέρνησης είναι το φθινόπωρο να βρει όσο πιο προστατευμένες τις μεγαλύτερες ηλικίες. Εκείνες δηλαδή που εφόσον προσβληθούν ξανά, θα υπάρξει άμεση επιβάρυνση στο Σύστημα Υγείας. Σημειωτέον ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων 60 ετών και άνω κινείται λίγο πάνω από το 70%.

Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε άλλες ομάδες εργαζομένων, όπως οι ένστολοι και οι εκπαιδευτικοί. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει με πολύ προσεκτικά βήματα θέλοντας να έχει την συναίνεση της κοινωνίας σε αυτό το πολύ ευαίσθητο ζήτημα. Το ζήτημα άπτεται του Συντάγματος και άρα οι όποιες επιλογές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές. Αυτός είναι και ο λόγος που στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να εκκινήσουν άμεσα τη διαδικασία που δεν θα έχει γενικευμένο χαρακτήρα, παρά θα αφορά συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων.

Σαρηγιάννης: Η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει τέλος Ιουλίου

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει φτάσει νωρίτερα απ' ότι αναμένονταν.

Στα 2.600 υπολογίζονται, σύμφωνα με τα μοντέλα του καθηγητή του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη τα κρούσματα στα τέλη Ιουλίου, ενώ το Δεκαπενταύγουστο οι προβλέψεις που βασίζονται στην ανάλυση των λυμάτων αναμένεται να φτάσουν στα 3500 κρούσματα ημερησίως. 

«Αυτό που βλέπουμε οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων και ίσως και στην υπερβολική διασκέδαση», δήλωσε στον ΑΝΤ1 εξηγώντας ότι προς το παρόν μόνο το 10- 15% των κρουσμάτων είναι της μετάλλαξης Δέλτα. 

«Η Δέλτα θα κυριαρχήσει τέλος Ιουλίου γι' αυτό είναι κρίσιμο το τι θα κάνουμε τώρα», τόνισε και ερωτηθείς για το μπορούμε να κάνουμε για να το αποτρέψουμε, παρέπεμψε στις δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, επίσης στον ΑΝΤ1 ότι, «προφανέστατα η λύση είναι ο γρήγορος εμβολιασμός».

Αθ. Εξαδάκτυλος: Αν δεν εμβολιαστούν οι άνω των 50, το 4ο κύμα σφοδρότερο

Ο τελευταίος μάλιστα έκανε έκκληση να εμβολιαστούν οι άνω των 50 ετών, μιλώντας στην ΕΡΤ: «Η χρονική στιγμή είναι κρίσιμη. Ή εμβολιάζονται οι άνω των 50 ή θα ζήσουμε τα δράματα που περάσαμε στα προηγούμενα κύματα».

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει σε όλη τη χώρα, επισήμανε νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, προειδοποιώντας μάλιστα ότι αν δεν εμβολιαστούν οι 500.000 με 700.000 χιλιάδες πολίτες άνω των 50 που δεν έχουν εμβολιαστεί, το 4ο κύμα θα είναι σφοδρό, ενώ αν εμβολιαστούν θα είναι πιο ήπιο.

«Ήδη συζητάμε παρά πολύ το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες, όπως τους υγειονομικούς», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους μάγειρες, που για να μπορέσουν να εργαστούν πρέπει να έχουν κάνει ορισμένα εμβόλια. 

Επιπροσθέτως ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι ενώ πριν από μερικές εβδομάδες το ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών αν των 50 ήταν 35% πλέον έχει πέσει στο 25% και ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος να αποτραπεί η σφοδρότητα του τετάρτου κύματος, καθώς όσοι θέλουν μπορούν να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιπλέον, το μέλος της Επιτροπής των ειδικών έστειλε μήνυμα στον σκληρό πυρήνα των αντιεμβολιαστών να αναλάβουν την ευθύνη τους, λέγοντας ότι πρέπει να γνωρίζουν πως κάποιος μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να κάνει ένα απαραίτητο χειρουργείο ή κάποιο θύμα τροχαίου να μη βρίσκει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αν γεμίσουν τα νοσοκομεία με ασθενείς κορονοϊού.

N. Τζανάκης: Τον Αύγουστο θα φτάσουμε πιθανώς τα 4.000 με 6.000 κρούσματα ημερησίως

Τον Αύγουστο μπορεί να έχουμε 3.000 κρούσματα COVID ημερησίως στο πιο ευμενές σενάριο, 4.000 κρούσματα στο πιθανότερο, αλλά ακόμα και 6.000 στο χειρότερο σενάριο, προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης στον ΣΚΑΪ, παρουσιάζοντας μάλιστα σχετικό πίνακα. 

(Πηγή: skai.gr)

«To μπλε είναι τα κρούσματα και μάλιστα οι κινητοί μέσοι όροι τους για να είναι συγκρίσιμοι, η κόκκινη γραμμή το μοντέλο μας που τρέχουμε, βλέπετε ποσό καλά προσαρμόζεται στα κρούσματα η προσομοίωση έγινε χθες το βράδυ. Η (κάτω) διακεκομμένη γραμμή είναι μια πρόβλεψη που θα τη θεωρούσα παρά πολύ ευμενή αν συνέβαινε, που σημαίνει ότι θα ανέβουμε προς τον  Αύγουστο γύρω στα 3.000 κρούσματα σαν κινητός μέσος όρος. Τη θεωρώ ευμενή, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει ή θα αυξηθεί ο εμβολιαστικός ρυθμός και θα προσπαθήσουμε να πειθαρχήσουμε στα μέτρα. Αν τα τηρήσουμε, ενδεχομένως να υλοποιηθεί αυτό το ευμενές σενάριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. 

«Η πιο σωστή ίσως πρόβλεψη, αυτό που τελικώς θα γίνει είναι η δεύτερη προς τα πάνω διακεκομμένη γραμμή, η οποία θα προσεγγίσει τα 4.000 κρούσματα σαν κινητός μέσος όρος προς τις αρχές Αυγούστου και βεβαίως θα ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα περίπου στις 20 με 22 Ιουλίου», επισήμανε ο κ. Τζανάκης.

«Παραπάνω βλέπετε επίσης μια διακεκομμένη γραμμή που θα συμβεί αν πέσει ο εμβολιαστικός ρυθμός περίπου 30% με 50% απ? ό,τι είναι τώρα. Σηματοδοτείται μια περαιτέρω εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που δεν ξέρουμε που θα πάει, η κορυφή της είναι ακόμα άδηλη, μπορεί να πάει στα 5.000 κρούσματα, μπορεί στα 4,500 μπορεί και στα 6.000 κρούσματα… Επομένως, πρέπει να σκεφτούμε πώς θα αυξήσουμε τον εμβολιαστικό ρυθμό και να περιέχουμε το ευμενές σενάριο», υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

 «Οι  ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν σχεδόν όλοι. Ένα παιδάκι που θα επιστρέψει σπίτι του από την κατασκήνωση είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα κολλήσουν όλοι οι οικείοι του με τους οποίους θα έρθει σε επαφή έστω μερικά λεπτά αυτό το παιδάκι», σημείωσε επιπροσθέτως ο Νίκος Τζανάκης εξηγώντας μάλιστα επίσης ότι αν ένας ασυμπτωματικός γονέας κολλήσει το παιδί του σε μία επίσκεψη, τότε ο ιός θα μεταφερθεί σε αλλά 100 παιδιά. 

Ν. Σύψας: Το παιχνίδι παίζεται στο πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούμε

Από την πλευρά του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας,  μιλώντας στο ΣΚΑΙ περιγράφοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, έκανε λόγο για «επέλαση» της παραλλαγής «Δ» που όπως είπε είναι εξαιρετικά μεταδοτική, με δείκτη αναπαραγωγής που πλησιάζει το 7. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός ιός είχε δείκτη αναπαραγωγής μεταξύ 2 και 3.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το 40% των πλήρως εμβολιασμένων θα βοηθήσει ώστε να μη φτάσει στα όριά του το ΕΣΥ, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι απόλυτοι αριθμοί των ανεμβολίαστων είναι αρκετοί για να πιεστεί το σύστημα. «Επομένως το παιχνίδι παίζεται στο πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούμε και πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής χαρακτήρισε «πολύ κακή ιδέα» το να βγάλουμε τη μάσκα τώρα που η πανδημία ξαναμπαίνει σε εκθετική πορεία. όπως επεσήμανε, «όσον αφορά τις μάσκες είναι προφανές ότι συνεχίζουμε να τις φοράμε παντού, σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους, με την εξαίρεση βέβαια περιοχών χωρίς συνωστισμό, όπως σε έναν ερημικό δρόμο ή στο βουνό. Στην πόλη μέσα, όπου γύρω μας κυκλοφορούν άνθρωποι, δεν είναι καλή ιδέα να βγάλουμε τη μάσκα ακόμα και αν έχουμε εμβολιαστεί».

B. Παπαευαγγέλου: Η μετάλλαξη Δέλτα κάνει μεγάλες συρροές

«Το χαρακτηριστικό της μετάλλαξης Δέλτα είναι ότι κάνει μεγάλες συρροές»,  επεσήμανε νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ 100,3 η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, και μέλος της επιτροπής Ειδικών Βάνα Παπαευαγγέλου. 

Επίσης, τόνισε ότι τα πρωτόκολλα λειτουργίας των κατασκηνώσεων είναι αρκετά σοβαρά και καλά φτιαγμένα, αλλά όταν έχει τόσο μεταδοτική νόσο μπορούν εύκολα να γίνουν μεγάλες συρροές σημείωσε ειδικότερα. 

Παράλληλα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας σημείωσε υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων, καθώς η χαλάρωση ειδικά όσον άφορα στους νέους συνέπεσε με την είσοδο της μετάλλαξης Δέλτα.

Επιπροσθέτως, σχετικά με το ενδεχόμενο να ανοίξει η πλατφόρμα του εμβολιασμού και για τα παιδιά κάτω των 15 ετών, η κ. Παπαευαγγέλου σχολίασε ότι «θα είμαστε φειδωλοί, ωστόσο υπάρχουν παιδιά με υποκείμενα νοσήματα κάτω των 15 ετών που ξέρουμε ότι θα νοσήσουν, όποτε η συζήτηση θα γίνει για αυτά τα παιδιά». Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα έχουμε παιδιά που θα νοσήσουν βαρύτερα λήγω υποκειμένων νοσημάτων.

Δ. Παρασκευής: Από εμάς θα εξαρτηθεί αν θα κλειστούμε εκ νέου μέσα το φθινόπωρο

Για το αν δηλαδή θα κλειστούμε εκ νέου μέσα το φθινόπωρο μίλησε νωρίτερα ο αναπληρωτής καθηγητή επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας  Δημήτρης Παρασκευής επισημαίνοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από εμάς. «Η λύση και η οριστική αντιμετώπιση σε αυτό το πρόβλημα είναι ο εμβολιασμός», όπως τονίζει.

Όσον αφορά την εκτίμηση του για το πώς θα εξελιχθούν τα μπάνια του λαού τον ερχόμενο μήνα, εμφανίζεται επιφυλακτικός, λόγω της έξαρσης που έχει εμφανιστεί, η οποία ελπίζει να μην διαρκέσει για πολύ. Την ίδια στιγμή εκφράζει αισιοδοξία ότι τον Αύγουστο δεν θα έχουμε μεγάλη αύξηση νοσηλειών. «Αλλά θα το ξαναπώ για να μην κινδυνεύσουν οι δραστηριότητες μας, τα μπάνια του λαού και οτιδήποτε άλλο προγραμματίζουμε, υπάρχει μία λύση και είναι ο εμβολιασμός. Ειδικά για τα άτομα άνω των 50».

Για την έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων που παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα κυρίως στις νεαρές ηλικίες, ο Δ. Παρασκευής σημειώνει ότι αν αυτή συνεχιστεί, τότε θα μιλάμε για τέταρτο κύμα, το οποίο θεωρεί ότι θα χαρακτηρίζεται από πολύ μικρότερο αριθμό νοσηλειών.

Α. Σκέρτσος: Δεν χρειάζεται πανικός, αρκεί ο εμβολιασμός - Η ανοσία σε ποσοστό 70-75% είναι εφικτή

Παράλληλα, να αυξήσει την ταχύτητα των εμβολιασμών επιδιώκει η κυβέρνηση προκειμένου να χτιστεί το τείχος ανοσίας. «Τώρα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε θεμιτό μέσο πειθούς, ενθάρρυνσης αλλά και υποχρεωτικότητας», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, σε άρθρο του στα Νέα.

Το στόχο, «να πείσουμε όσους περισσότερους πολίτες γίνεται να προστρέξουν να εμβολιαστούν τώρα», θέτει, μέσω άρθρου του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «το μήνυμα ενόψει και των νέων μεταλλάξεων είναι ένα: δεν χρειάζεται πανικός, αρκεί ο εμβολιασμός».

Στ. Πέτσας: Eξετάζεται εκ νέου το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης

Εντωμεταξύ η έκρηξη στα κρούσματα, αλλά και το γεγονός ότι η διασπορά του κορονοϊού εντοπίζεται πλέον κυρίως στις νεότερες ηλικίες (καθώς το 75% των νέων κρουσμάτων αφορά άτομα κάτω των 34 ετών, ενώ η διάμεση ηλικία των φορέων που εντοπίζονται πλέον είναι τα 23 έτη) αφήνει ανοιχτό παράθυρο για τροποποίηση των αποφάσεων της κυβέρνησης όσον αφορά το μέτρο διαχωρισμού των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης σε αμιγείς και μεικτούς χώρους, αλλά και σε ποιες κατηγορίες εργαζομένων ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός.

 Συγκεκριμένα δεύτερες σκέψεις για το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης φαίνεται ότι η κάνει η κυβέρνηση, εν μέσω των ανησυχιών για την έλευση ενός τέταρτο κύματος κορονοϊού ακόμη και εντός Αυγούστου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα

«Εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης. Αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς» επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, η λέξη που πρέπει να συνοδεύει αυτό το διάστημα είναι η προσαρμογή. Τα μέτρα τα προσαρμόζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα» εξήγησε, στο ίδιο πλαίσιο, ο Στέλιος Πέτσας. «Έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα για τις 15 Ιουλίου. Αν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν» συμπλήρωσε, χωρίς να αποκαλύψεις τις προθέσεις ειδικών και κυβέρνησης. 

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις, από τις 15 Ιουλίου θα επιτραπεί και η λειτουργία των κλειστών χώρων στην εστίαση, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στους καταστηματάρχες να μην τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, εφόσον επιλέξουν το κατάστημά τους να είναι αποκλειστικά για εμβολιασμένους. 

Όσον αφορά το ζήτημα των υποχρεωτικών εμβολιασμών, δήλωσε ότι μέχρι τώρα η συζήτηση αφορά μόνο τους υγειονομικούς και τους ανθρώπους που φροντίζουν ηλικιωμένους.

«Ο επικοινωνιακός χειρισμός σε σχέση με τα εμβόλια δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός. Και έφερε δεύτερες σκέψεις σε αρκετό κόσμο. Θα πρέπει να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν και όχι να τους εξαναγκάσουμε» συνέχισε. 

Διαβάστε ακόμα:

Αυτός είναι ο χάρτης των ανεμβολίαστων Ελλήνων

Γώγος: Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε υγειονομικούς και εστίαση

Πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις για ανεμβολίαστους στους αμιγείς χώρους ψυχαγωγίας